Hesten fik grå stær: “Jeg er simpelthen så imponeret over, hvad den kan”

For mange ryttere vil en hest med grå stær formentligt virke som noget af en udfordring og måske endda som en hest, man ville vælge fra. Sådan havde 15-årige Sofia Jensen det heldigvis ikke, da hun tilbage i december købte den danske varmblods hoppe C-mig – i daglig tale Cece – for selv om Cece havde grå stær på det venstre øje, da familien købte hende, var der ingen tvivl om, at hun var den perfekte hest for Sofia. 

Annonce
Om Sofia og Cece
  • Sofia er 15 år gammel og springrytter, og hun har ejet hesten C-mig i lidt over et halvt år
  • C-mig (Cece i daglig tale) er en 12 år gammel dansk varmblodshoppe, og som følge af hendes grå stær, fik hun i juni amputeret det ene øje. Hun havde grå stær i godt og vel tre år, indtil øjet blev amputeret, men alligevel har hun været brugt til spring de senere år. 
  • Du kan følge hende på Instagram på profilen @hest.sofia.

“Hun var alt det, jeg søgte”

”Hun var bare alt det, jeg søgte. Hun er springhest, har en god alder, og så er hun bare så flot og har en dejlig personlighed. Det hele passede bare på en hest, jeg søgte på det tidspunkt, så jeg blev enig med mine forældre om, at vi godt kunne leve med hendes grå stær, hvis bare vi kunne få så god en hest som Cece,” fortæller Sofia. 

Grå stær er nemlig langt fra en dødsdom, og på mange måder oplever Sofia, at Cece skal håndteres på samme måder som mange andre heste med et lidt nervøs sind. Dermed spiller den grå stær som sådan ikke ind på deres samspil.  

”Vi havde nogle vanskeligheder i starten, men jeg ved jo ikke, om det skyldes hendes temperament eller hendes grå stær. Hun har nok været lidt vild, fordi blodet ikke kunne komme ordentligt rundt i hendes øje på grund af den grå stær. Det har givet hende hovedpine, og hun har kun kunne se hvidt ud af det ene øje, men hvis man er rolig omkring hende, er hendes øjensygdom ikke noget, som påvirker hendes hverdag.”

Om grå stær
  • Grå stær er en øjensygdom, som bedst kan beskrives ved en uklarhed i øjets linse, som gør hesten mere eller mindre blind på øjet. 
  • Ved grå stær ved pupillen blive grå eller hvid, og hestens syn vil være nedsat, eller den vil være helt bind.
  • En øjensygdom ved en hest kan komme til udtryk ved tårer, lysskyhed, rødme i øjet og lignende, og her er det vigtigt at reagere, for at undgå, at dette udvikler sig.
  • Grå stær kan opstå som følge af en anden øjensygdom, men det kan også være medfødt i visse tilfælde 
  • Der kan opstå følgesygdomme som eksempelvis regnbuehindebetændelse eller grøn står i forbindelse med grå stær, og grøn stær kan give for højt tryk i øjet, som kan give hesten hovedpine.
  • Den eneste behandlingsmulighed er operation.
  • Ofte kan en øjensygdom som eksempelvis grå stær spottes ved adfærdsændring ved hesten, hvor den bliver ængstelig ved ting, som kommer bagfra, oppefra eller fra siden.

Grå stær og cordeo

På trods af lidt opstartsvanskeligheder, har Sofia holdt fast i Cece, selv om det har krævet en del ture i sandet for den unge rytter, men med hårdt arbejde og tillid er den grå stær ikke en hindring. 

”I starten røg jeg af hende mange gange, fordi hun var så vild. Vi kæmpede virkelig meget, men efter et halvt års hårdt arbejde, kan vi springe og ride i cordeo. Det har krævet rigtig, rigtig meget undervisning, og så har jeg bare virkelig husket at rose hende, når hun for eksempel er gået forbi noget, hun er blevet bange for – og ellers kan det være en god idé at hoppe af og trække hende forbi, fordi hun finder en stor tryghed i mig”, forklarer Sofia.

Hest med grå stær rider
Sofia og Ceces arbejde betaler sig, da de nu
kan springe i cordeo. Foto: Lasse Chamara
Quist Madsen, Visuals by Chamara.

Der er få situationer, hvor Sofia kan mærke på Cece, at det manglende syn på det ene øje volder visse problemer. Det er dog ikke noget, som Sofia tænker over.

”Hun er mere oppe at køre end min anden pony, hvis vi er et sted, hvor der er noget, hun bliver bange for. Hun bliver også lettere bange for høje lyd, hvis hun ikke kan se, hvor lyden kommer fra. Derfor har det krævet virkelig meget tålmodighed, men hun er bare virkelig en dejlig hest.”

Fra grå stær til amputeret øje 

Cece havde formentligt haft grå stær i godt og vel tre år, da familien købte hende. Det havde ikke tidligere været noget problem, men i løbet af det første halve år, begyndte Ceces øje at løbe i vand.

”Vi tog på Landbrugshøjskolen med hende, hvor hun blev tjekket og fik noget medicin, som virkede, men øjet begyndte at løbe igen kort tid efter. Dyrlægen sagde til os, at der var kommet en ridse i horhinden, som nok var kronisk, og den gjorde, at det kunne blive nødvendigt at amputere øjet med grå stær,” fortæller Sofia. 

Selvom det var en dyr operation, fik Cece alligevel amputeret det højre øje i juni, og det er en beslutning, som Sofia heldigvis ikke har fortrudt. Om end det naturligvis er at foretrække en hest med to øjne, var operationen nødvendig, fordi Cece var begyndt at få smerter. Efter operationen virker Cece allerede til at have det bedre, forklarer Sofia. 

Hest med grå stær og amputeret øje
Cece efter operation. Foto: Lasse Chamara
Quist Madsen, Visuals by Chamara

Et hav af gode oplevelser på trods af grå stær

Hverken grå stær eller et manglende øje er en hæmsko for Sofia og Cece. Derfor er ambitionerne også tårnhøje. 

”Vi har sprunget 110 cm, så jeg har et lille håb om, at vi skal til Christmas Show og starte de store stævner. Vi har haft lidt udfordringer med pauser på grund af øjet, men hvis hun springer og har samme glæde ved det som før, så går vi helt sikkert efter de store stævner,” fortæller Sofia målrettet. 

På mange måder var de store stævner planer fra starten, da Sofia fik Cece. Cece havde tidligere sprunget en del stævner, og derfor havde Sofia stort set ingen betænkeligheder ved at købe Cece på trods af den grå stær. 

”Der har faktisk ikke været så mange udfordringer ved hende, som jeg troede. I starten var jeg bange for, at jeg for eksempel ikke kunne kæle hende på den ene side, fordi hun jo ikke kan se mig, men det er mere i ridningen, at hun kan være lidt nemmere at skræmme med høje lyde for eksempel,” fortæller Sofia. 

Annonce

Der er ganske få ting, som Sofia har måtte gøre anderledes i sin tilgang til Cece. Den 12-årige hoppe har på mange måder fungeret som en god læremester for den unge rytter, fordi det har krævet både tålmodighed og tillid at ride og håndtere en hest med et synshandicap. Det kræver desuden lidt ekstra omgang i håndteringen fra jorden, fordi Cece har lidt lettere ved at blive forskrækket.

”Nogle gange kan der være stier, jeg ikke kan tage, fordi der kan være noget, som kan gøre Cece bange. Derudover kunne jeg godt finde på at løbe op og kramme min anden pony, før jeg fik Cece, men det gør jeg ikke mere, fordi jeg ikke vil forskrække Cece,” forklarer Sofia. 

Heldigvis har der været langt flere gode end dårlige oplevelser ved at have en hest med grå stær, end Sofia turde håbe på. 

”Vi har været ude at bade sammen, sprunget, redet i cordeo og gået rigtig mange hyggelige ture sammen. Hun har fuldstændig styr på, hvad hun laver, når vi for eksempel springer, og hun fungerer faktisk meget bedre med bidløs. Hun er bare så mild og god, og man kan virkelig stå lang tid og kæle med hende. Jeg vil i hvert fald ikke bytte hende med noget som helst –  grå stær eller ej – for hun er bare en rigtig fighter,” lyder det stålsikkert fra den unge rytter. 

Hest med grå stær
Sofia og Cece har et helt specielt bånd.
Foto: Lasse Chamara Quist Madsen,
Visuals by Chamara

 ”Cece har virkelig lært mig, at man aldrig skal give op. Jeg er så imponeret over, hvad en hest med grå stær kan – hvis dyrlægen siger god for, at den kan bruges til det, man gerne vil som rytter, skal man virkelig ikke vælge en hest fra af den grund”.

Kilder

Hillerød Hestedyrlæger: Øjensygdomme
Aarhus Dyrehospitals øjenafdeling: Kataract / grå stær

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce