5 hurtige tips til at finde en god trense, der er behagelig for hesten

Annoncørbetalt artikel
Catago_logo

Hvordan sikrer man sig, at en trense er god? Altså god på den måde, at den ikke generer hesten og er nem at have med at gøre? Malgré Tout har sammen med Catago Equestrian været forbi Anna Kasprzaks stald, Future Dressage, for at tale med en dyrlæge om trenser og anatomien omkring hestens hoved. I samme ombæring stod Kasprzaks groom gennem 11 år, Jane Kallestrup, klar til at dele en håndfuld erfaringer. Her giver Jane sine 5 bedste tips til at finde og vedligeholde en trense, der ikke bare er god, men vigtigst af alt god for hesten.

1. Spænder i nakken

Først og fremmest er Jane Kallestrup af en helt klar holdning: Jo færre spænder, der sidder langs hestens ofte sarte hud i hovedet, jo bedre. Derfor kan det være rigtig godt at vælge en trense, hvor spænderne hovedsageligt sidder i nakken. Her vil der nemlig være en eller anden form for læderstykke mellem spænderne og hesten, som kan beskytte hestens hud fra de – måske – generende spænder. Desuden synes Jane, det er nemmere at tilpasse trensen, når spænderne sidder i nakken.

2. God trykaflastning

En god trykaflastning på trensens nakkestykke er også vigtig. Det gør nemlig, at hverken hele trensen eller spænderne i nakken kan komme til at genere hesten i nakkeområdet. Dette område kan ellers hurtigt blive spændt, så det er vigtigt med fokus på komforten for hesten, udtrykker Jane.

Trense illustreret af Jane Kallestrup
God læderkvalitet, spænderne samlet i nakken og et pandebånd der let kan tages af og på er noget af det, Jane lægger vægt på ved en god trense. Trensen, som hesten bærer på disse billeder, er Catagos Savi-trense, som kommer i butikkerne i efteråret 2021. Foto: Malgré Tout.

3. Et pandebånd der hurtigt kan skiftes

En mere praktisk ting at overveje er, om pandebåndet kan tages af uden, at hele trensen skal skilles ad. Særligt når man er stævnerytter og gerne vil kunne skifte pandebåndet hurtigt ud på vej til stævne, er det rigtig praktisk, fortæller Jane Kallestrup. Det gælder dog også, hvis man gerne vil skifte mellem flere pandebånd til hverdag. “Det skal simpelthen være hurtigt og nemt”, fastslår hun.

4. God læderkvalitet

“God kvalitet på læderet, det er simpelthen det vigtigste”, fortæller Jane skråsikkert. Læder er nemlig ikke bare læder, for der kan være stor forskel på kvaliteten. Det holder længere og er bare så meget rarere at have i hænderne. Der er derfor heller ingen tvivl om, at det må være rarest for hesten at have en trense på lavet af kvalitetslæder.

5. Puds trensens indvendige side

Når du har fundet den rette trense, er det selvfølgelig vigtigt at passe godt på den – også for hestens skyld. Jane Kallestrup mener især, det er vigtigt at huske på, at det primært er indersiden af trensen, der skal plejes. Det er nemlig den indvendige del, som udsættes for mest skidt og snavs, når man træner. Sved, støv og lignende fra hestens pels kan ende med at hobe sig op. Foruden at skade læderet kan det ende med at genere hesten omkring hovedet. Derfor bør trensen først og fremmest rengøres på indersiden jævnligt.

Hesten Pasadena står model, når Jane Kallestrup videregiver sine erfaringer om trenser. Video: Malgré Tout.

Læs også: Dyrlæge guider: En trense skal tilpasses hestens anatomi hele vejen rundt

Vil du høre mere fra Jane?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce