Hvad skal din hests nytårsfortsæt være?

Vi siger farvel til år 2022, og forhåbentlig vil du få et væld af gode oplevelser med din hest i det nye år. Når det bliver nytår, sætter vi som ryttere os ofte et mål for vores træning, for vores omgang med hesten eller for den tid, vi bruger i stalden – eller måske noget helt andet. Men hvad med hesten selv? Hvis den havde et nytårsfortsæt, hvad tror du så, det ville være? Hvad synes du, at det burde være?

Ved at give din hest et nytårsfortsæt kan du gøre det lidt sjovere at arbejde med et større – eller mindre – problem i dagligdagen. Naturligvis kan hesten ikke selv lave et nytårsfortsæt, men ved at tænke løsningsorienteret og have et smil på læben kan du måske få den til at opfylde det, helt uden selv at vide det. På den måde kan du arbejde med jeres målsætninger på en sjovere måde.

Her får du et par eksempler på, hvilket nytårsfortsæt, du kan give din hest og hvad du kan gøre for at opfylde det.

“Jeg vil bide færre dækkener og grimer i stykker”

Er din hest en rigtig dækken- og grime-destroyer? Så ville du måske ønske, at den ville love dig aldrig mere at bide andres dækkener og grimer i stykker – eller sine egne, for den sags skyld. For at få det til at lykkes er  det mest oplagte at købe en Bidstop eller en stærk sennep. De skal blot smøres på de steder, som din hest godt kan lide at smage på. Udstyret kan blive lidt snasket, når man bruger sennep, men når hestens vane er brudt og nytårsfortsættet holder ved, kan du blot vaske udstyret og så er det fint igen.

Det er også en god idé at klippe eventuelt lange stropper og ender af både dækkener og grimer. En rem, der sidder og stritter, er for mange heste uimodståelig fristende at sætte tænderne i for at skabe lidt sjov og ballade.

“Jeg vil blive bedre til at stå stille”

Der er nok ikke mange ryttere, som ikke synes, at det erumådeligt irriterende, når hesten ikke vil stå stille. Mon ikke du kender til, at opstigningen fra en skammel snarere træner dig i at gå i spagat end i at svinge benet op over sadlen? 

Der er ét – og kun ét – middel, du kan bruge til at lade hesten opfylde et nytårsfortsæt om at lære at stå stille: tålmodighed! Hver eneste gang, hesten rykker sin bagpart ud, når du forsøger at stige op, skal du med din arm, med din pisk eller ved at trække den et skridt frem og bakke den ind på plads, fortælle den, at den skal blive stående. Signalet skal du give så prompte som muligt, hvis hesten skal lære at forstå det.

“Jeg vil kunne gå forbi uden at blive bange!”

En traktor, en gøende hund eller sågar en vandpyt eller måske blot en sten. Heste kan blive bange for de mærkeligste – og mindste – ting. Det kan sætte en stopper for nogle rytteres ture i det fri, hvis de ved, at deres heste er bange for nogle bestemte ting – og det er ganske forståeligt. Ikke desto mindre er den eneste vej til en bedre og mere afslappet tur ud i naturen at øve det – igen og igen og igen.

Hvis du for eksempel ved, at din hest er bange for traktorer – og hvis du ved, at der står en traktor længere nede ad vejen – så gør det til en vane at ride ned forbi den hver gang, du har redet. Jo flere gange hesten ser traktoren, går forbi den, snuser til den og oplever at ‘nå, den ikke spiser heste’, så vil den blive ligeglad med den.

Sammen om det

Har du mon andre gode nytårsfortsæt, som du godt kunne tænke dig, at din hest ville lave for det kommende år? Det kunne for eksempel være: “Jeg vil vise min rytter et changement, der sidder lige i skabet”. Så er det bare om at få øvet changementer i det nye år, så din hest (med din hjælp) kan udføre et smukt ét af slagsen. Det kan også være: “Jeg vil stoppe med at tigge på staldgangen” eller “Jeg vil smide færre sko”. Så kan du jo tænkte over, hvad du som ejer kan gøre for at få dét til at lykkes.

Der er flere fordele ved at give sin hest et nytårsfortsæt fremfor kun at binde en målsætning for det nye år op på sig selv. Ved ikke kun at indrage sig selv vil det måske blive lettere at holde sit løfte og få sin målsætning til at gå i opfyldelse. Ved at give din hest et nytårsfortsæt, kan man sige, at I sætter jer en målsætning sammen og gør opnåelsen af det lidt sjovere.

Læs også: 4 typer smerte kun heste mennesker forstår

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce