Varmestress

Som hestemor har du sikkert et stort ønske om at sørge for din hest har det godt. Udover  risiko for dehydrering i sommervarmen, kan varmestress hos din hest også være noget, du skal holde øje med. I forhold til varmestress, kan nogle indikatorer for om din hest er i farezonen være disse:

 • Mørk pels.
 • Stor hest eller tung race.
 • Ældre hest.
 • Hvis din hest bliver flyttet fra koldt klima til varmt klima.
 • For varmt dækken på.
 • Dårlig kondi.
 • Dårlig ventilation/udluftning i eksempelvis trailer.
 • Hård træning i varmt vejr.
 • Opholdning i sol uden nogen form for skygge.

Ligesom hvis vi mennesker har det for varmt, sker det lidt i flere stadier. Ofte går varmestress og dehydrering hånd i hånd. Så udover de ovenstående indikatorer på, at din hest er i risikozonen, kan du også være opmærksom på disse tegn:

 • Mørk urin.
 • Hudlaget er varmere end normalt.
 • Stresset eller nervøs adfærd.
 • Uregelmæssigt hjerterytme.
 • Overdreven svedtendens.

Hvis du oplever din hest er overophedet bør du kontakte din dyrlæge for hjælp. Indtil da kan det være en god idé at sørge for at din hest står i skygge. Gerne et sted for der er god luft måske endda lidt vind. Det kan også være en god idé at tilbyde din hest noget at drikke – gerne køligt vand og eventuelt med elektrolytter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan du prøve at køle din hest ned med noget køligt vand. Dyp eventuelt et håndklæde i noget vand og påfør dette. Husk at skrabe eventuelt varm sved af din hest.

Alt i alt sørg for at undgå, din hest er i en situation, hvor der er risiko for enten dehydrering eller varmestress. Særligt transport af heste, hvis ikke der er ordentlig ventilation/udluftning, bør undgås i særlig varme tider.

Hvis din hest let bliver påvirket eller meget varm af træning om sommeren, kan det være en god idé at ride på tidspunkter, der er køligere. Rid gerne tidligt på dagen eller sent om aftenen hvor det er køligst.

Hvis du er i tvivl om hvordan du bedst, kan hjælpe din hest så kontakt gerne din dyrlæge. Det kan være en god idé at give et elektrolyt tilskud i løbet af sommeren, eller når din hest har svedt meget.

Mille Christophersen er projektleder på Malgré Tout. Siden barn har Mille haft interesse for heste og i fritiden bliver der brugt tid på hendes egen hest. Mille har i mange år arbejdet i hestebranchen, tidligere som IT koordinator i rideforbundet og nu hos os. Mille er med til at forbedre nogle af vores løsninger - så vores læsere for så meget værdi som muligt.