Vintertid: Sådan kan du undgå frost og minimere støv i ridehuset

Artiklen indeholder reklamelinks.

I disse kolde tider er der mange ryttere, der går i ridehuset, når der skal trænes med hesten. Dette kan man være nødt til, hvis udendørsbanerne er frosset til. Et problem ved dette er, at når man træner i ridehuset, kan der komme rigtig meget støv, hvilket ikke altid er lige sjovt. Men hvad kan man så gøre ved det? Det vil vi kigge nærmere på nu.

Læs mere: Ridehusrytteren vs. udendørselskeren – men hvad med hesten?

Støv i ridehuset

Hvorfor er der mere støv om vinteren?
Især om vinteren dannes der meget støv i ridehusene, og det kan være et problem for mange ryttere. Når det er frostvejr, bliver luftfugtigheden lav, hvilket gør, at ridebanebundene bliver meget tørre. Når de bliver tørre, er der ikke noget der holder fast eller ‘binder’ støvet i bunden, og dermed får vi støv om ørene, når vi rider.

Problemer med støv i ridehuset

For det første kan meget støv være rigtig irriterende at ride i. Men det kan faktisk også være mere skadeligt end man lige regner med. Både for dig selv og hesten. Støvet kan nemlig irritere i luftvejene, og det kan være en faktor for udvikling af astma eller andre luftvejsproblemer. Så derfor er det en god idé at skabe så godt et ridemiljø som muligt, for både dig og din hest.

Annonce

Læs også: Staldklimaet har stor betydning for hestens helbred.

At vande i ridehuset

Når det er varmt, og man har problemer med støv i ridehuset eller på banen, er der mange der vælger at vande deres ridebane. Dette kan hjælpe meget på støvniveauet, og derfor være smart – men kun når det er plusgrader.

Når det er vinter og frost, bør man ikke vande sin bane, da den dermed meget nemt kan fryse til. På denne tid af året er frost på banen allerede et problem for mange, og derfor er det bedst, at undgå at vande sin ridebane i minusgrader.

Læs også: Skab et godt staldmiljø vinteren over.

Et ridehus.
Foto: Arkiv.

Salte?

Nogle ryttere vælger at salte deres ridebane for at undgå, at den fryser, hvilket lyder rigtig fint. Der er mange, der salter med normal vejsalt, også kaldet natriumchlorid. Natriumchlorid er den type salt der bliver brugt til at salte vejene, samt den type man bruger i madlavning. Den er rigtig god til at undgå frost, og kan være med til at holde ridebanen frostfri.

Men denne type salt er ikke godt for hestene. Hestenes hove har ikke godt af at være i kontakt med natriumchlorid. Saltet kan nemlig udbløde hovene meget, og når hestens hove udsættes for natriumchlorid, kan de reagere på samme måde som hvis de stod i blød. Dette sker på grund af saltets hygroskopiske effekt – det vil sige, at saltet suger vand til sig. Hvis man har hesten med et sted hvor der er saltet med normal vejsalt, for eksempel på veje eller i ridehus, kan det være en god idé at skylle eller vaske hestens hove, så man fjerner saltet.

Annonce

Forskellige salte = forskellige resultater

Heldigvis er natriumchlorid ikke den eneste form for salt, man kan benytte sig af. Der er nemlig også mulighederne; calciumklorid eller magnesiumklorid. Disse to typer salt er gode til at holde banen frostfri, da de kan virke ned til ca. 30 minus grader, hvorimod natriumchloriden kun virker ned til ca. 8 minus grader. Derudover gør disse typer salt også noget andet; de binder støv meget bedre. Det betyder altså, at calciumklorid og magnesiumklorid både er effektive mod frost og støv. Og endnu et plus i bogen er, at de også er mere skånsomme overfor dyr. Det vil sige, at det ikke er lige så skadeligt for hestenes hove, som natriumchlorid er.

Den bedste måde at opnå en frostfri bane, der ikke støver, er ved at salte inden frosten sætter rigtigt ind. Hvis man først salter efter frosten er kommet, har saltet sværere ved at trænge igennem, og det kan derfor tage længere tid, før banen bliver frostfri.

Støvbinder fra NAG

En mulighed for at gøre brug af dette calciumklorid, er ved at bruge produktet ‘Calciumklorid’ også kaldet ‘støvbinder’ fra NAG. Dette produkt er designet til at salte, samt at være en effektiv støvbinder på områder som grusveje, ridebaner og lignende.

Dette produkt kan altså både hjælpe med at mindske støvet, samt holde frosten væk fra banen. Samtidig er det mere skånsomt for hovene, end det normale vejsalt. Der er derfor mange ryttere, der benytter calciumklorid i deres ridehuse. På den måde kan calciumkloriden måske gøre vinterens træning med hesten lidt lettere.

Læs også: Annoncørbetalt: Mange misforstår dette, når banen skal vedligeholdes.

Kilder:

Moderne Hestehold: Ridning i vinterkulden.

Skibby HC: 3 vinter tips til din ridebane.

NAG.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce