Dressur med Daniel Bachmann: Få bæring, skub og sving ind i hesten

Når hesten forstår lidt at lege med korte trin, kan man bruge det til at skabe mere bæring i trav. Sådan fortæller Daniel Bachmann Andersen. Når hesten har masser af aktivitet og mekanik i sine gangarter, vil Daniel gerne udvikle mere bæring og sving i traven. Det gør han ved at bede om en passagelignende trav i korte momenter. Her fortæller han, hvordan han træner det på hoppen Marylin-Bell efter Blue Hors First Choice, der på billederne er 6 år.

Jeg bruger faktisk passage til at udvikle traven. Det er lidt den omvendte rækkefølge. Jeg laver lidt piaffe-passage, og så på den måde får jeg en bedre trav. Så jeg øver ikke så meget trav, men jeg øver det andet for så at få traven lidt mere gratis.

Daniel Bachmann

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Daniel Bachmann Andersen produceret af Rid Bedre TV i oktober 2020. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

Læs også: Træning med Claus Toftgaard: Afspænd hestens ryg

Piaffe-passage før trav

“Marylin har meget mekanik, men mangler måske en lille smule sving. Så bruger jeg det at komme en lille smule tilbage og fange et par passagetrin. Og så tager jeg det med fremad i traven. Det er for at få lidt mere bæring i traven og lidt mere ‘gummi’ og sving.”

“Så jeg bruger faktisk passage til at udvikle traven. Det er lidt den omvendte rækkefølge. Men i stedet for at jorde rundt i to år og prøve at lære den at trave, så har jeg tænkt den anden vej. Jeg laver lidt piaffe-passage, og så på den måde får jeg en bedre trav. Så jeg øver ikke så meget trav, men jeg øver det andet for så at få traven lidt mere gratis.”

“Jeg rider for eksempel ud i trav, bliver siddende nede, tænker lidt i samlet trav, og i den samlede trav beder jeg den også engang imellem om at gå en lille smule tilbage mod passage. Bare lidt nogle svæve-trin.”

Daniel Bachmann træner hestens afskub
Tempovekslinger mellem en passage-lignede trav og den normale trav kan være med til at udvikle mere svævende skridt hos hesten, som løfter den op i fronten og får den til at gå mere på bagparten. Foto: Rid Bedre TV.

Mit sæde får hende til at sætte bagparten lidt mere ned og komme op med fronten

Daniel Bachmann

Let dig fra sædet, når hesten gør det rigtigt

“Hende her er en dejlig hest, som har meget talent og gode bagben, som allerede er aktive og inde under sig. Så hende skal jeg få til at svinge en anelse mere igennem i ryggen. Det gør jeg ved at kilde hende en lille smule med pisken, sidde en lille smule imod og drive lidt på. Så får jeg bare lige to-tre trin sådan lidt opad i luften. Det roser jeg hende for og letter mig selv lidt fra sadlen bagefter.”

“Jeg vil gerne have, at mit sæde får hende til at sætte bagparten lidt mere ned, komme op med fronten, og så letter jeg mig bare helt, så jeg ligesom går af ryggen lige så snart, hun gør det rigtigt.”

Daniel Bachmann træner skub og bæring
Når hesten skal bruge mere sving i kroppen, er passage-øvelsen helt oplagt til at få den til at løfte sig mere i fronten og flytte vægten længere tilbage på bagparten. Foto: Rid Bedre TV.

Se flere træningsvideoer om piaffe og passage

Hvis der kommer fejl

Hvis der kommer små fejl, skal man ikke straffe hesten, men bare ride videre.

“Det gør ikke noget. Så følger man bare med videre. Jeg kan ikke straffe hesten for det, så jeg kan ikke gøre andet end bare at ride videre og samle op igen.”

Daniel fortæller, at de fejl, hesten måtte lave, ofte skyldes rytteren selv, og derfor hverken bør eller kan man gøre andet end det.

Rid på lige linjer i samlingen

Daniel arbejder med de unge heste på lige linjer i det mere samlede arbejde. For hvis man rider ind på det buede spor, vil det kræve endnu mere af hesten.

“Jeg rider meget ligeud i det endnu, fordi jeg føler, at hvis jeg går ind i vendingen i det, så mister hun hurtigere takten. Det er stadigvæk sværere for hende at gøre på buet spor. Det vil komme senere hen, når hun er lidt mere uddannet i det.

Se flere træningsvideoer om travarbejde

Trav hesten af – uden at slippe kontakten

“Og så kan jeg godt lide, når jeg traver af, at lade hestene strække sig helt frem og ned. Da jeg varmede op havde jeg hende en lille smule mere oppe og rund. Hvor når jeg traver af, kan jeg godt lide at have hestene helt ude, så de kan strække sig ned til kontakten. Men stadigvæk med kontakt.”

“Det må ikke være helt slasket, fordi jeg synes, at hestene skal have en vis form og støtte på tøjlen altid.”

Daniel Bachmann traver af

Få hesten på bagparten før den traver af

Mange lader hestene gå ind i en lang form i opvarmningen. Men Daniel lader hellere hesten strække ud, når han traver af.

“Jeg kan godt lide, at hesten virkelig også strækker sig igennem. Jeg tænker altid, at når hesten har været på bagparten fra starten af, og gået og været igennem bagfra, så tænker jeg, at er det en rigtig god idé at strække den ud. Så får du ikke helt på samme måde den der effekt med, at de falder på forparten – fordi de er på bagparten.”

“Her er det vigtigt for mig, at hesten ikke bare løber afsted og kaster sig på forparten, men stadigvæk er en lille smule på bagparten. Den skal følge sit eget spor med bagparten, det vil sige venstre bagben skal gå op i venstre forbens spor – eller over det – men stadig blive i sporet. Den må ligesom ikke gå sidevers i forhold til sporet”.

Daniel roser hoppen Marylin-Bell for netop at gå korrekt på bagparten og være tilpas afslappet idet, han traver hende af.

“Og så synes jeg egentlig, hun er ved at være færdig”, afslutter han.

Når hesten har været på bagparten fra starten af, og gået og været igennem bagfra, så er det en rigtig god idé at strække den ud

Daniel Bachmann

Læs også: Daniel Bachmann: “Jeg må knibe mig selv i armen over, hvor godt det går”

Skridt af på forskellige underlag

“Jeg slutter tit og ofte helt af med, at vi skridter en tur – enten på asfalt eller en tur over i skoven. Vi bruger rigtig meget naturen til afvekslende arbejde – også bare til at skridte. Det er rigtig godt for hestenes ben, sener og led at få lov til at skridte nok ude på forskellige underlag. De lærer at være stabile på forskellige underlag.”

Daniel Bachmann klapper hesten i skridt
Når man er færdig med at træne bæring og afskub med sin hest, har den – som altid – godt af at blive skridtet rigeligt af, og gerne på forskellige typer underlag. Foto: Rid Bedre TV.

Se flere træningsvideoer med Daniel Bachmann Andersen

Alle artikler i serien

1. Er du travrytter eller galoprytter?
2. Det kendetegner en god skridtopvarmning
3. Brug sidebevægelser til opvarmning i trav
4. Få bæring, skub og sving ind i hesten

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce