Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren

Mange hesteejere oplever ofte, at deres heste får et ”hamster-look” hvor de hæver op i ganascherne eller spytkirtlerne, som hævelsen egentlig består af. Mange bliver bekymrede for kværke eller andre farlige sygdomme, når de ser at deres hest ligner en patient med fåresyge! Men oftest er denne tilstand ganske harmløs. Hvis hesten ellers har det godt, spiser sit foder uden problemer, kan tygge og synke og ellers opfører sig normalt, så skyldes tilstanden højst sandsynligvis en ophobning af spyt i hestens spytkirtler. Disse spytkirtler sidder på begge sider af hovedet, ved overgangen mellem hals og hoved.

I det tidlige forår, når græsset og ukrudtsplanter begynder at spire frem, indeholder de grønne vækster på folden en utrolig masse smagsstoffer som sætter gang i hestens spytproduktion. Det behøver ikke at være de store mængder som hesten indtager og mange hesteejere er meget skeptiske når de hører denne forklaring. ”Der er jo næsten ingenting på folden”, er deres kommentar. Men selv små mængder af disse saftige spirer kan sætte gang i spytkirtlerne.

Hvis spytkirtlerne udførselsgange er lidt snævre har hesten svært ved at komme af med spyttet og derfor hæver den op. Men som sagt, det er ikke en farlig tilstand og oftest går den over af sig selv. Hesten kan dog være generet af hævelserne og forhindrer den først og fremmest i at bøje nakkeleddet. Dressurheste især, kan derfor være generede under arbejde, hvis de skal gå med en stor samlingsgrad. Et gammelt husråd bruges dog ofte med stort held. Hvis hesten spiser en halv appelsin eller får sprøjtet lidt citronsaft ind i munden sætter det yderligere gang i spytproduktionen og det bevirker ofte at hesten får tømt sine spytkirtler for det ophobede spyt. Hvis dette gøres en halv time inden ridning er man ofte så heldig at hævelsen aftager så meget at hesten kan arbejde uden gener.

Hvis hesten derimod er sløj, har nedsat ædelyst, ondt ved berøring af de hævede spytkirtler og eventuelt feber, kan hævelsen selvfølgelig skyldes en infektion i området. I de tilfælde skal dyrlægen kontaktes. I det tidlige forår vil mange heste også reagere med hævede ben, især bagben, når de vænnes til græsset. Disse hævelser skyldes oftest at hesten har indtaget for meget græs i forhold til hvad den er vant til. Denne foderændring forårsager en ”fejlgæring” i hestens stortarm og det resulterer i produktionen af forskellige affaldsstoffer. Disse affaldsstoffer forstyrrer blodomløbet i benene og resulterer i hævelser.

Disse hævelser medfører ikke at hesten er halt og de er ikke varme eller ømme ved berøring. Hesten har ikke feber, den har normal appetit og virker alment upåvirket. Hvis dette er tilfældet skal hesten tages væk fra græsset i nogle dage indtil hævelserne er aftaget, samtidig med at hesten motioneres for at få blodcirkulationen i benene til at fungere normalt. Efterfølgende skal hesten græsses langsomt ind igen, samtidig med at den får godt hø eller wrap og eventuelt et tilskud af tarmregulerende fodertilskud som YSY eller Probiotikum Plus. Men hævede ben kan selvfølgelig skyldes mange andre ting. Hvis hesten er halt og benene ømme ved berøring skal dyrlægen kontaktes. Det samme er også tilfældet hvis hesten er alment påvirket og har nedsat ædelyst eller feber.

Hestedoktoren

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.