Typiske fejl, vi begår ved klikkertræning 

Klikkertræner du din hest, kan du træne meget præcist og effektivt. Det betyder du har et redskab som kan være behjælpelig i udviklingen af din hests træning. Men hvilke fejl begår vi typisk, når det kommer til klikkertræning, og hvordan kan vi undgå dem? 
Adfærdstræner Line Hummel fra Hestekræfter forklarer her i artiklen fordelene ved klikkertræning, de typiske fejl, hun ser, og hvordan man kan undgå dem.

Præcis og effektiv træning ved belønning betyder ofte, at udviklingen af din hest skrider hurtigt frem. Men der er flere fodfejl, man kan begå inden for klikkertræning. Og det kan resultere i en mere nervøs og usikker hest, end vi egentlig havde planlagt. 

Annonce

Typiske fejl 

Det er umuligt at undgå at lave fejl i vores træning med hestene. At begå fejl er en del af læringsprocessen. Her er de mest typiske fejl, Line Hummel ser ved klikkertræning. 

Klikker, når hesten er panisk 

Under miljøtræningen af hesten, kan hesten blive oprørt, forskrækket og panisk. Her skal du være meget opmærksom og undgå at klikke når hesten er i alarmberedskab. Dette vil skabe dårlige associationer med den ting eller genstand du ønsker at skabe gode associationer med.  

Klik i stedet for, når hesten er afslappet, i ro og nysgerrig omkring nye udfordringer. 

Klikker når hesten har overtrådt sin egen grænse 

Med en madglad eller yderst samarbejdsvillig hest, kan den begynde at overskride sine egne grænser og være lidt for modig for at opnå belønning. Hvis hesten mere eller mindre ubevidst overskrider sine egne grænser, kan det resultere i, at den pludselig forsøger at flygte fra situationen. Her tror vi fejlagtigt, at vi bare skal blive ved med at vise hesten farlige ting og hjælpe den videre ved at overtale den, uden den er klar. 

Læs din hests opførsel, og lær at genkende, når den overtræder sine grænser, for at belønne den ønskede adfærd. 

Klikker, når hesten søger mad 

Undgå at klikke, når hesten er i søgen efter mad eksempelvis med hovedet nede i godbidposen. I stedet skal du afvente, indtil den finder ro, og her kan du så klikke. 

Klikker, når hesten stiller spørgsmålet ikke dig 

Hvis I eksempelvis øver, at din hest skal løfte benet, og den løfter benet, uden at du har spurgt om opgaven, så undgå at klikke. Her kommer du til at belønne, at hesten gætter på opgaven fremfor at forholde sig i ro og afvente signalet fra dig.

Klikker, kun når det er perfekt 

Du skal ikke kun klikke, når hesten udfører den fulde opgave korrekt. Beløn i stedet for hvert lille skridt på vejen til målet. Er det for eksempel igen benløftet, I øver, så klik allerede, når hesten knækker i knæet. Det behøver ikke være det perfekte benløft første gang. 

Klikkertræning kan overskygge samværet med hesten 

Vi kan komme til at tage afstand fra os selv og hesten ved at gøre træningen til et projekt fremfor at opleve og være sammen med den. Så hvis du er en særlig ivrig klikkertræner, skal du være opmærksom på, at det måske kan skabe distance imellem dig og din hest i stedet for venskab, hvis du ikke gør det velovervejet og med omtanke. 

Det rummelige ved klikketræning er, at hvis vi klikker på det forkerte tidspunkt, er det ikke verdens undergang. Vi skal blot ‘omkode’ det, vi ved en fejl fik tillært hesten, ved at klikke på det rigtige tidspunkt. 

Line-Hummel-klikker-2
Klikkertræning kan være med til at motivere hesten. Foto: Charlotte Fuglsang

Hvornår skal du klikke 

Hvis du vil hjælpe din hest, når du miljøtræner og bruger klik og godbidder, så vær opmærksom på, hvornår du klikker. Du skal være skarp på de calming signals, din hest sender til dig, så du ved, hvornår din hest begynder at slippe spændinger, for det er lige netop der, du må klikke – og ikke før. Calming signals er de udtryk og signaler, din hest giver, når den er afslappet. De er individuelle fra hest til hest, men her er nogle guidelines, du kan bruge, som ikke bliver for tekniske.  

  • Se på øjnene: Er de trekantede eller mandelformede?  
  • Er mulen blød eller spids?  
  • Kig på hestens ben og hove: Står de afslappede og groundede, eller ”går hesten på tæerne”?  
  • Lyt på hestens vejrtrækning. Er den afslappet og dyb eller hurtig og hektisk? 

Men det fineste i jeres kommunikation er, når du begynder at kunne mærke det selv, hvornår du skal klikke. For jeres nervesystem er nemlig forbundet. Når du begynder at mærke i stedet for at kigge intenst på din hest, hjælper du også hesten med at finde en større ro. Vi er nemlig meget intense i vores (rovdyr)blik og kan igennem det sende utrolig meget ud, som er det modsatte af, hvad hesten har brug for. 

Som hjælp til sundere bevægelsesmønster 

Jeg er stor fan af klikkertræning og bruger det i alle mulige henseender, både når vi miljøtræner og i dressuren. Her kan jeg nemlig virkelig hjælpe mine hest med at opnå en bedre og sundere bevægelse og forståelse for øvelserne. Men jeg bruger ikke KUN klikkertræning. 

Klikkertræning bruger jeg især i liberty og i longen, hvor jeg guider hesten til at bruge indvendig skulder mere, og jeg klikker i det øjeblik, hvor hesten aktiverer skulderen. Jeg kan bede hesten om at træde mere ind under sig og klikke i det øjeblik, hvor hesten kommer længere ind. Jeg kan vise hesten, hvordan den skal ændre balancepunktet og klikke i det øjeblik, den kommer mere op foran og tilbage på bagparten.

Her synes jeg, klikkertræning giver allermest værdi for mig og mine heste. Jeg synes, det er en blid og positiv måde at hjælpe hesten til en sundere bevægelse og gøre den klar til at bære rytter, både før tilridningen, men bestemt også igennem hele hestens liv. I takt med at hesten bliver stærkere og mere smidig, vil den kunne flytte sig højere og højere op ad dressurskolens trappe, så den bærer sig selv på bagparten og ikke bare skubber fra.  

Hav dit hjerte og din hest med i træningen 

Når vi tager forskellige metoder med i vores træning, synes jeg, vi skal passe på, at det ikke bliver for rigidt og struktureret, så vi glemmer at nyde processen. Med klikkertræning kan vi komme til at være alt for meget ovre i hesten og glemme, at vi selv er 50 % af træningen. Den stemning, vi er i, de spændinger, vi har i vores krop, både fysisk og psykisk, kan vi glemme at tage hånd om, fordi vi er alt for fokuserede på det nye redskab, vi nu vil bruge. 

Vær nysgerrig, rolig, og bed om hjælp fra andre hestekyndige, der har samme værdier som dig. Det er så dejligt, når andre gider at tale om hestene og være lige så interesserede som dig selv. Men får du gode råd med på vejen, hvor du ikke har spurgt om hjælp, eller kan du mærke, at det ikke hænger sammen med dine værdier, så lad være med at blive usikker på dig selv. Søg videre, og find dig en god underviser, du trygt kan læne dig op ad. 

Om forfatteren
Line Hummel er stifter og indehaver af firmaet Hestekræfter

Hun besøger ryttere og deres heste for at hjælpe med at løse adfærdsproblemer, udarbejde træningsprogrammer og give undervisning. Lines autentiske og professionelle tilgang til både hest og rytter er helt speciel og tager udgangspunkt i den unikke APPEALmethod. 
 
Hvis du ønsker mere information om undervisning og træning, kan du kontakte Line via e-mail på line@hestekraefter.com, gennem Messenger eller besøge hendes hjemmeside

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce