Kultur: Kender du veterinærskolens museum? Besøger du netop dette museum, vil du træde ind i en verden, der fortæller den lange historie om veterinær praksis fra dengang til nu. Her kan du se alt fra redskaber, der ikke overlader meget til horror-fantasien, til specialbeslag, der har gjort en verden til forskel for de heste, som har fået dem på.
Museets grundlægger
Grundlæggeren af veterinærskolen, Peter Christian Abildgaard, overdrog i 1783 sin private samling af sygdomsramte hesteknogler, heste- og oksebeslag og instrument – og bogsamling til Den Kongelige Veterinærskole. Senere udbyggede de tre professorer Erik Viborg, Carl Wiborg og H.C. Stockfleth samlingen, så der i 1877 blev åbnet for Den Kongelige Veterinær – og Landbohøjskoles Instrumentsamling. Senere blev der foretaget katalogisering og registrering af instrumentsamlingen. I årene 1983 – 2009 førte dyrlæge Viggo Jensen Pedersen, Jens Munk og cand. pharm. Bendt Schmidt samlingen up to date med 7000 emner, der er indsamlet blandt dyrlæger i hele landet.
No foot no horse
De mange hestesko, du kan se på samlingen, blev indsamlet af P. Gruth som følge af det engelske ordsprog: “No foot, no horse.” Hesten var og er en stor kulturfaktor i både freds- og krigstid, og i sin tid var den et særdeles vigtigt element i vores transportsystem. Går vi ca. 100 år tilbage, fik hesten stor betydning som trækdyr i landbruget. I de sidste 50 år har hestens rolle primært været som sports- og hobbydyr. Fælles for alle heste er dog, at den er afhængig af god og korrekt hovpleje.
Samlingen indeholder også heste-statuer og udstilling af medicin til dyr fra dengang til nu.
Vil du vide mere eller besøge samlingen, kan du læse yderligere her.
Kilde: Veterinærhistorisk Museum