De gamle heste: Hvornår er det tid til at sige farvel?

Ingen heste lever forevigt, men spørgsmålet er hvornår det er tid til at sige farvel. Er det når hesten ikke kan performe som den plejer, når den ikke kan spise sin mad ordentligt eller når den har brug for medicin for at klare livet?

At eje en seniorhest er både en velsignelse og en forbandelse. I har måske haft mange år sammen og har fået en dyb forbindelse. Der er tillid, kærlighed og mange fælles minder. På den anden side kan der opstå komplikationer med den ældre hest i form af tandproblemer, gigt og aldersrelaterede sygdomme.

Uanset hvad, så inkluderer livet med en seniorhest på et tidspunkt en svær beslutning. Nemlig det at sige farvel. Hvornår den beslutning skal tages er individuelt – nogle heste er gamle når de er 15 år, mens andre stadig er friske når de er 25.

I mange tilfælde skal hesteejere tage beslutninger som ikke er sort/hvide. Hvornår er det ok at fortsætte og understøtte nogle få helbredsmæssige udfordringer, og hvornår er det mest humant at sætte en stopper for de kroniske smerter eller ubehag?

Læs også: Er din hest gammel endnu?

Det er meget individuelt hvornår en hest er gammel. Foto: Pixabay

Hvad er livskvalitet?

Livskvalitet kan være en kompliceret størrelse og noget, som hesteejere kan have et forskelligt syn på.

Liz Arbittier, som er assistant professor på University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine refererer til the American Association of Equine Practitioners’ guidelines når hun skal guide hesteejere til at beslutte om en hest stadig har en anstændig livskvalitet. Ifølge den skal en hest aldrig:

  • Udholde kroniske smerter, som ikke kan behandles og som stammer fra en kronisk eller uhelbredelig sygdom
  • Udholde en uhelbredelig sygdom, som ikke kan overleves
  • Udholde en tilstand eller sygdom, som ikke kan behandles og som er til gene for hesten
  • Medicineres med smertestillende præparater kontinuerligt resten af livet

Janice E. Kritchevsky, som er professor på Purdue University College of Veterinary Medicine udtaler:

“Heste med god livskvalitet skal interagere med ejeren samt andre mennesker og heste. De bevæger sig frivilligt og har en god appetit. Og så har de ikke en kronisk lidelse så som astma, tilbagevendende haltheder eller fordøjelsesrelaterede problematikker. Hvis det er tilfældet, må man konkludere at livskvaliteten er forringet.”

Vi ved det ofte godt, hvis hesten ikke har det godt. Foto: Unsplash

Nemt at overse tegn på problemer

Vi ved det nok godt, hvis vores hest ikke har det godt. Tilbagevendende problematikker, som ikke forsvinder men kun bliver værre. Det kan være vægttab, at hesten ikke tygger så godt mere eller at den ikke bevæger sig så sikkert mere.

En ting er dog at se det – en anden er at reagere på det. Tilstande kan blive dagligdag og noget, som vi vænner os til. For hesten har det da godt nok – eller har den?

Janice E. Kritchevsky anbefaler, at gode råd fra en neutral person kan være godt. At få dyrlægen til at lave et helbredstjek på den ældre hest med jævne mellem, så du kan holde øje med dens status.

Læs også: En hyldest til de smukke seniorheste – se billeder

Det er naturligt at ældes. Foto: Pixabay

Alderdom er ikke en sygdom

Det er ok, forventeligt og naturligt for heste at ændre sig med alderen. En ung hest er af god grund ofte mere mobil og frisk end en ældre en af slagsen. Det er helt naturlige følger af det at blive ældre.

Dog er der ifølge nogle ting, som du kan holde øje med, når du vil vurdere din hests tilstand.

  • Har hesten en sund krop?
  • Er dens tænder i god stand?
  • Bevæger den sig rimeligt?
  • Er dyrlægen nødt til at komme forbi ofte?   

Med andre ord er det vigtigt at holde lidt ekstra øje med en seniorhest. Men husk, at ikke alle forandringer er lig med slutningen.

Læs også: 10 gode grunde til, at det er ok, at din hest bliver ældre

KILDE

Senior Horses: Living the Good Life

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce