Skrevet i samarbejde med sadelmager Maria Mogensen, Hestenes Sadelmager.

Det vigtigste stykke udstyr
Sadlen er tæt på det vigtigste stykke udstyr, når det kommer til god kommunikation mellem hest og rytter. Uanset hvilken del af ridesporten man dyrker, så er sadlens opgave at gøre rideturen så god som mulig for begge parter. Det er ofte en dyr fornøjelse at skulle investere i en sadel, der kan det, men det er så absolut pengene værd. Udover at være et vigtigt kommunikationsredskab, så kan sadlen også forvolde enorme skader på hesten, hvis den ikke vælges med omhu.

Ikke desto mindre er det for de fleste ryttere en jungle at finde rundt i sadelmarkedet. Bare det at finde ud af, hvad man skal være opmærksom på, kan være noget af en redelighed. Det bedste er naturligvis at alliere sig med én, som ved, hvad det handler om. Før man gør det, kan man dog få rigtig meget ud af selv at gøre sig nogle tanker. Men hvad skal du egentlig have med i dine overvejelser?

LÆS HELE ARTIKLEN I MAGASIN #19

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUTS APP

Gammeldags vs. moderne
Den gammeldags sadeltype med et forholdsvis fladt sæde og letbuede knæpuder er egentlig ganske god for både hest og rytter, men den stiller store krav til rytterens balance. Det gør mere moderne sadler med et dybt sæde og store knæpuder ikke i samme grad – og derfor har de vundet stort indpas. Det dybe sæde stiller til gengæld nye og større krav til stopningen, da bommen buer mere nedad end en hestens ryg…

Heste er også forskellige
Mange mennesker synes, at heste ligner hinanden. Er man rytter, så kan man dog sagtens se, om en hest er af den robuste eller ædle type og måske også hvilken race den tilhører. Men at kunne spotte de små marginaler i for eksempel hestens ryg, som gør, at den kræver en helt særlig tilpasning af sin sadel, er det kun de færreste, der kan se. Faktum er, at hesterygge kan variere i et uendeligt antal former. Det betyder, at et sadel kun meget sjældent passer hesten, som den er. Ofte skal den have en ny stopning og have ændret gjordsystemet for at fungere optimalt til hesten…

LÆS HELE ARTIKLEN I MAGASIN #19

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUTS APP

En blød og elastisk stopning
Når det kommer til stopningen, så kan det være rigtig svært at finde en sadel, der ikke er stoppet for hårdt. Heldigvis kan en sadelmager gøre noget ved det. Hvis stopningen er for hård, så vil sadlen ligge højt på hesten, og man vil tit opleve, at hesten spænder under rytter efter et par måneder. En stopning bør være eftergivende og forme sig efter hesten – og det kan den ikke, hvis der er puttet for meget i…

Sadelmager Maria Mogensen er medforfatter af denne artikel. Hun har arbejdet med tilpasning af sadler siden 1998 og har eget værksted i Sundbylille i Nordsjælland. Hun er dressurrytter, og hendes egne heste har ofte måttet fungere som testpiloter, for at hun har kunnet danne bro mellem teori og praksis. På den måde har Maria både udviklet en dressursadel og en gjord under navnet ‘Connector’.

LÆS HELE ARTIKLEN I MAGASIN #19

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUTS APP

Læs også
Generer gjord eller sadel din hest?
Hvor godt passer din hest sin trense?
Gjordkramper er tegn på smerte

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.