Kom med på Skovly Ridecenter: Her får hep en helt ny betydning

Hos Skovly Ridecenter har hep mere end én betydning. Her kan du nemlig blive certificeret HEP-underviser, og det er en ganske særlig måde at tilgå både heste og mennesker på. HEP-metoden er omdrejningspunktet i al ridning og omgang med heste på Skovly Ridecenter.

Hvad hepper vi på?

HEP står for Hestens og Elevens Præmisser, og det er helt grundkernen i al omgang med heste og ryttere på Skovly Ridecenter. Herunder kan du møde stifterne af metoden og ejer af Skovly Ridecenter Monica Møller Moltke Martiny, som fortæller, hvad metoden egentlig går ud på.

Læs også: Hestetræner om 2022: “Vær åben for, hvad hesten faktisk prøver at kommunikere”

Annonce

Hvad er HEP?

“HEP er en forkortelse for Hestens og Elevens Præmisser. Det er en væremåde, et mindset og en tilgang til at behandle, træne og undervise heste og mennesker på. HEP kommer i spil gennem vores HEP principper. De bygger på et heste- og menneskesyn, der tilgodeser både hest og elevs adfærd, læring, miljø, krop og bevægelse. Hos os på Skovly Ridecenter er HEP kernen i alt, hvad vi laver. Det kan man mærke i vores rytterskole, opstaldning, ridelejre, kurser, uddannelse og så videre.”

Hvordan adskiller den sig fra andre typer af undervisning på rideskoler? 

“Ud fra vores HEP-principper underviser vi først og fremmest vidensbaseret. Derudover har vi har små hold på maks fem elever. Det gør vi for at højne kvaliteten og sikkerheden af undervisningen, og alle vores undervisere er voksne, uddannede undervisere. Det betyder, at vi underviser på en måde, som sikrer et bedre hold-overblik og individualiseret læring for hver elev. Det er også med til at minimere ryttere, der falder af. For eksempel havde vi i hele 2021 kun otte fald fra hest.”

“Vi tilgodeser også hestens behov markant i vores undervisning. Blandt andet sikrer vi lav og fornuftig arbejdsbyrde med få rytterskift. Til sidst vægter vi også varieret undervisning, hvor eleverne både rider på bane og i skov. De arbejder også med hesten fra jorden, og de får en del teori-undervisning. De skift er sat i system, så vi ved, hvornår de har lavet hvad.”    

Om Skovly Ridecenter

Skovly Ridecenter er ejet af Monica Møller Moltke Martiny og ligger ved Herfølge. Her har både børn og voksne mulighed for at gå til ridning og få viden om heste og ridning gennem både teori og praksis. Fokus er på adfærd og læring samt krop og bevægelse for både hest og rytter. Hos Skovly Ridecenter ønsker man at skabe selvreflekterende ryttere, som selv forsøger at løse udfordringer i den daglige håndtering og ridning af hesten. Udvikling, tillid og rummelighed er nøgleord for al omgang med heste på Skovly Ridecenter.

Monica er uddannet Centreret ridning instruktør, rytteryoga instruktør, hestemassør, BBH instruktør og træner, og hun har en lang baggrund inden for klassisk/akademisk dressur. Hun har udviklet HEP-metoden, som bliver brugt på Skovly Ridecenter.

Du kan læse meget mere om HEP-metoden på Skovly Ridecenters hjemmeside. Skovly Ridecenter starter et nyt uddannelseshold op til februar. Se mere på deres hjemmeside eller kontakt Skovly Ridecenter på mail@skovly-ridecenter.dk/60191642.

Du kan finde Skovly Ridecenter på Instagram og se, hvordan hverdagen ser ud på rideskolen med HEP.

Læs også: Claus Toftgaard: Ups, lærte vi nogensinde at ride?

Hvem har skabt HEP-metoden?

“Jeg er ejer af og driver til dagligt Skovly Ridecenter. Her har jeg – sammen med kollegere og Skovlys dygtige undervisere – skabt HEP, principperne og den måde, det lever i undervisningen, andre aktiviteter og i dagligdagen. Det var min mand, Kristian, som fandt på forkortelsen HEP, da han syntes, det lød som en måde at “heppe” og støtte eleverne og hestene på. Så når vi siger “HEP, HEP!”, har det lige en ekstra betydning.”

Kan HEP implementeres på alle rideskoler? 

“Som nævnt er HEP en væremåde, et mindset og en tilgang til at behandle, træne og undervise heste og mennesker på. Det vil sige, at HEP er ikke afgrænset til Skovly Ridecenter, men kan implementeres på enhver rideskole og i deres undervisning og aktiviteter. Det kræver selvfølgelig, at rideskolens underviser ønsker at ændre undervisningsformen, og at bestyrelsen og ledelsen bakker op om det.”

“Derudover kræver det konkret viden om heste, elever og specifikke undervisningsteknikker, redskaber og kompetencer, som vi arbejder med på vores HEP-uddannelse. Et af de redskaber er HEP-graderne, som er et undervisningsmateriale til børn og unge, der er en nem måde at implementere HEP i rideskolerne.”

Skovly Ridecenter HEP-metode
På Skovly Ridecetner er der fokus på både hest og elevs adfærd, læring, miljø, krop og bevægelse. Foto: M. Randrup Photography.

Er der noget, man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil undervise i HEP? 

“Hvis man underviser ud fra HEP, skal man være klar til at undervise vidensbaseret med en anerkendende og fremadrettet formidling i undervisningen. Det betyder, at man skal være klar til at omfavne ny viden, evt. lægge gamle overbevisninger og vaner på hylden, og turde se på sig selv som underviser og løbende udvikle sig selv i takt med, at man får mere viden og erfaring.”

Læs også: Akademisk ridekunst: Bevægelseskunst med fokus på solid grundtræning

Hvad lærer man som HEP-underviser? 

“Overordnet set lærer man som HEP-underviser at blive en kompetent underviser, der formår at undervise hold og individuelle ryttere baseret på faglig viden, positivitet og tryghed. Det vil sige, at gennem HEP-uddannelsen får man et større teoretisk fundament at stå på. Det gør, at man kan sætte en klar ramme, mål og forløb for undervisningen. Det fundament gør også, at man kan træffe gode beslutninger for hest og elev, øge sikkerheden og dermed trygheden, samt mindske frustrationer, der kan opstå.”

“Desuden lærer man at formidle til både elever og forældre, så de forstår, hvad de skal gøre og hvorfor på en måde, der er tilpasset den enkelte elev. Udover vores egne undervisere, der alle er uddannede instruktører ved siden af deres øvrige uddannelser som blandt andet biolog, er det vigtigt for os, at vores gæsteundervisere på uddannelsen har relevante uddannelser som for eksmpel dyrlæge, psykolog og lignende. Viden er vigtig for os.”

Hvad får man ud af uddannelsen?

  • Viden om hestens adfærd og læring om dens krop og bevægelse
  • Viden om rytterens psykologi
  • Redskaber til formidling til elever og forældre
  • Redskaber til øget sikkerhed og varierende undervisning
  • Erfaring med holdundervisning
  • Afklaret rolle som underviser
  • Netværk af ligesindede undervisere
  • Mulighed for at blive certificeret underviser i HEP-grader
Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce