13 år siden forbuddet: Er rollkur og LDR udryddet?

For 13 år siden ændrede ridesporten sig. Ud ad skyggerne dukkede en træningsmetode op, der fik hesteverden på den anden ende. En verdensberømt, hollandsk rytter fortalte offentligheden, at hun red sine heste i en overbøjet holdning, den såkaldte hyperfleksion eller rollkur-metode. Og hun var langt fra den eneste… Rundt omkring til internationale stævner så man heste, der var redet så langt ind fortil, at deres muler rørte bringen, og som viste tydeligt tegn på stress.  

Men lige så hurtigt, som rollkuren dukkede op, lige så hurtigt syntes den at være forsvundet igen. Det er noget, vi har undret os over. Som hestemennesker taler vi ikke længere om den udskældte metode, men betyder det, at den er gået i glemmebogen?

Læs også: Hasse Hoffmann: Rytteren skal trænes til at træne hesten

Hvad er rollkur og LDR – og hvad er forskellen?

Rollkur er en træningsmetode, hvor hestens hoved og hals bøjes markant under lod ved tvang, det vil sige med en hård hånd og et tilsvarende skarpt bid. Oprindeligt stammer betegnelsen fra Tyskland, hvor rollkur betyder ‘rulle-kur’ og refererer til en kur mod mavesmerter, hvor patienten rullede rundt regelmæssigt for at belægge indersiden af maven med medicin. Ja, du læste rigtigt. Men prøv lige at lege med tanken: Jo mere du ‘ruller hesten’, jo ‘sundere’ bliver den.

Grundideen i rollkur er, at jo mere man bøjer hesten (hyperfleksion), jo smidigere og mere rejst bliver den i sin ryg. Eller det er i hvert fald, hvad fortalerne for metoden siger.   

Rollkur vs. Low, Deep and Round (LDR)

Hvad vi har kunne læse os til, adskiller rollkur sig fra den lignende træningsmetode, “low, deep and round” ved graden af overbøjning. I LDR er halsen ligeledes bøjet, men hvor hesten ikke i samme grad er pakket sammen fortil. Samtidig er hesten i en ramme, hvor dens hals er sænket.

Stadig forvirret? – Denne video forklarer forskellen:

LDR er gymnasticerende ifølge Dansk Ride Forbund 

Officielt er forskellen mellem LDR og rollkur, at sidstnævnte er forbudt i både FEI og Dansk Ride Forbund, og blev det i 2010.  

Mens rollkur er forbudt i de fleste lande, betragtes LDR som en træningsmetode, der er opbyggende gymnasticering – i hvert fald hvis man læser på Dansk Ride Forbunds hjemmeside. Her oplyses det, at LDR-holdningen er godkendt, så længe hesten arbejder korrekt gennem hele kroppen. Der står, at 

“hestens form primært skabes bagfra fra bagpartens arbejde op gennem kroppen.” 

Hvis hesten rides i LDR i mere end 10 minutter, bør DRFs officials dog gribe ind.  

Læs også: Bjarne Nielsen: Dressuren har udviklet sig meget de sidste 10-20 år

Rollkur sammenlignes med tortur

Så rollkur er forbudt, men LDR er tilladt. Men er forskellen mellem de to træningsmetoder virkelig så stor? Eksperter mener, at rollkur er ekstremt ubehagelig for hesten.

Her er ekspempelvis hvad Etisk Råd mener om Rollkur: 

“(…) Hvis et dyr i længere tid bliver tvunget til permanent at befinde sig i en unaturlig stilling, hvor led og muskler samt sener strækkes til det yderste, vil det medføre smerter, angst og lidelse. Vi behøver blot at tænke på, at det at blive anbragt i en unaturlig ekstrem stilling i længere tid, er blevet brugt til tortur af mennesker.”

Etisk Råd til Ekstra Bladet, 5. september 2015

Vil hesten vælge LDR frem for rollkur?

Men er LDR mere naturlig for hesten? På grund af komprimering af nakke- og halshvirvlerne, viser forskning, at heste redet i en LDR-ramme har en overproduktion af stresshormonet cortisol i blodet.

Rollkur er en lukrativ business  

Ridesporten er en lukrativ forretning. Ifølge mediet The European Horse Network udgjorde hesteindustriens samlede indvirkning på den europæiske økonomi omkring 100 milliarder euro om året i 2009, hvilket hvert år bringer mindst 5 milliarder euro i skat ind i EU-statskassen.

Mange eksperter kalder rollkur og LDR for træningsmetoder, der fører til hurtige resultater, men samtidigt til uholdbare heste – og det er nærmest den eneste måde, man kan opnå succes på meget unge heste, der stilles store krav til ridemæssigt.

Bruges bag lukkede døre? 

Vi har hos Dansk Ride Forbund forsøgt at få svar på, om rollkur (og LDR) er metoder, der stadig ses på banerne – dog uden held. 

Her er, hvad vi spurgte Dansk Ride Forbund om:

1: Er jeres opfattelse, at der stadig forekommer uhensigtsmæssige træningsmetoder såsom rollkur? 
2: Findes der eventuelt tal over indberettede hændelser i jeres organisation?
3: Hvad er Dansk Ride Forbunds holdning til rollkur, og hvad er en officials rolle, når det spottes?

Meget tyder desværre stadig på, at metoden anvendes i stor stil. Se for eksempel CHIO Aachen fra 2018 her, hvor det tyske medie Quark og deres redaktionsteam foretog en undersøgelse af konkurrenceheste redet ind i en særdeles stram hoved- og nakkestilling med åben mund og blå tunger. Og resultaterne var desværre stadig skræmmende.

Bag lukkede døre

Vi havde håbet, at rollkur og LDR var forvist fra dressurbanerne for mange år siden, men desværre ser det ud til, at dette ikke er tilfældet. Mens nogle internationale ryttere stadig bruger teknikken, er tendensen, at de udskældte træningsmetoder skjules fra tv-kameraernes linser og sociale medier, men stadig bliver brugt “bag lukkede døre”.

Dertil kommer, at rollkur ikke kun hører hjemme på dressurbanerne. Mange westerntrænere og ryttere bruger også rollkur, mens dets anvendelse i andre discipliner ikke har fået så meget eksponering og omtale som dressursporten.

Læs også: Leif Törnblad: Alle har ret til at udtale sig, men meget få er kvalificerede til det

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce