Husker du at variere jeres ture? 

Ender du altid med at ride den samme tur? Det kan der være mange grunde til, men der er flere forskellige fordele ved at skabe variation på tur og ride forskellige steder.  

Uanset hvilken disciplin, du rider, er der ingen tvivl om, at en tur ud i det blå kan være gavnligt for både hest og rytter! Men der er ingen grund til altid at tage den samme tur. Selv hvis du gør, kan det være, der er uudnyttet potentiale på din tur.

Det kan være, du kan ride slalom mellem træerne i skoven, ride dressur på marken eller få din hest op og ned ad en lille bakke. Mulighederne er uendelige!  

Annonce

En tur stiller andre krav til din hests krop, og det er med til at styrke både sener, led og muskler. På tur bliver de nemlig brugt på en helt anden måde, end når I rider på bane eller i hal. At ride tur er ikke bare at ride ligeud, men det er derimod en glimrende måde at træne din hest både mentalt og fysisk.  Der findes en række regler for ridning i naturen, som du kan læse mere om her.

Men nogle gange kan det også være rart bare at koble helt fra og ikke have andet formål med jeres tur end blot at nyde hinandens samvær og naturen.  

Ridning ved vej

Hvis du er en af de ryttere, som skal ride langs en vej for at komme på tur i eksempelvis skoven, er der faktisk flere fordele ved det! Selv om det kan virke lidt utrygt i starten, så er det en oplagt måde at gøre din hest trafiksikker på. Du kan eventuelt starte fra jorden og trække din hest. Når både du og din hest er trygge ved trafik, kan du lige så langsomt begynde at prøve fra ryggen også.

LÆS OGSÅ: Kender du reglerne for ridning i trafikken? Få dem genopfrisket her 

Uanset hvor I rider tur henne, skal I naturligvis altid sikre jer, at I er synlige. Husk derfor altid refleksudstyret – og særligt når I rider ved vej. Bilisterne skal naturligvis også tænke sig om, når de kører forbi en hest.

Marker

Hvis du rider på en stor, åben mark, skal du selvfølgelig altid sikre dig, at I rent faktisk må ride på marken. Såfremt I må det, er der mange muligheder ved at ride her. For nogle heste kan det være skræmmende med de meget åbne vidder. Derfor kan det være en fordel at trække din hest rundt i området først.  

Vidste du at ...

Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde et kort over rideruter. Her kan du også finde generelle regler for ridning i naturen. Enkelte steder kan have lavet individuelle regler med kommunen, så tjek altid op på disse regler, når I rider tur. 

Den helt oplagte mulighed er selvfølgelig en god galop på marken! Men hvis du ikke er så meget til fart, kan du også prøve at eksperimentere med dressur i det fri, hvor du både kan øve alt fra ligeudretning til versader. Det stiller andre krav til din hest, end ridning på banen eller i ridehuset gør. På den åbne mark findes der nemlig ikke en barriere eller et hegn, som hesten kan støtte sig op af. Desuden kan underlaget variere, og det stiller krav til hestens proprioception. Og så kræver det ikke mindst et andet fokus for både hest og rytter, når træningen pludselig foregår ude i det fri.  

Skovture

Det kan være, du er en af de heldige ryttere, der har en skov til rådighed, som I må ride i. Tjek altid op på reglerne inden. 

Fordelene ved at ride i skoven er mange. Om sommeren vil træerne blandt andet være med til at skabe skygge, som kan gøre det lidt mere overkommeligt at skulle ride i sommervarmen. Det er også en god måde at træne din hest i at bevare roen, når der sker noget uventet. I skoven vil der ofte være mange lyde og pludselige bevægelser fra andre dyr og fugle.  

LÆS OGSÅ: 4 grunde til, at enhver hest fortjener at ride i naturen

Hvis I har fundet en rigtig god skov, kan det også være, I er så heldige, at der er små naturspring, som I kan prøve kræfter med. Derudover kan træer og busker også bruges til slalomridning, så du kan få testet din hests smidighed. Generelt er skoven også et godt sted at træne hestens proprioception, fordi den virkelig skal tænke over, hvordan den sætter sine ben. 

Strand

Der findes omkring 8.754 kilometer kyst til sammen i Danmark. Det kan godt være, det kræver, at du får din hest ind i traileren og kører lidt efter det, men det er det hele værd! Der er ikke meget, som slår en god tur ved vandet sammen med din hest.  

LÆS OGSÅ: Sikkerhed på tur: Det bør du tænke over

Det er forrygende træning for din hest at skulle gå i sandet – eller helt ud i vandet, hvis forholdene er til det, og din hest tør. Desuden er det god miljøtræning, fordi der ofte er mange lyde og mange mennesker ved vandet.  

Regler for ridning på stranden

Du må ride på strande og klitfredede arealer fra den 1. september til 31. maj, hvis der er lovlig adgang. Det vil sige, at du skal kunne komme til stranden ad veje og stier, hvor ridning er tilladt. Du må ikke ride i bevoksninger, hvis stranden er klitfredet. På andre strande må du kun ride hen over bevoksninger for at komme til den ubevoksede del af stranden. 

Kilde: Friluftsrådet 

Kuperet terræn

Vi kan ikke sige det nok, men ridning på bakker er og bliver en genial træning for din hest! Uanset tempo er det en enormt god måde at træne både din hests forpart, bagpart og ryg. Både ridning op og ned ad bakker kan være godt givet ud. Hvis I eksempelvis rider ned ad bakke, skal din hest virkelig aktivere bagparten og få den godt ind under sig selv for at kunne holde balancen.  

Hvor går din næste tur hen?

Kilder

Danmarks Naturfredningsforening: Ferie i Danmark: 5 fredede kyster du skal besøge
EquiPepper: Why you should mix up your hacking
Friluftsrådet: Det må du på de danske strande – også de private

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce