Hestens mellemgulv: Kan din hest blive forpustet?

Kan din hest blive forpustet? Det skal den kunne blive, også selvom den er i sit livs form. Hvis den ikke kan det, kan det vidne om udfordringer med mellemgulvet. Og det er noget, som kan føre til helt andre udfordringer i din hests krop og psyke. Vi har talt med dyrlæge og osteopat Bettina Købke om hvordan det hele hænger sammen.

Det siger næsten sig selv. En god og sund vejrtrækning er vigtig for at kroppen kan fungere. Men det går faktisk længere end det. Den gode vejrtrækning stimulerer nemlig vores kroppe til at blive både sundere, gladere, mindre stresset og med større overskud og energi. Herudover har effektiv vejrtrækning også en positiv effekt på fordøjelsen og fysiske skavanker.

Hestens mellemgulv

Mellemgulvet er den største og vigtigste muskel, når vi taler vejrtrækning. Det er en ganske tynd muskel, som adskiller brysthulen fra bughulen, og ligger mellem lunger og mave. Når hesten trækker vejret, skal organerne bevæge sig udad for at give plads til lungerne. Mellemgulvet er placeret mellem de bagerste brysthvirvler og lændehvirvlerne.

Bevæger ribbenene sig som de skal?

Mange er dårlige til at trække vejret rigtigt og helt ned i maven, og det gælder faktisk også vores heste. Vejrtrækning som foregår hurtigt og overfladisk får ikke kroppen til at arbejde optimalt. Måske er det kun hals-og brystmusklerne, der arbejder, mens maven, ribbenene og ryggen ikke bevæger sig, som de skal.

”Det er vigtigt at hesten trækker vejret rigtigt. Om den gør det, kan du blandt andet opdage ved at observere bevægelsen omkring dens ribben. De skal kunne bevæge sig ud- og indad, og bevægelsen skalvære tydelig,” forklarer Bettina.

Bettina Købke arbejder med osteopatiske teknikker ud fra en holistisk tankegang. Foto: Jean-Luc Morbelli

Ofte oplever Bettina, at overfladisk vejrtrækning hos heste kan grunde i, at ribbenene ikke kan bevæge sig frit. Dette kan misforstås med at hesten er i god form og derfor ikke bliver forpustet.

”Alle heste skal kunne blive forpustet. Det vidner om en sund bevægelighed og balance i kroppen. Læg mærke til, om hesten tager en dyb indånding efter hårdt arbejde eller bare generelt,” siger Bettina.

Bettina Købke

Bettina Købke er uddannet dyrlæge, osteopat EDO, kiropraktor samt tysk uddannet berider. Hun driver til daglig sin virksomhed Rebalance Vet v/Bettina Købke, hvor hun arbejder med både heste og hunde. Bettina arbejder med udgangspunkt i det underliggende problem for at genskabe kroppens balance, og ikke kun behandle symptomer.

Mange heste trækker ikke vejret ordentligt

Mange heste har udfordringer med vejrtrækningen, og det kan der være flere årsager til. Mellemgulvet kan eksempelvis blive irriteret på grund af spændinger, slag, vrid eller stress. Når det sker, vil mellemgulvsmusklen trække sig sammen og blive stiv og ufleksibel.

På grund af musklens placering og fæste på undersiden af hele lænden, vil hestens lænd komme under pres, fordi den spændte muskel ikke kan give efter. Det giver genlyd i andre dele af kroppen. Og det er rigtig ofte ryggen, som bliver udfordret.

”Mange rygproblemer hos heste kan hænge sammen med udfordringer i mellemgulvet. Derfor er man nødt til at tænke mellemgulvet ind i ligningen, når man har en hest med rygproblemer,” siger Bettina.

Læs også: Dyrlæge: Derfor virker symptombehandling ikke

Nedsætter blodcirkulationen

God blodcirkulation er vigtig. Den sørger for at bære ilt og næringsstoffer rundt i kroppen, og optimerer blandt andet funktionerne i hjernen, hjertet, lungerne, musklerne og fordøjelsen.

Når mellemgulvet er udfordret, vil det påvirke blodcirkulationen i hestens krop. Udover at det sætter organer og muskler under pres, kan det også have helt andre symptomer. Et eksempel på det er galle, som kan samle sig i hestens ben.

En hest med udfordringer omkring mellemgulvet vil ofte have et ufleksibelt bevægemønster. Foto: Canva Pro

Nedsætter bevægeligheden

Når mellemgulvet ikke fungerer, fungerer hestens krop som oftest heller ikke. Kroppen bliver ufleksibel og bevægelserne bliver stive. Hesten kan eksempelvis have svært ved at træde ind under sig med bagbenene og have svært ved at lave sidebevægelser. Bevægelser som forudsætter, at kroppen er smidig og fleksibel.

Den nedsatte bevægelighed har konsekvenser. Hesten må kompensere i sin krop for at kunne bevæge sig uden ubehag, og det kan eksempelvis gøre, at hesten udvikler en uhensigtsmæssig eller skæv muskulatur. Heste, som har et udfordret mellemgulv, vil eksempelvis ofte have overudviklet muskulatur på baglårene.

Stress forværrer tilstanden

Når vi er stressede, påvirker det måden vi trækker vejret på, og det samme er gældende for hesten.

”Den stressede hest vil holde på vejret og når aldrig at slippe det helt. Det betyder, at ribbenene er pustet ud og ikke kan give efter,” forklarer Bettina.

Og det kan virke begge veje. Problemer i mellemgulvet kan give en stresset hest, fordi den ikke kan trække vejret ordenligt. Hesten vil føle sig fysisk anspændt, og det smitter af på det mentale. Hesten bliver simpelthen stresset, fordi den ikke kan trække vejret optimalt.

Til gengæld kan en hest, som er stresset af andre årsager så som ubehagelige oplevelser, flytning eller transport også få udfordringer i mellemgulvet. Simpelthen fordi den holder på vejret fordi den er stresset og dermed ikke trækker vejret ordentligt. På sigt vil det give spændinger, som vil sætte sig i mellemgulvet.

Læs også: Når hesten ikke fungerer: Den billige løsning kan være dyr i længden

Ond spiral

Når hesten har udfordringer med mellemgulvet, kan der opstå en dominoeffekt; en ond spiral. Hvis hesten holder på vejret og aldrig når at slippe det helt, vil den ofte blive træt og mangle energi. Den vil ikke få ilt nok og der sker en kemisk proces i kroppen, som blandt andet betyder, at musklerne bliver stive.

Når musklerne bliver stive, bliver de ufleksible, og det bliver ubehageligt for hesten at bevæge sig som den plejer. Det kan som nævnt resultere i, at hesten opfinder kompensationsmønstre, som igen kan give helt andre udfordringer.

At hesten kan blive forpustet er ikke automatisk et udtryk for at den er i dårlig form. Foto: Shutterstock

Du kan selv kreere problemerne

Vi kan som ryttere selv være medvirkende til at skabe ravage i hestens mellemgulv. Hvis hesten eksempelvis vender hovedet væk fra dig, når du stiger op, eksempelvis for at tage mod en godbid, kan du meget let komme til at lave en manipulation af ryghvirvlerne. En eller flere af hvirvlerne kan blive forskubbet, og da de har direkte forbindelse til ribbenene, kan vi ubevidst komme til at påvirke hestens mulighed for optimal vejrtrækning.

Bettina anbefaler derfor, at vi som ryttere altid sørger for, at hesten kigger ligeud eller hen mod os, når vi sætter os i sadlen.

Læs også: Dansk studie konkluderer: “Nej, du er ikke for tung til din hest.”

Sådan opdager du at noget er galt

Ligesom ved andre fysiske udfordringer, tilpasser kroppen sig, så den kan fungere på trods af udfordringerne. Det kan betyde et ændret bevægemønster, visuelt tydelige fysiske ændringer i hestekroppen eller adfærdsmæssige ændringer. Nogle af symptomerne på mellemgulvsproblemer er:

  • Hesten er stiv i overlinjen
  • Hesten kan ikke træde ind under sig med bagbenene
  • Hesten har en flad muskulatur over krydset, men overfyldig muskulatur bagtil
  • Hesten bliver ikke forpustet
  • Hesten har et såkaldt øksehug (Et tydeligt indhak på stedet, hvor halsen går over i manken)
  • Hesten er mere doven end normalt
  • Hesten udvikler gjordkrampe
  • Hesten har svært ved sidebevægelser
  • Hesten er stresset
Hesten med øksehug

Øksehug er en betegnelse for når hesten har et tydeligt indhak lige før manken. Det er ikke ualmindeligt hos heste, men faktisk skal de slet ikke se sådan ud. Indhakket kan opstå af flere forskellige årsager. En af dem kan være, at der er et stort træk i ligamenterne, som er placeret i området omkring forreste ribben og den nederste del af halsen.

Anatomiske relationer skal tænkes ind

Et udfordret mellemgulv kan afhjælpes, men det kan ifølge Bettina kun ske ved en helhedsorienteret behandling. En af de typer fagpersoner, som er uddannet til at se på helheden og behandle ud fra det, er dyrlæger, som har taget efteruddannelsen som Hesteosteopat EDO®.

”Man bliver altid nødt til at tjekke alle relaterede strukturer, ellers holder det ikke. Det giver eksempelvis ikke mening kun at rette lænden,” forklarer Bettina.

Det kræver med andre ord den rette fagperson, hvis hesten skal hjælpes af med mellemgulvsrelaterede udfordringer. En, som arbejder helhedsorienteret og er i stand til at vurdere og behandle hele hesten. Ikke kun de overfladiske strukturer, men også dybt inde i hesten.

”Hvis organerne ikke ligger som de skal, kan også give problemer i mellemgulvet, da det så kan bevæge sig for langt tilbage i hesten,” forklarer Bettina.

Bettina fortæller også, at 3.-5. halshvirvel er relateret til mellemgulvet. Så stivhed her kan også være et symptom på et problem i mellemgulvet.

Kort og godt: Alt er forbundet.

Hesteosteopat EDO®

EDO® står for Equine Diplomat of Osteopathy og svarer til den humane osteopatuddannnelse. Der er pt kun fire dyrlæger i Danmark med denne eksamen. Titlen er varemærkebeskyttet og certificeringen er et kvalitetsstempel, som viser fagpersonen har bestået en eksamen. Herudover skal man løbende samle point for at forblive certificeret. Osteopaterne arbejder blandt andet med organ- og bindevævsteknikker, der kun bliver undervist i på Vluggen Institute of Equine Osteopathy.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce