En trense er ikke bare en trense. De mange forskellige typer opfylder hvert sit formål og er beregnet til forskellige heste og bruges måske inden for bestemte discipliner. For de fleste ryttere er det nok heller ikke helt fjernt, at man nogle gange kommer til at forelske sig i en trense, fordi er flot, uden at vægte funktionen af den lige så højt. Men bør det ikke netop være hestens behov, der er det vigtigste – uanset trensens udseende og hvilken disciplin, man dyrker

Selvom det er udbredt at bruge bestemte trenser, når man for eksempel rider dressur, spring eller islænder, så er det langt fra sikkert, at de modeller, der er mest populære, også er gode for alle heste. Derfor bevæger vi os nu ind i trensejunglen og indtager hestens perspektiv. Og så forklarer vi dig selvfølgelig, hvad de forskellige typer har af betydning for din hests velbefindende og dens evne til at præstere. 

Vælg den trense, der føles bedst

Hvor det hannoveranske næsebånd er godt til heste med en urolig mund, er det engelske bedre til hesten, der bare skal have en let støtte og som måske skal have plads til flere bid i munden. Det hannoveranske næsebånd og krydsnæsebåndet kan let komme til at gnave hesten, fordi det sidder på et mere følsomt område af hestens hoved. Heste med et kort hoved kan til gengæld blive generet af et engelsk eller et kombineret næsebånd, fordi de fylder forholdsvis meget – især hvis det er af den bredde type.  

Alligevel er det ikke unormalt at høre, at en trense vælges alt efter, hvad der klæder hesten bedst. Ifølge Hans Christian Matthiesen er det ikke bare vigtigt, men også præstationsfremmende at tænke på hesten før noget som helst andet: 

“Det, man som rytter skal holde sig for øje, er, at det er utrolig individuelt, hvad den enkelte hest har behov for, og hvad der fungerer for netop den. Nogle heste er mere sarte end andre, og de er som vi mennesker heller ikke ens. Det afhænger også meget af, hvad man skal bruge hesten til. Dem, der suser ud over markerne på deres heste, har ikke brug for det samme som dressurrytteren, der skal ride World Cup-finale”. 

Er min hest generet af sin trense?

Hvis du er i tvivl om din hest er generet af sin trense, så kan du hurtigt finde ud af det. Foruden at trensen ikke må gnave og derved slide pelsen eller skabe sår, så er der andre tegn, du kan holde øje med. Du ved, at din hest muligvis er generet af sin trense, hvis den… 

  • Åbner munden 
  • Ryster på hovedet  
  • Ikke vil bevæge sig frem og ned til bidet 
  • Går for dybt 
  • Lægger hovedet på skrå 
  • Ikke vil have bid i munden 
  • Er følsom omkring ørerne, når trensen ligger på
  • Er urolig i munden eller tygger meget på bidet 

Viser din hest nogle af disse tegn, så er det bare om at gøre noget ved det. Inden du resolut går ud for at anskaffe dig en helt ny trense, så husk dog at tjekke, om det måske skyldes bidet, eller at du har spændt nogle af remmene for hårdt. Er det ikke tilfældet, så er et nyt næsebånd nok vejen frem. Og så må vi hellere runde af med at understrege, at mange heste faktisk fungerer fint på stort set alle trenser, hvis blot de er spændt, som de skal. 

Læs den fulde artikel i Malgré Tout-magasin #24.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.