Derfor skal du lukke din hest på fold

De gode sommerdage med tørre og græsfyldte folde er gået på hæld. Og nu, når man ser sin firbenede ven stå dér ude på folden med rumpen mod regnen og mudder helt op til koderne, så kan det være umådelig svært at holde fingrene fra træktorvet og lukke hesten ind – selvom det endnu er midt på dagen. Men det kan være guld værd at lade leddet hænge og hesten stå. Her forklarer vi dig, hvordan du undgår at komme ind i den onde cirkel, hvor hesten bliver skrøbelig, fordi dens foldtid er for kort.

Læs Også: Foldtid kan forlænge hestens levetid

Den onde cirkel

Sagen er, at jo mere en hest står inde, jo mere begejstret vil den som regel være for endelig at blive lukket ud. Desværre er det også bare sådan, at jo mere en hest står inde, jo mindre modstandsdygtig vil dens bentøj være over for de krumspring, som begejstringen ofte medfører. Det skyldes, at når heste går ude, styrkes blandt andet deres knogler, sener og muskler, og det mindsker risikoen for skader. Derfor er det bare om at holde sig i skindet, selvom vejret er trist og lade hestene gå ude så meget som overhovedet muligt. Kort sagt kan foldtid være med til at forlænge din hests levetid.

Annonce

Vigtig træning

Foldtid er vigtig træning. Med det mener vi naturligvis ikke, at din hest fluks kommer ind fra fold med en skarpere overlinje eller en markant bedre kondition. Slet ikke. Men den vil komme ind med et bevægelsesapparat, der er blevet aktiveret, styrket og vedligeholdt. For når hesten er på fold, så går den, står den, og indimellem tager den en ordentlig løbetur med alt, hvad der hører til af buk- og krumspring. Fordi hestens krop er vant til disse udskejelser er chancen for, at den pådrager sig en skade, meget lille. En hest, der står meget inde, og hvis bevægelsesapparat ikke er lige så vant til de hæmningsløse eskapader, vil til gengæld hurtigt kunne blive overbelastet, når den først får lov til at slå sig løs – simpelthen fordi dens muskler, knogler, ledbånd og sener ikke er bygget til det. 

Og så er der selvfølgelig det mentale aspekt. Der er større sandsynlighed for, at hesten vil blive mentalt stimuleret på folden end inden i boksen. Og særligt vigtigt er det, at hesten har foldkammerater og de kan få stillet deres sociale trang. Heste er trods alt flokdyr og lever i naturen sammen med andre heste 24/7.

Læs også: Så mange kilometer går din hest på folden

I stand til at være hest 

En lang foltid er en helt essentiel – og i øvrigt ganske gratis – del af oparbejdelsen en stærk og modstandsdygtig hest. Uden de lange dage i både solskin og regnvejr, med græs eller mudder under hovene, ville den hverken være i stand til at leve det liv, som den er skabt til, eller som vi ryttere forlanger af den. Timerne på folden gør ganske enkelt hesten i stand til at være hest. Men vigtigt er det dog, at hesten har noget at tygge på! Hvis hesten er sulten, giver den nok udtryk for, at den gerne vil ind til sit hø der ligger i boksen. Det kan vi som mennesker måske misforstå som, at hesten bedre kan lide at stå i den varme boks.

Sørg for at hesten aldrig står mere end tre-fire timer uden adgang til grovfoder og du vil helt sikkert opleve en gladere, sundere og mere veltilpas hest.

Alt i alt er foldtid godt, fordi det:

  • øger muskelmassen 
  • styrker bindevæv, ledbånd og sener 
  • sætter blodomløbet i gang 
  • sætter forbrændingen op 
  • styrker nervesystemet 
  • forbedrer koordinationen og kropsbevidstheden 

Læs den fulde artikel gratis i Malgré Touts magasin #25 her:

Gendelt artikel fra september 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce