I sin tid blev trakehneren fremavlet med henblik på at skabe en suveræn ridehest, og det er den stadigvæk den dag i dag, hvor racen kan findes både i spring, dressur og alt ind imellem. Her kan du få historien om den elegante og alsidige varmblodshest med det gode temperament og fine gangarter.
Læs også: Verdens mindste hesterace: Falabellaen er ikke en pony, men en hest
Fra Østpreussen til hele verden
Trakehnerens rødder går langt tilbage i tiden. Navnet trakehner stammer helt tilbage fra Stutteriet Trakehehenn, som blev grundlagt i 1732 i det daværende Østpreussen i Tyskland. I dag kan racen findes i stort set hele verden som en alsidig og stabil ridehest.
Oprindeligt ønskede man en ædel ridehest, som fremstod elegant i både udseende og i forhold til bevægelsesmønsteret. Med tiden begyndte man at avle både araber og engelsk fuldblod ind i trakehneren for at få en hurtigere og mere smidig hest, som også kunne gøre racen bedre egnet til jagt og ikke mindst til brug i kavaleriet.
Da Stutteriet Trakenehner var på deres højeste, havde de mere end 300 avlshopper, der alle var blevet valgt for deres gode egenskaber som ridehest i forhold til både krop og sind. Disse hopper blev ofte brugt til jagter omkring stutteriet, hvorimod hingstene blev valgt på en særlig prøvestation for at teste deres egenskaber.
Et fald i trakehneren
Selv om trakehneren kan spores tilbage til 1732, var det først i 1780, at man begyndte med stambogsføring på Trakehehenn. I 1787 begyndte man at brændemærke hestene med en elgskovle på højre lår for at kvalitetssikre racen, men det var først 100 år senere, at man også lavede stambogsføring fra hele det Østpreussiske område.
Efter 2. verdenskrig var der nemlig et drastisk fald i antallet af trakehnere, og man måtte være yderst selektiv i forhold til de heste, som man avlede videre på, hvilket gav nogle yderst hårdføre heste. Der var særligt et fald i de heste fra det oprindelige hovedstutteri, hvilket gør, at der den dag er et mindretal af heste, som stammer fra det oprindelige hovedstutteri. Dette førte til en form for genopbygning af racen, og man måtte forsøge sig med en ny stambogsføring.
Når man skal kigge på trakehnerens afstamning i dag, går man derfor ikke længere tilbage end 1945, hvor man således begyndte en ny avlsgren. Efter en periode, hvor hestene var blevet spredt rundt i verden som følge af 2. verdenskrig, var der ganske få hingste og hopper, man kunne avle vider på, og som kom fra det oprindelige stutteri.
Det krævede meget arbejde at videreføre racen efter krigen, men det lykkedes for stutteriet Kirow i det sydvestlige Rusland at samle og avle videre på racen, og derfor er hestene herfra af yderst høj kvalitet.
Læs også: Udrydningstruede hesteracer: 9 racer, som er i fare for at uddø
En ædel og samarbejdsvillig ridehest
Trakehneren er altid blevet avlet med henblik på at lave en ædel ridehest med et smukt og udtryksfuldt hoved, velstillede ører og store øjne med et intelligent og roligt udtryk. Deres kroppe er ofte velformede og muskuløse, men alligevel fremstår racen elegant og let. Halsen er ofte velrejst, og de har et godt sadelleje med plads til alt fra en springsadel til en dressursadel.
Den elegante krop sammenholdt med et meget samarbejdsvilligt sind og taktfaste bevægelser gør, at en trakehner kan bruges til mange forskellige discipliner. Om end trakehneren er avlet til at være rolig, skal de langt fra forveksles med en doven hest, da de som udgangspunkt også vil være energiske og intelligent fra både jorden og fra ryggen. Derfor kræver de også en rytter, som er rolig og kan læse hesten korrekt. Hvis man kan det som ejer, får man i trakehneren en yderst charmende og tillidsfuld hest. Man kan opbygge et spændende samarbejde med trakehneren på tværs af disciplinerne, og den vil gøre meget for at samarbejde med sin rytter og levere en god præstation.
Trakehneravlsforbundet i Danmark er på Instagram, og her kan du får en god fornemmelse for, hvor elegant en hest, du får, hvis du vælger dig en trakehner:
- Idealhøjden for en trakehner er mellem 160 og 170 cm i stang.
- Trakehneren kan fås i alle rene farver som eksempelvis brun, sort og fuks, men den kan også ses i en broget udgave.
- Racen er avlet til at have energiske, taktfaste og rummelige bevægelser med udgangspunkt i en god skulderfrihed og fremdrift bagfra.
- Selv om trakehneren kan have temperament, er den stort set altid samarbejdsvillig og intelligent, og racen er desuden kendt for at være yderst hårdfør.
Kilder
Dyrlægevagten.dk: Trakehneren
Heste-nettet.dk: Racebeskrivelse af trakehneren