Rundt om Ludger Beerbaum-anklagen: FEI og DRF om barring

Det seneste døgn har der i medierne været rigtig meget fokus på Ludger Beerbaum, da han er blevet anklaget for dyremishandling af det tyske medie RTL. Anklagen bygger på, at han har brugt barring i sin springtræning. I lyset af denne anklage har flere forbund meddelt deres holdning sagen, og Ludger Beerbaum har selv udtalt sig. Bliv klogere på sagen her.

Læs også: Bekræftet: Ridning bliver fjernet fra moderne femkamp efter OL-episode

Annonce

Anklaget for barring

Det tyske medie RTL har anklaget springrytter og træner Ludger Beerbaum for dyremishandling. RTL har haft en undercover-journalist til at optaget videoer af Ludger Beerbaums springtræning. Optagelserne har foregået over næsten to år, og har blandt andet kunne lade sig gøre ved, at en journalist har været undercover ved at agere som en praktikant hos Ludger Beerbaum Stables. Nu har optagelserne ført til en dokumentar om den verdenskendte rytter, som blev sendt i Tyskland den 11. januar. Optagelserne viser, at Ludger Beerbaum ved hjælp af en medarbejder i stalden benytter metoden barring i springtræningen.

Hvad er barring?

Barring er en metode, hvor man slår hesten (for eksempel med en springbom) over forbenene, når den springer over en forhindring. Dette gør naturligvis ondt på hesten, og den ville tro, at den ikke har sprunget højt nok. Derfor vil hesten løfte benene højere op næste gang.

Denne metode er forbudt af blandt andet FEI og DRF.

På baggrund af disse optagelser, har RTL altså anklaget Ludger Beerbaum for dyremishandling.

Ved at trykke på nedenstående knap, kan du se videoen fra det tyske medie.

Ludger Beerbaum afviser anklagen

Springrytteren har selv kommenteret på anklagen ved at skrive en pressemeddelelse på sin hjemmeside, hvor han beskriver anklagen som forkert. Han skriver følgende:

“RTL videoen er beviseligt forkert, æreskrænkende og injurierende på mange måder. Vi vil naturligvis tage retslige skridt imod det. Det er uacceptabelt, at der er lavet hemmelige optagelser på min private grund.” (oversat fra engelsk til dansk).

Han uddyber dette ved at understrege vigtigheden af hestens velfærd, og skriver:

“Hestenes velfærd er min og mit teams førsteprioritet. Kun en hest, der bliver behandlet ordentligt, professionelt passet og fodret, trænet og håndteret kan levere en sportslig præstation (..) vi passer på dem døgnet rundt.” (oversat fra engelsk til dansk).

Berøring er tilladt i Tyskland

Ud over dette hæfter han sig ved, at det i Tyskland stadig er tilladt at røre hesten, men ikke at slå den. Han skriver:

“Scenerne fra ridebanen, som er vist i dokumentaren har intet at gøre med den ulovlige metode ‘barring’. I stedet er det erfarne og rutinerede profesionelle, som anvender metoden berøring. Det værktøj, som ses i videoen overholdte det tyske rideforbunds specifikationer for tilladt berøring: ikke længere end tre meter og ikke tungere en to kilo.”

Derudover skriver han også, at det kun er i sjældne tilfælde, at de benytter metoden.

Læs også: Rollkur: Edward Gal frikendt for anklage om dyremishandling

Det tyske rideforbund vil undersøge nærmere

Det tyske rideforbund har også kommenteret på sagen, og på deres Facebookside har de oplyst om deres holdning samt, hvordan de vil forholde sig nu. De skriver blandt andet:

“Som vi har givet udtryk for i 2020 og 2021 frem mod RTL, tager vi beskyldningerne meget alvorligt. Derfor vil vi nøje analysere optagelserne, der blev sendt sent tirsdag aften, og derefter drage passende konklusioner om yderligere tiltag. For at kunne foretage en seriøs vurdering af fakta, er der brug for al video og evidens. Vi opfordrer derfor endnu en gang RTL til at stille dette fuldt ud til rådighed for os.” (oversat fra tysk til dansk).

De vil altså selv gå ind i sagen og vurdere, hvad der skal ske nu.

FEI tager afstand

Yderligere har FEI også udtalt sig og har skrevet en statement om sagen. Her skriver de klart og tydeligt, at de fordømmer den praksis, videoen viser.

“Hestens velfærd er centralt for alt, hvad FEI står for, og vi fordømmer på det kraftiste alle træningsmetoder og praksisser, der er i modstrid med hestens velfærd. FEI har strenge regler på plads for at beskytte hestens velfærd, som gør det muligt at handle ved både FEI-arrangementer og andre steder. FEI fordømmer absolut enhver form for mishandling af heste, og træningsmetoderne vist i RTL’s optagelser er totalt uacceptable fra et hestevelfærdsperspektiv og imod FEI-reglerne.” (oversat fra engelsk til dansk).

Annonce

FEI skriver yderligere, at de allerede nu er i kontakt med det tyske rideforbund og vil forblive i tæt kontakt med dem, for at vurdere den passende handling.

DRF om barring

Også Dansk Ride Forbund har et forbud mod barring, og i deres Fælles Bestemmelser for springning står der tydeligt at barring er forbudt.

DRF om barring

“Enhver form for barring eller forsøg herpå er forbudt. Ved barring forstås enhver form for springning
af spring, der ikke er tilladt på opvarmningsbanen, hjælperes eller rytterens bevidste fremkaldelse af
slag på hesten under springning, brug af fremmedlegemer, medikamenter el.lign. under bandager
eller andet steds, med henblik på at hesten/ponyen, ikke berører forhindringerne. Rytteren skal altid
behandle sin hest/pony på sådan en måde, at den ikke tager fysisk eller psykisk skade, og således
at ryttere, tilskuere eller andre ikke med rimelighed tager anstød”.

Hos Malgré Tout følger vi naturligvis sagen og opdaterer så snart, der er nyt. 

Læs også: DRF: Slut med at fjerne hestens følehår

Kilder

RTL: RTL Extra deckt verbotene Trainingsmethode „Barren“ bei Ludger Beerbaum auf

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce