Sådan belaster hver disciplin hesten på forskellige måder

Der findes et væld af forskellige discipliner, når vi taler ridning eller træning af heste. Alt efter hvilken type træning hesten udsættes for, vil den blive belastet på forskellige måder. Her kan du læse om hvilke udfordringer og faldgruber, der typisk kan opstå inden for hver disciplin.

Dressur

Dressur er en disciplin, der kræver præcision, balance, koordination og styrke. For at kunne udføre øvelserne korrekt, kræver det meget øvelse og gentagelse. De mange gentagelser og dermed mangel på variation kombineret med et ofte for ensartet underlag gør, at dressurhesten ofte får slidskader. Hvis træningen ikke udføres biomekanisk korrekt, eller hvis hesten rides i en for stram holdning, kan det blandt andet medføre smerter i lænd og nakke på hesten.

På grund af ensidigheden og intensiteten af dressurarbejdet giver eventuel mangelfuld hovpleje, beskæring og skoning ofte større problemer hos dressurheste end hos andre heste.

Typiske tegn på problemer kan være:

  • Hesten kan ikke gå ligeud
  • Hesten kan ikke lave en lige tilbagetrædning
  • Hesten har svært ved overgange
  • Hesten træder ikke ind under sig med bagbenene

Læs også: 3 bomøvelser, der hæver din dressur til et nyt niveau

Spring

Muskelopbygning er et afgørende punkt for, at springhesten kan holde til det hårde arbejde. Jo mere styrke og koordination hesten er i besiddelse af, jo mindre risiko er der for sene- og ledskader. Hvis det muskelopbyggende arbejde ikke udføres korrekt, er der markant øget risiko for, at hesten får overbelastningsskader.

Korrekt muskelopbygning er vigtigt for at springhesten kan holdes skadefri. Foto: Canva Pro

Symptomer på udfordringer hos springhesten kan være:

  • Hesten springer skævt over springene
  • Hesten svinger bagbenene ud til siden
  • Hesten går krydsgalop
  • Hesten springer med sænket ryg og hovedet højt

Gangartsheste

De heste, som har mere end tre gangarter kan blandt andes findes ved racer som islænderen, American Saddle Breed, Paso Fino og Peruvian Paso. Ligesom hos dressurhestene er grundridningen vigtig for at disse heste kan udføre gangarterne så optimalt som muligt.

Hos gangartsheste er de høje benløft noget, der giver point på stævnepladserne. For at fremme benløftet ses der til tider at hestene går med tunge forsko, får specielle beskæringer eller har meget høje hove. Udover belastninger i kroppen kan dette medvirke til, at hestene får smerter i forbenene og får svært ved at trave.

Annonce

Military

Heste, som går military, får ofte meget varieret træning, hvilket er godt. Dog er denne disciplin også en af de hårdeste, og der skal både trænes styrke, koordination og balance, for at hestene kan holde til denne disciplin. En af de største udfordringer i denne disciplin er akutte skader i varierende grad samt overbelastningsskader.

Military er en hård disciplin for hesten. Foto: Canva Pro

Western

Denne disciplin inkluderer stor samling af bagparten samt pludselige stop, slides og vendinger. For, at westernhesten kan undgå skader, kræver det en utrolig stærk muskulatur, især omkring bagparten, og dette kræver meget – og målrettet træning.

En westernhest bør have en meget stærk muskulatur. Foto: Canva Pro

Klassisk dressur

Denne disciplin inkluderer blandt andet øvelser, som kræver stor bæring på bagparten. Det tager lang tid at træne en hest op til at være stærk nok til så meget bæring. Hvis man går for hurtigt frem, risikerer man at hesten får overbelastningsskader.

Læs også: Bjarne Nielsen: “I mange år har jeg kæmpet for den gode skridt”

I klassisk dressur arbejder man meget med samling og bæring, og det kræver godt grundarbejde. Foto: Arkiv

Ridning i naturen

Heste, som rides i naturen får ofte selv lov til at vælge den holdning, de går i. Formår de at bevæge sig godt, slides kroppen ikke. Men hvis hesten konsekvent går i en usund holdning, kan det blive et problem for hestens krop. Hvis man rider meget ud i naturen er det derfor vigtigt at tage ansvar for, at hesten bevæger sig i en korrekt holdning og med godt tilpasset udstyr, som ikke generer hesten.

Lange rideture, måske i et for højt tempo og efter længere ridepauser kan være årsag til en del overbelastningsskader for turheste.

Læs også: Er turen ned ad midterlinien en ubalanceret oplevelse?

Hestens holding er også vigtigt, når vi rider tur. Foto: Canva Pro

Langdistanceridning

Denne disciplin kræver fra rytterens side en stor indsigt i konditions- og styrketræning. Det tager tid at træne hesten op til langdistanceridning, så den kan udføre disciplinen uden at hesten bliver slidt uhensigtsmæssigt. Samtidig vil en god grundtræning ligesom i de andre discipliner være med til at reducere risikoen for skader.

Grundtræning, grundtræning, grundtræning

Uanset hvilken disciplin, man vælger at dyrke sammen med sin hest, er grundtræningen helt altafgørende. Det er den, der gør hesten i stand til at udføre de ting, vi kræver af den og samtidig kommer helskindet gennem det.

Hesten skal kunne bære sig korrekt i alle tre gangarter inden man starter op på de mere krævende og vanskelige øvelser. Samtidig spiller variation i træningen en stor rolle i at få en sund og langtidsholdbar ridehest. Varieret arbejde i forskelligt terræn styrker hestens balance, kondi og koordination og mindsker derfor risikoen for skader.

Læs også: Er turen ned ad midterlinien en ubalanceret oplevelse?

KILDE

“Forstå din ridehest” af Rikke Mark Schultz

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce