Kernestedet ved Lisette Pelsen og Askov ridecenter ved Harriet Nielsen har sammen valgt at sætte fokus på, hvor meget “bare en hest” kan gøre for børn, unge og voksne med særligt behov som ADHD, autisme, angst, depression og andre diagnoser. Den 17. september afholder de et arrangement for at formidle vigtigheden i, at kunne bruge hestene som en terapiform.
”Samklang og harmoni mellem hest og elev lyder umiddelbart dejligt. Men hvis nu dette samarbejde kan få unge mennesker med udfordringer til at opleve, ro, læring, tillid, øget selvværd og være med til at udvikle personlige færdigheder, som kan skabe grobund for faglige færdigheder, som igen giver de unge bedre vilkår for fremtiden, burde vi så ikke kreditere vores dygtige medhjælpere noget mere?” – Lisette Pelsen Kernestedet.
Heste som støtte og medhjælper
Forskerne ved Washington State University sammensatte et program for 130 skolebørn for at teste deres niveau af stresshormoner. Programmet forløb over 12 uger og gik ud på, at børnene i 90 minutter hver uge skulle modtage undervisning i hestes adfærd, omsorg, pleje, håndtering, ridning og generel interaktion. Der blev taget spytprøver af børnene både før og efter programmet.
Resultatet af forsøge viste, at børnene havde generelt meget færre stresshormoner end de børn, der ikke havde modtaget undervisning i omgang med heste. Et spændende resultat, der kan være med til at minimere risikoen for, at børn senere i livet kommer til at opleve stress eller få mentale lidelser.
Hesten lærer os at være i nuet og at være til stede. Hestene stiller ikke krav og har ikke forventninger om en hel masse. Hestens tilstedeværelse har en positiv effekt på børn, unge såvel som voksne der lider af stress.
I praksis hjælper hestene med at åbne op for nærvær og skærper opmærksomheden. Under børnenes/de unges samvær med hestene får vi ofte lov til at se en anden side af den unge/barnet og de mærker ofte sig selv på en anden måde. Glæde og succesoplevelser er med til at udløse dopamin i hjernen, hvilket er med til at bidrage til en positiv udvikling hos den unge/barnet, hvilket er med til at skabe et bedre selvværd og en bedre selvtillid.
Et af målene med foreningen, er at lære at styrke de unges evner i at tolke eget og andres kropssprog, som kan være svært for mange af de udfordrede elever.
Hesten har brug for at man er tydelig i sit kropssprog og gennem assisteret guiding vil den unge lære at sende signaler som hesten kan forstå og vil reagere på. Denne lærig er vigtig og betydningsfuld for den unge i sammenhæng med andre mennesker.
Hvem er Lisette Pelsen?
Lisette Pelsen er daglig leder og underviser af Kernestedets STU. Lisette er uddannet lærer og har gennem 15 år arbejdet på behandlingshjem for særligt sårbare unge.
Ligeledes har Lisette arbejdet med heste gennem 35 år, hvor hun har 10 heste relaterede uddannelser på CVét som er taget i både ind- og udland. De spænder omkring heste anatomi, fysiologi, adfærd, heste træning, undervisning og behandling til heste.
Hos Kernestedets STU er der mulighed for, at tage en hestemassør uddannelse og Lisette holder sig løbende opdateret gennem kurser og uddannelser, med fokus på at skabe en større forståelse for de særligt sårbare unge.
Hvad er en STU?
STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse og er et 3-årigt forløb for unge med særlige behov. Målgruppen er unge mellem 16 og 25 år, der har en diagnose inden for autismespektret og andre former for psykisk sårbarhed og som derfor ikke kan gennemføre en ordinær ungdoms- eller erhvervsuddannelse.
Kernestedets STU er et lille skoletilbud og har plads til 15 elever. Uddannelses kan tilbyde en hestelinje med mulighed for at tage en hestemassør uddannelse, hvor de unge vil møde en masse dygtige fagfolk og gæsteundervisere.
Ian Whatley som dagligt bor i England og gennem de sidste 10 år har hjulpet heste og deres ejere til en bedre forståelse af hestens hove. Ian er kvalificerede Equine Podiatrist (Ortopæd). De unge bliver altid modtaget med en god og åbne dialog, når Ian gæster Kernestedets STU.
Sadeltilpasser Tanja Lange som med hendes høje faglighed omkring sadler, giver de unge en større forståelse for vigtigheden af korrekt brug af sadel og tilpasning.
Se mere: Kernestedets STU
Hvem er Harriet Nielsen?
Harriet Nielsen grundlagde Vestergårdens hestepension i 1992, som senere er blevet til Askov Ridecenter. Til dagligt bor Harriet sammen med sin mand og medindehaver, Per Nielsen.
Harriet er født og opvokset på en gård i Slagelse, hvor hendes far levede af at købe og sælge heste. Harriet blev ofte sat op på hestene første gang, når de skulle rides til. Man kan vist godt kalde det: at få hestene ind med modermælken.
”Askov Ridecenter har utrolig god erfaring med udvikling af personer med forskellige udfordringer gennem ridning og omgang med hestene, samt det sociale bånd, der bygges til vores dygtige hjælpere.”
Næsten alle de personer med udfordringer, der gennem tiden har gået til ridning på Askov Ridecenter har udviklet sig og er blevet stærkere gennem deres forløb med os, både fysisk og i særdeleshed på mentalt. Ridningen aktiverer og styrker både muskulære-, nervemæssige- og social kundskaber. Denne påvirkning åbner op for frontallapperne, som muliggør indlæring og udvikling.
Se mere: Askov Ridecenter
Hvad er formålet når fagfolk løfter i fællesskab?
Rigtig mange forældre oplever svigt og manglende information om deres muligheder, når de står med et barn med udfordringer. Ofte tidligt i barnets tilværelse, bliver forældre og barn/børn mødt med manglende forståelse og ressourcer. Oftest kan der opleves en flerårig kamp med systemet, hvor skolevægring, angst og ensomhed fylder, tests og udredning af barnet, familier som går i opløsning, som igen påvirker barnet, som netop har brug for ro og stabilitet.
Sammen vil hestefagfolk fortælle deres historie og vidensdele den gode historie, hvor hesten som livline kan løfte og skabe forandringer for de unge.
Arrangementets program byder på oplevelser såsom; gennem hele dagen er der mulighed for at nusse en hest/pony, få en ridetur, deltage i pony game, at lege kæpheste og prøve heste agility. Du kan også vinde ridelektioner hos Harriet og mange andre skønne ting. Caféen vil være åben hele dagen.
Der er mulighed for at snakke med erfarne fagfolk, hvis man ønsker at modtage råd og vejledning.
Fagfolkene bag arrangementet
Foredrag: med Tanja Lange som er skolens sadelmager og mor til en dreng med udfordringer. Hun vil afholde en sadel demonstration, hvor hun forklarer om sadeltilpasning.
Tanja lange er højt uddannet sadelmager 1997 fra Cordwainers college, hvor hun på sit 2. år får en praktikplads hos sadelmagerværkstedet Royal Mews og afslutter hendes uddannelse hos Mastersaddler Davi Dyer på Frogpool Manor. Efter hendes ophold i England vender hun hjem til Danmark og starter op som selvstændig sadelmager. Tanja bor på Midtsjælland og har 4 børn, hvoraf den ene er særligt udfordret. Tanja har som mor måtte sætte sig godt ind i systemet, for at skabe de bedste vilkår for sin søn, hvor hjælpen ofte var svær at finde. Mød hende og hør hendes historie.
Foredrag: Tanja Fra Kernestedets STU og Asta fra Askov ridecenter. Hver især vil de fortælle deres historie. Om det at være ung, opleve skolevægring, mobning, udredning og finde livskvalitet gennem hesten.
Mød Karina Ahrensbach Formand for Autisme4700, Hvor man som forældre og ung kan få råd og hjælp til de mange spørgsmål, som kan opstå når livet med autisme skal forståes.
Foredrag: Ute Lehman er underviser, hestetræner, forfatter til flere heste bøger og mor til en datter med autisme.Ute er oprindelig fra Tyskland, men bor nu på sydfyn, hvor hun driver hendes hestevirksomhed: Horses in harmoni. https://horseinharmony.dk
Mød denne fantstiske kvinde og hør hendes “kamp” for en bedre tilværelse, ikke bare for hestene men også for unge med udfordringer, herunder hendes egen datter.
Mød Privat Psykolog: Christel-Mie Huus som er tilknyttet Kernestedets STU, og som har fokus på børn med ADHD, angst og deres udfordringer. Hun yder også støtte og hjælp til forældre som oplever stress grundet udfordringer med det, at have et barn med særlige behov. Ofte oplever forældre at de står meget alene og skal tage de svære kampe uden redskaber.
Mød også alle de skønne unge mennsker, som allerede har et tilbud hos Kernestedets STU og alle de fantastiske medhjælpere som har deres dagligdag hos Harriet, hvor mange er flex jobber og ansat under forskellige vilkår.
Der vil løbende gennem hele arrangementet være en fotograf til stede, hvor han vil tage billeder af begivenheden. Bent V. Tinghus har et fotostudie ved Ringsted og er far til en søn med autisme.
Læs mere: Det lille fotostudie