Hestes nærvær bruges som terapiform mod psykisk sygdom

Af Olivia Worf Hilden.

I Danmark hvor depressioner, spiseforstyrrelser og et stigende antal ADHD diagnoser ses blandt  mange unge, begynder en ny behandlingsmetode så småt at titte frem blandt kendte behandlinger som psykologsamtaler og lykkepiller. For flere og flere danskere er begyndt at benytte sig af  rideterapi i kampen mod psykiske lidelser. Og særligt de unge mennesker reagerer godt på behandlingsformen – de er bogstaveligt talt ved at komme op på hesten igen.  

Læs også: Heste hjælper mennesker videre med livet

Rideterapi og psykiske lidelser hos unge

Lenna Heinrichs er udannet socialpædagog og rideterapeut og arbejder til daglig på en døgninstitution. Det var her, hun for efterhånden en hel del år siden begyndte at integrere heste i sit arbejde og så, hvor stor en positiv effekt hestene har på sårbare unge mennesker. Siden da har hun uddannet sig som autoriseret rideterapeut og brugt det i sit arbejdet med unge mellem 15 og 25 år, som lider af f.eks. ADHD, spiseforstyrrelser, angst og skizofreni. Den dag i dag har Lenna flere klienter fast om ugen, som hun inviterer ud på gården i Dragør. Her står hendes islandske heste, som er med til at kaste et lille lys i ellers sort hverdag for Lennas klienter.  

Fælles for de lidelser, som Lennas klienter kæmper med er, at læger, psykologer og politikere hver dag bruger enorme mængder penge, tid og kræfter på at behandle og finde den rette kur mod lidelser som netop disse. Men på trods af, at flere og flere danskere benytter sig af rideterapi, mener Lenna Heinrich, at man sagtens kunne bruge det meget mere. Ifølge hende ville man spare en masse penge og samtidig hjælpe langt flere unge, hvis man i det offentlige sundhedssystem fik øjnene op for mere alternative behandlinger som rideterapi.  

’’Jeg er overbevidst om, at man vil kunne spare en masse penge på indlæggelser og medicin, og stadigvæk kunne hjælpe en masse mennesker hvis man henviste til rideterapi. ’  

Lenna Heinrich

Naturen og kontakten med hesten

For imens medicinering og ugentlige psykologbesøg måske kan virke overvældende i et ungt menneskes liv, kan det i nogle tilfælde være lettere at forholde sig til rideterapi. Her er er det nemlig noget så simpelt som naturen og selve kontakten med hesten, der går ind og vækker noget hos de unge. For rideterapi indebærer meget andet end at ride. En stor del af behandlingen består af nøje tilrettelagte øvelser, der er rettet specifikt mod klientens særlige udfordringer. Øvelserne kan indebære alt fra at strigle hesten til at fordre den med gulerødder. Det handler om at lære hesten og dens signagler at kende, at være i kontakt med hesten og dermed i kontakt med sig selv. Heste afspejler mennesket, som det reelt er og det er netop dét, der ifølge Lenna Heinrichs, er omdrejningspunktet for hele terapien.  

’’I terapien arbejdes der bevidst med nærvær, i og med naturen, og man arbejder ud fra de forskellige årstider med hesten som formidler. Dette gøres via en sanselig og kropslig kommunikation, med en tydelig kontakt for klienten til egen krop, følelsesliv, selvforståelse og adfærdsmestring.’’  

Lenna Heinrich
At ride på en hest kræver, at man har kontakt til den. Det er især godt til at få de ubehagelige tanker væk, som psykisk syge kan gå rundt med – og så giver det masser af selvtillid og gode oplevelser. Foto: Shutterstock.

Når man er i kontakt med et så stort dyr som en hest, kræver det, at man opnår kontrol over dyret – det kræver, at man er til stede i nuet. For går du til højre, så går hesten til højre, og virker du nervøs, så bliver hesten også nervøs. Det handler om at skabe tillid mellem klienten og hesten, og tilliden kan ikke skabes før klienten er i kontrol over sig selv og sine handlinger.

Islænderen besidder en særlig ro

Det er netop i denne proces, at islændere især fungerer godt. For islændere adlyder nemmere og besidder en ro, som gør det lettere for sårbare unge at håndtere. Derfor er det også Islændere Lenna, og flere af landets andre rideterapeuter, vælger at benytte sig af i deres terapi. Islænderhesten karakteriseres ved et godt hjerte, et lyst sind og en evne til at være tillidsfuld og godmodig. Det giver de unge en større mulighed for at opnå succesoplevelsen ved at mestre noget. 

Følelsen af at kunne noget og glemme tankerne

’’Hvis man tager udgangspunkt i spiseforstyrrelser: En med en spiseforstyrrelse vil meget gerne have kontrol, og den bedste måde at arbejde på er, at fokusere på noget andet. Man skal have kontrol over noget andet end mad. Det er lidt det samme som en med skizofreni – der skal de træne med at have lederskab og få kontrol over deres stemmer. Man bliver nødt til at tage et lederskab’’. 

Lenna Heinrich

Med rideterapi går man fra at være skrøbelig og forvirret til pludselig at være i kontrol i en verden, som til daglig virker ukontrollerbar. Man får følelsen af at kunne mestre noget. Man får lov til at glemme, slippe sine tanker, og man får lov til at få ro. Pludselig kan man tage ansvar for noget andet end sin sygdom og sine lidelser, man træder et skridt væk fra sin kaotiske hverdag og får lov til blot at være.   

“Når en klient, ved hjælp af rideterapien, får en kommunikation og kontakt med hesten kropsligt, kan klientens situation ændre sig og virke helende og indsigtsgivende. Dem der kommer til mig, har ofte talt med psykologer mm. af flere omgange – til sidst ved hvad de skal sige uden egentlig af mærke efter, om de overhovedet udvikler sig. Hos hesten kan man ikke skjule noget, og klienten kan komme til at mærke nye ting, som man så efterfølgende kan tale om… Det er det, jeg tror, der er det vigtige i det .” 

Lenna Heinrich

Et skridt på vejen

Lenna Heinrich er blot en ud af mange, som har erfaret, at rideterapi skaber gode resultater for unge med forskellige sindslidelser. Terapien bliver også mere og mere udbredt i Danmark, men der er stadig et stykke vej i forhold til bl.a. vores svenske naboer, hvor de, ifølge Lenna Heinrich, er langt bedre til at gøre brug af alternative behandlinger som rideterapi. Her er heste i større grad tilknyttet psykiatriske skadestuer og hospitaler, hvor rideterapi er en del af behandlingen.  

Det er dog vigtigt at understrege, at rideterapi ikke nødvendigvis kan stå som ene behandlingsmetode, men fungerer som en alternativ brik i et større puslespil. En hver klients situation er forskellig og kræver derfor også forskellig behandling. Rideterapi kan være et skridt på vejen, men psykologsamtaler og medicinering kan være mindst ligeså vigtig.  

Målet med rideterapi er, at være et supplerende alternativ til de klassiske behandlingsformer, hvor noget så simpelt som nærvær med hesten og følelsen af naturen, for en kort stund kan give de unge troen på sig selv og egne evner tilbage.

DR3 om rideterapi

Herunder kan du se et indslag fra DR3 om, hvorvidt der virkelig er en dybere forbindelse mellem dyr og mennesker, og hvad heste kan gøre for os.

Artiklen er oprindeligt bragt i februar 2016.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce