Du har sikkert hørt Bjarne Nielsens stemme mange gange på landsdækkende tv kommentere diverse dressurstævner både nationalt og internationalt. Du hører måske især hans stemme, når der sendes OL-dressur, og lige nu kan du høre den i VM-dressur. Malgré Tout har talt med den erfarne dressurmand for at få et indblik i, hvordan han synes, dressuren har udviklet sig. Og så er vi selvfølgelig blevet nødt til at høre, hvordan det egentlig er at være hele Danmarks dressurstemme.
Læs også: DR viser de VM-klasser, hvor danske ekvipager deltager
God dressur kræver en korrekt grundtræning
“Der er ingen tvivl om, at både Bohemian og Heiline’s Danciera har let ved tingene i den forstand, at de har musklerne og træningen bag sig, der gør, at de kan udføre øvelserne.” Sådan starter vores snak om dette års World Cup Dressur og om, hvad Bjarne egentlig synes om præstationen – altså den som han kommenterede. Generelt er han meget positivt stemt overfor det, han så. Et par enkelte heste havde svært ved niveauet, og det kan der være flere grunde til. Dog mener berideren, at en mangelfuld grundtræning af hesten, selvfølgelig vil komme til udtryk på en dag som i går.
“Der var forskel på kvaliteten. En hest der er knap så smidig udstråler også mere modstand, og dem er der selvfølgelig også til et World Cup.”
Rytternes ansvar er at uddanne hestene
Med årene er der kommet mere opmærksomhed på, at det er rytterne, der i sidste ende har ansvaret for at uddanne hestene. Det mener Bjarne Nielsen er det helt rigtige fokus.
“Det er altafgørende, at rytteren sørger for at træne og uddanne hestene til at være velfungerende og funktionelle. Det er klart, at avlen selvfølgelig også har noget at skulle have sagt. Heestene skal naturligvis være godt sat sammen, men hvis træningen er forkert, så går det i sidste ende ud over hesten.”
Dressuren har udviklet sig meget de sidste 10-20 år
Bjarne Nielsen har været en del af dressurbranchen i mange år – rigtig mange år. Han startede omkring 1970’erne og har i alle årene fulgt dressuren tæt og ikke mindst dens udvikling. Han mener, det er fuldstændig anderledes i dag end for bare ti år siden. Hestene er bedre, mere funktionelle og ofte stærkere. For ham behøver dressurhestene som sådan ikke udvikle sig meget mere fra det, vi kender i dag, men rytterne skal fortsat blive ved med at reflektere over egen ridning.
“Vi er ved at være der, hvor vi skal være. Nu begynder der at blive kastet flere og flere 10-taller efter ekvipagerne til stævnerne. Nu er det vigtigste i virkeligheden, at vi holder fokus på dressursporten og ikke bevæger os over i cirkus.”
Den sværeste gangart er skridt
Hestene er ifølge Bjarne blevet mere højtstillede og elegante med årene, og den udvikling forpligter på rytterniveau. Jo mere højtstillet en hest er, jo højere er tyngdepunktet, og jo mere understillet kan den gå hen og blive. Derfor sætter det krav til rytteren om, at hestene bliver trænet korrekt, så de kan bære sig selv igennem et helt grandprixprogram.
I mange år har Bjarne Nielsen kæmpet for den gode skridt. En gangart som før i tiden har været overset, og hvor man som rytter godt kunne få fine karakterer, selvom hesten ikke viste en taktfast og rummelig skridt.
“Der er sket rigtig meget med skridten. I dag går det ikke længere, at hesten kun kan udføre en afkortet pasgang. Det er uden tvivl den sværeste gangart for en hest – at udføre en samlet, taktfast skridt,” siger berideren. Det er nemlig sådan ifølge Bjarne Nielsen, at går skridten først i stykker, så er den svær at rette op på igen.
“Som rytter har du ikke samme luksus i skridt, som du har med både trav og galop. Der er nemlig ikke en energikilde til at få øvelsen i mål. Derfor kan det nemt ende med den her korte og paslignende skridt,” siger han.
Gummiboldene er kommet for at blive
Avlen af top dressurheste har også udviklet sig en del gennem årene. I dag ser vi flere og flere af de såkaldte “gummibolde”. Altså dressurheste, som nærmest flyver fra den ene ende af banen til den næste. Det ser imponerende ud, men det forpligter også, mener berideren. Han fortæller, at det er vigtigt, at ryttere og trænere håndterer de store gangarter, for det er en helt anden måde at træne heste på. Der skal i den her sammenhæng være fokus på begrænsningens kunst, at de store gangarter ikke tager overhånd og bliver overgjort, så hestene i sidste ende går i stykker. Heste skal med andre ord være stærke nok og have balancen på plads, også selvom det tager længere tid, end man først havde regnet med, før de konkurrerer på topniveau.
Dressurens største udfordring
Grundlæggende er Bjarne Nielsen godt tilfreds med den udvikling, som dressursporten har gennemgået. Hans råd og forhåbning til alle rytterne er noget så simpelt som, at de skal huske at nyde ridningen – også i dagligdagen.
“Jeg synes måske, der til tider går meget konkurrence i det hele. Jeg håber virkelig, at rytterne husker at nyde hverdagen med hestene – at de ikke kun rider for at komme til stævne om søndagen. Efter min overbevisning skal det gerne være fornøjelsen ved at ride i det daglige arbejde med hesten, der driver værket.”
At tale til hele heste-Danmark på landsdækkende TV
Hvordan er det så at kommentere et World Cup eller et OL på landsdækkende tv? For Bjarne er det ikke svært at svare på. Han synes nemlig, det er både interessant og en anderledes opgave, som han sætter pris på at være blevet betroet. Det sjoveste for ham er at kommentere de klassiske grandprixprogrammer – altså dem der ikke er freestyle. Det giver ham nemlig en større mulighed for at fortælle detaljeret om dressuren. I en kür synes han, det er vigtigt ikke at tale for meget, for ellers kan det gå hen og ødelægge rideoplevelsen for seerne. Selv kunne han aldrig drømme om at se udsendelserne på bagkant, for som han siger: “Jeg hader at høre mig selv tale, men andre fortæller mig, at jeg har en behagelig stemme.”
Passer man på, hvad man siger?
Det må være lidt nervepirrende at tale live på landsdækkende tv, og Bjarne Nielsen tænker også over, hvordan han fortæller om sporten. Til tider oplever han da også at få sagt en lidt spøjs bemærkning, men det hyler nu ikke berideren ud.
“En gang imellem får jeg da sagt noget sludder. Én gang var der en hest, som havde meget åben mund i programmet, og så kom jeg til at sige, at den klaprede med forlæberne. Så kørte jeg bare videre og håbede, at ingen hørte det. Den gik ikke – jeg fik et par muntre kommentarer fra nogle af kollegaerne bagefter,” griner Bjarne Nielsen.
Læs også: Rytteren skal trænes til at træne heste
Om Bjarne Nielsen
Berider Bjarne Nielsen har mere end 35 års erfaring i dressurbranchen.
Han har tidligere været landstræner for:
- De danske pony ryttere i dressur.
- De danske junior og Young Riders i dressur.
- De norske senior ryttere i Dressur.
Han sidder desuden i Dansk Varmblods avlsledelse og har i mange år fungeret som dommer ved hingstekåringen i Herning samt ved unghestechampionaterne.
Artiklen er oprindelig bragt i marts 2021.