Klimaforandringer truer vildtlevende heste i Sydspanien

Marismeño er en truet hesterace og en af de ældste i Europa. De lever vildt i marskområderne ved Guadalquivir-floden i Andalusien, Spanien. Doñana National Park er et 543 km2 stort naturreservat med moser, klitter og lavvandede vandløb, som huser de mange smukke heste. 

Hestene i Guadalquivir-marsken er gennem generationer blevet overværet og håndteret af lokale kvægbønder og er en integreret del af regionens kulturelle identitet.

Annonce

Historien viser, at Christoffer Columbus bragte disse heste med til USA, og racen kan spores i dag i de vilde Mustangers gener. Det er tydeligt at se, at de to racer har mange fælles træk. 

En truet race

Foreningen af ​​Marismeño spiller en kæmpe rolle i at bevare Marismeño-hestene, der først blev anerkendt som race i 2003, og den moderne stambog blev etableret i 2012! Der er lige nu lidt over 1.200 Marismeños registreret i stambogen, hvilket gør dem til en truet race. Deres fremtid afhænger af udefrakommendes support, da racen er i fare for at uddø.

Læs også: Signe redder heste i Spanien: “Min drøm er, at der slet ikke er brug for os”

På trods af risikoen for indavl har Marismeñoen dog formået at bevare stor genetisk diversitet takket være sit dyreliv på marsken og til dels den seneste organiserede avlsindsats.

Festival til ære for hestene

Hvert år den 26. juni afholdes den hellige pilgrimsrejse La Saca de las Yeguasfra Doñana National Park til byen Almonte. Undervejs bliver alle hestene ført igennem byen El Rocio, hvor de bliver velsignet af en præst. I slutningen af denne festival bliver hestene sorteret,efter hvilke, der skal tilbage til det fri, og hvilke, som skal sælges. Dette giver dem også mulighed for at tjekke hestenes tilstand og tilgodese eventuelle behov. Dagen efter afholdes en stor auktion, hvor de frasorterede heste sælges. Det er nødvendigt for at holde bestanden nede, så de kan sikre overlevelse for resten af flokken. Marismeño-hestene i marsken modtager ingen yderligere mad eller dyrlægepleje i henhold til nationalparkens retningslinjer. 

I 2023 er situationen ekstrem grundet de meget høje temperaturer siden vinteren. Tørke og vandmangel er en truende faktor for de vildtlevende heste. Lokalsamfundet er derfor tvunget til at sortere yderligere 100 føl fra, som gøres i starten af september. Men da den traditionelle auktion og deres normale salgskanal er afsluttet for i år, ser de desværre ingen anden mulighed end at sende dem på slagteri.

Fotograf: Natja Nymand
Fotograf: Natja Nymand

Dansk kvinde vil redde føllene

Oganisationen Marismeño Horse har en dansk kvinde som grundlægger og ildsjæl, og hun har sat sig for at hjælpe så mange føl som muligt. De fortjener en chance i livet, og derfor forsøger hun at skaffe donationer nok til at undgå, at føllene sendes på slagteri. Det estimeres, at redningsaktionen koster 500 euro per føl. Pengene går til transport af føllene, dyrelægeregninger og mad, indtil en adoptionsmulighed er fundet til det pågældende føl. Organisationen har allerede hentet et føl, og tre mere er på vej.

Læs også: Clydesdale: En alsidig og truet hesterace

Det første lille hingsteføl var skræmt og bange, da den ankom, og han har nok aldrig før mødt mennesker. Organisationen fortæller, at det lille føl allerede er kælen og ligger trygt og sover på marken, velvidende at maden bliver serveret flere gange om dagen. 

Hjælp med at redde disse truede heste fra en usikker fremtid. Sammen kan vi gøre en forskel og give et kærligt hjem til disse smukke dyr.

Om Marismeño

Højde: 145-152cm 
Farve: Alle farver 
Bygning: Robust og stærk bygning, bredt bryst og robuste og fine ben, brede hove. 
Kendetegn: De kendetegnes ved deres arbejdsomhed, intelligens, mod, tilpasningsevne og overraskende hårdførhed. 

Se mere og doner: www.marismenohorse.com

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce