Træning med Claus Toftgaard: Afspænd hestens ryg

Claus Toftgaard startede sin hestekarriere på berideruddanelsen. Han blev eksamineret træner, men så fik han selv en alvorlig skade, der fik ham til at interesse sig for, hvordan fokus på både hestens og rytterens fysik giver mere tilpasse heste og i sidste ende bedre resultater i ridningen. Et vigtigt mål med dressurtræningen er at få hesten til at strække sig. Hestens ryg skal blive lang, for kun en lang ryg er en fri ryg, og det får man, i følge Claus Toftgaard, ikke ved at manipulere hestens hoved ned. Man må tage udgangspunkt der, hvor hesten selv placerer sit hoved til at starte med og så mobilisere ryggen op derfra.

Læs også: Claus Toftgaard: Ups, lærte vi nogensinde at ride?

Målet er, at nakkens punkt er lidt lavere end mankens, så er jeg godt tilfreds

Claus Toftgaard

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Claus Toftgaard produceret af Rid Bedre TV i 2018. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

Mød hesten, der hvor den er

Det første Claus vil have ud af ridetræningen er, at hesten bliver afspændt i sin ryg.

“Når jeg prøver at afspænde hans (hesten New Carlos Selection e. Negro) ryg, så tager jeg tøjlerne lidt væk fra halsen. Det vil sige, at jeg aldrig tager tilbage i biddet, fordi jeg vil have, at han lærer at gå ud til tøjlen. Så hvis jeg bliver for hård i hånden her i starten, så bliver han låst i nakken, også kan jeg ikke få ham til at spænde af hverken igennem nakken eller ryggen.”

“Så jeg prøver at møde ham, der hvor han byder sig til. Også prøver jeg så, at få rygbevægelsen igang derfra. Mange ryttere placerer hovedet først, også prøver de at få ryggen placeret bagefter, men det er altså virkelig spild af tid, fordi det tager meget længere tid at få ryggen op, når vi først har manipuleret hovedet ned på dem. Så derfor lader jeg hesten bevæge sig på den måde, den nu kan i starten, også mobiliserer jeg hesten. Og forhåbentlig – når jeg er færdig – kan han så strække sig lidt længere frem og ned, end han kunne, da jeg startede.”

Se flere træningsvideoer med Claus Toftgaard

Claus Toftgaard interview
Claus Toftgaard er kendt for at være mere alternativ i sin tilgang til hestene og ridningen end så mange andre, og har bestemt noget af have det i, da han foruden sin uddannelse som fysioterapeut til både heste og mennesker også været igennem uddannelsen som berider. Foto: Rid Bedre TV

Sund overlinje

Claus bruger tøjlen til at runde hesten, som skal føre til, at hesten lærer at strække sig.

“Jeg starter meget stille og roligt. Og når jeg så vil have hans højre side blødere, så tager jeg tøjlen lidt ind mod midten, og beder ham om at runde sig lidt i brystkassen, så vi kan få ryggen afspændt, og han kan begynde at lære at løfte ryggen lidt, og han kan lære at strække sig lidt.”

“Målet er, at nakkens punkt er lidt lavere end mankens, så er jeg godt tilfreds. Hvis vi skal have sunde overlinjer, så er det ikke så meget det der med, at de tager hovedet ned, men det er, at de kan strække sig. Det vil sige, at vi kan få længde mellem nakken og halen. Og det er der mange, der har misforstået lidt gennem tiden. Men en fri ryg er altså lang. Den kan ikke blive fri, før den er lang. Så det, at vi rider hestens hoved ned, det betyder bare – i bund og grund – at vi får hesten belastet alt for meget på forbenene.”

Læs også: Claus Toftgaard: “Moderne rideheste fortjener bedre”

Bag lod

Der er ofte stor debat om heste, der går bag lod, og her peger Claus på, at man skal vide, at en hest, der går med næsen for langt inde mod bringen, ikke fysisk er i stand til at stille hovedet korrekt til siden, som den for eksempel skal kunne i versader og traverser.

“Så har vi hele diskussionen om det her med at ride hesten bagved lod. Jamen er det så farligt, det gør den jo også, når den spiser foder, eller når den står og bøjer – den kan jo sagtens bøje hovedet helt ind til halsen. Men udfordringen er, at hesten ikke kan stille nakken til siderne. Det vil sige, at hesten ikke kan dreje hovedet til højre eller til venstre ude i de første led bag ørene, så hele stilnings-bevægelsen bliver umuliggjort.”

Foto: Rid Bedre TV

Brug tid på det

Det tager tid at træne hesten til at bruge sig rigtigt, og det kræver, at man selv er i stand til at hjælpe hesten den rigtige vej.

“Det kan godt tage mig et kvarters tid, bare at få ham til at gå ud i hånden og begynde at løfte ryggen lidt. Hvis han ikke reagerer på mine ben, så bruger jeg pisken lidt ved gjorden, så jeg får hans core-muskler lidt i gang, og han lærer at løfte brystkassen lidt, for at løfte ryggen og for at strække halsen frem og ned – eller frem og ud, vil jeg nok hellere sige. Så jeg prøver bare at vende og dreje lidt, for at få fornemmelsen for, hvordan jeg selv er i balance lige nu. Det er ligesom om at få løsgjort hans ryg og hans brystkasse, så han kan afspænde ryggen og han kan begynde at bruge sine core-muskler og mavemuskler lidt. Og nu begynder han så at slappe lidt mere af. Så trækker han lidt i mig, også skal jeg lige finde min balance igen, også prøver jeg at bevare en god fornemmelse af ligevægt – det var meget bedre.”

Læs også: Undersøgelse: Ryttervægt kan forhindre hesten i at bruge ryggen korrekt

Alle artikler i serien

  1. Træning med Claus Toftgaard: “Jeg vil bare gerne have glade heste”
  2. Træning med Claus Toftgaard: Start træningen i naturen

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce