Årets hubertusjagt i dyrehaven

HISTORIE.Hvert år den første søndag i november afholdes årets Hubertusjagt. Sådan har det været siden år 1905 dog med enkelte undtagelser under 2. verdenskrig og forrige år pga. Corona. Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Det enestående stjerneformede stisystem blev anlagt i 1680’erne af Christian V med det formål, at kongen kunne have udsyn over vildt, hunde og jægere i forbindelse med parforcejagter. Her lod man hunde støve ræven op, og feltet fulgte hunde og ræv. I dag er der ingen jagthunde, og ræven er erstattet af ”forlorne” ræve i form af to erfarne ryttere, som rider forrest med rævehaler på deres røde ridejakker. Tempo m.m. styres af feltets master, som rider med høj hat. Bagest rider bagmaster, som sørger for at alle er med og hjælper dem, der evt. skulle have problemer. Ovenstående historie er den direkte anledning til, at Dyrehaven i 2015 er optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Og at UNESCOS i år har turneret med en særlig udstilling, der bl.a. fortæller om Hubertusjagtens symbolske videreførelse af den gamle parforcejagt og dens betydning for Danmarkshistorien.

Program

10.00 1. etape starter ved Peter Lieps Hus
10.50 Pause ved Eremitageslottet
11.05 2. etape starter ved Eremitageslottet
11.20 Magasindammen (punkt 29 på oversigtskortet)
11.30 Hubertusjagten er slut
11.40 Hubertus Hesteopløbet
11.50 Hubertus Ponyopløbet
12.00 Præmieoverrækkelse ved Eremitageslottet

Alle tider er ca. tider
Sportsrideklubbens Jagtledelse står for arrangementet.

PÅ DAGEN. Søndag den 5. november 2023 fra kl. 10.00 rider ca. 80 ryttere den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven. H.K.H. Prinsesse Benedikte kommer til Eremitageslottet og overrækker præmien til dette års vinder efter jagten. Rytterne mødes kl. ca. 9.30 ved Peter Lieps hus. Her vil May-Britt Kattrup fra hesteryg fortælle om dagens Hubertusjagt, dens historie og traditioner. Under hele jagten speaker Tina Pihl Fossing og Peter Gilsfort fra Eremitageslottet, så tilskuerne kan følge med i feltets færden og samtidig blive beriget med lidt historie om Dyrehaven og jagtridning.

OM JAGTEN. Jagten er ca. 10 km lang med 32 forhindringer. Undervejs skal rytterne igennem Ulvedalene samt have et udspring ved Sandskredet, der ligger på den lige vej mellem Eremitageslottet og Peter Lieps hus (se hele ruten i vedhæftede program). Ikke alene giver det et sus i rytterne, men publikum mærker også suset. Kl. ca. 11.20 er Hubertusjagtens Waterloo, når rytterne skal igennem magasindammen. Kort efter rider de ca. 30 rytter, som er kvalificerede til opløbet mod Hjortekær for at ride om kap op mod Eremitageslottet. Vinderen modtager H.K.H. Kronprinsesse Marys ærespræmie og hædres under traditionelle ceremonier til Hubertusballet søndag aften på den Kongelige Skydebane Sølyst i Klampenborg.

For jagtrytterne er Hubertusjagten afslutningen på en sæson med jagter hver søndag i forår og efterår i Dyrehaven, i de Sjællandske skove og på godser. I alt 24 jagter. Se mere på https://sprjagt.dk/ og www.hubertusjagt.dk

PROGRAM med ruten og oplysninger om Hubertusjagten står til fri afbenyttelse ved de fleste røde låger ind til Dyrehaven.

Hubertusjagten arrangeres af Sportsrideklubbens jagtledelse. Officialposterne rides i år af Chris Winther og Henrik Friis som ræve, hovedmaster er Mette Kaufmann og sidemastere er May-Britt Kattrup og Peter Skifter. Bagmastere Karin Winther og Finn Saksø-Larsen. For ponyerne rider Katja Andersen master og Iben Dannerbo Bagmaster.

TILSKUERE. Hubertusjagten har udviklet sig til en tradition for de op mod 40.000 tilskuere, som møder op
og følger rytternes tur over stok og sten. Trækplastre er især udspringet i Magasindammen og opløbet, som
har mål ved det historiske Eremitageslot.

OBS: STATSSKOVEN/NATURSTYRELSEN HAR IGEN I ÅR FORBUDT PARKERING I DYREHAVEN. DET VIL SIGE, AT MAN IKKE KAN PARKERE PÅ GRÆSSET INDENFOR LÅGEN VED HJORTEKÆR.

JAGTLEDELSEN

Yderligere info:
Presseansvarlig inden jagten er: May-Britt Kattrup. Mobil 2070 0483. Mail may-britt@kattrup.dk På dagen er det Danny Johansen. Mobil nr. 4095 0726. Presse der ønsker at dække Prinsessens ankomst, anbefales at være ved Eremitageslottet senest kl. 10.30.


Hvis man ønsker at stå ved Magasindammen bedes dette oplyst til May-Britt Kattrup senest onsdag den 1. november, så vi kan lave passende afspærring og sørge for akkreditering.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce