Kan du rent faktisk se, om din hest er halt?

Umiddelbart skulle man ikke tænke, at det er svært at se, om en hest er halt eller ej. Ikke desto mindre afslører et studie, at en del ryttere faktisk har problemer med at genkende en halt hest. Beskeden lyder fra undersøgelsen:

Hesteejere mangler ofte viden og erfaring med at opdage halthed. Denne mangel kan være årsag til dårligere hestevelfærd på længere sigt

Forsker Sue Dyson

Sådan gjorde forskerholdet

Forsker Sue Dyson og sit forskerteam har benyttet et såkaldt etogram, hvor de har undersøgt 60 heste i normal ridning. Alle heste blev redet af deres sædvanlige ryttere, som alle antog, at deres heste var sunde og raske uden former for halthed.

Læs også: Øvelser til at styrke din hests forpart

Annonce

Etogram som redskab:

Et etogram er en simpel form for kategorisering i et katalog, hvor der observeres forskellig adfærd hos dyr. Etogrammet i denne undersøgelse er udviklet til at afsløre typer af smerter i bevægeapparatet hos en hest, der bliver redet. Samlet tager det udgangspunkt i 24 typer af adfærd, hvor halthed forårsaget af rygsmerter, muskelspændinger, unormal gangart, rideevner og smerter fra en dårligt tilpasset sadel, alle er blevet vurderet af individuelle eksperter. Hver enkelt hest blev altså vurderet ud fra skemaet på 24 adfærdsmønstre, der indikerer smerte. Hvis en hest samlet set “scorede” mere end otte typer adfærd, så mente man, at hesten havde smerter. Med andre ord: Jo flere typer af adfærd, der kunne registreres i etogrammet, jo flere smerter var der risiko for, at hestene havde.

Adfærden kunne være:

  • Urolig hovedstilling (kaster med hovedet)
  • Åben mund
  • Der tygges uroligt på bid
  • Pisken med halen
  • Irregulær rytme ved bevægelser
  • Ofte spontan skift af venstre og højregalop
  • Stejle
  • Bukkespring

Det er blot nogle af de adfærdseksempler, som var blevet noteret i etogrammet, og som forskerne tog udgangspunkt i.

Hvad viste undersøgelsen

Forskerholdet blev overrasket over at opdage at omkring 73 procent af hestene, som deltog i projektet, udviste halthed og havde en langt højere etogramscore end ikke-halte heste. 47 procent af hestene viste en unormal gangart i galop, som måske er forårsaget af halthed i bagnene eller smerter omkring hoften, lyder vurderingen fra undersøgelsen.

Læs også: Tegn på at din hest er glad

Annonce

Rytterne havde ikke opdaget haltheden

Uafhængig af evner, erfaring og niveau var det tydeligt for forskerne, at rytterne manglede rutine i at opdage hestenes adfærd og tegn på smerter i bevægeapparatet. Ifølge forskerne lærer mange ryttere at ride heste ud fra en antagelse om, at disse tegn (som i følge forskerne vidner om smerter) er normal adfærd hos heste. Forskerholdet anbefaler dog flere undersøgelser på området.

Anbefaling fra undersøgelsen

Som en lille sum-up anbefaler forskerne altså, at der kommer mere viden om, hvordan hesteejere og ryttere spotter en halt hest. På den måde sikrer man en bedre hestevelfærd. og det er muligt langt hurtigere at sætte ind i forhold til behandling. I sidste ende vil det komme både rytter og hest til gode, fordi den samlede performance vil blive bedre, lyder opfordringen.

Kilder

Sue Dyson: Application of a Ridden Horse Pain Ethogram and Its Relationship with Gait in a Convenience Sample of 60 Riding Horses

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce