Har du nogensinde spekuleret over, hvor meget din hest egentlig bevæger sig, når den går på fold? Så behøver du ikke spekulere længere. Et forskningsprojekt udført af en bachelor-studerende ved navn Eleanor Mackenzie fra Hartpury Universitet i England har nemlig til formål at undersøge hestes aktivitetsniveau på folde. Projektet har også undersøgt om længden på foldtiden, foldens størrelse og om årstiden har betydning for, hvor mange kilometer heste tilbagelægger om dagen. Det er der kommet nogle interessante resultater ud af, som vi vil dele med dig i denne artikel.

Over 5000 timers data

Mange heste af forskellig racer, alder, højde, køn og brug blev brugt til undersøgelsen. Der var også variationer i de forskellige hestes foldtid. Nogle kom på fold i ca. fem timer, mens andre stod ude det meste af dagen. Forskeren målte den tilbagelagte afstand hver af hestene foretog, mens de var på fold. Derudover målte hun også hvor hurtigt, hestene bevægede sig. Alt blev målt med GPS-track’ere, som var monteret på hestene. I alt indsamlede hun over 5000 timers data.

GPS-koordinaterne afslørede, at hestene hovedsageligt bevægede sig de samme steder, som det også fremgår af nedenstående billede:

De markerede grønne områder viser, hvor hestens hovedsageligt befandt sig på foldene under forsøgene. Foto: Trackener.com

Analyserne afslørede, at foldens størelse ikke havde indflydelse på, hvor langt eller hvor hurtigt hestene gik. Imidlertid viste forsøgene, at den tilbagelagte afstand og gennemsnitshastigheden varierede efter, om det var vinter eller sommer. Måske tænker du, at det er logisk, eftersom vinteren for mange heste byder på mudrede folde, der ikke inviterer til leg og aktiviteter.

Bevægede sig mest om efteråret

Og selvom der måske kan være noget om det, bevægede hestene sig faktisk mindst om sommeren. Om efterår og vinter bevægelse hestene sig nemlig i genenmsnit 7,4 km om dagen, mens de om sommeren kun bevægede sig 3,7 kilometer i gennemsnit.

Til sammenligning bevæger vilde heste sig i gennemsnit hele 28,3 kilometer om dagen (Hampson et al., 2010).

Læs også: Derfor skal du lukke din hest på fold

Konklusion:

Virkningerne af en reduceret bevægelse hos mennesker er veldokumenteret i forhold til vægtøgning, påvirkning af led, muskler og endda mental sundhed. Selvom dette ikke er undersøgt i samme udstrækning hos heste, kan de fleste hestemennesker nok godt være enige i, at hesten har behov for at bevæge sig for at trives fysisk og mentalt.

Selvom undersøgelsen var et pilotstudie – det vil sige et studie, der stadig var på prøvestadiet – fortæller det stadig noget om, hvor essentiel foldtid er for heste, samt hvor vigtigt det er, at foldtiden bliver suppleret af anden fysisk aktivitet dagligt.

Læs mere om forskningsprojektet her

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.