Kropsbevidsthed – vejen til korrekt opstilling og indvirkning

Kropsbevidsthed. Det nok vigtigste ord, når man taler om rytterens opstilling og indvirkning på hesten. Den måde, du bruger de forskellige dele af din krop uafhængigt af hinanden, er helt afgørende for, hvordan din hest forstår dig. Og jo mere stærk, stabil og smidig, du er i din biomekanik, jo mere præcist og positivt kan du indvirke på din hest. 

Selvfølgelig handler det til en vis grad om talent, men langt hen ad vejen kan man også træne sig til en bedre kropsbevidsthed. Den sikreste vej til en korrekt opstilling og indvirkning er at “være sin egen underviser”. For jo mere, du minder dig selv om, at du skal huske at gøre de nedenstående ting, jo hurtigere vil det blive en del af din naturlige måde at ride på. Ja, faktisk tør vi godt love, at det en dag vil blive lige så naturligt for dig som at træde i pedalerne, når du cykler – hvis bare du øver dig nok. 

Annonce
Hvad er kropsbevidsthed?

Kropsbevidsthed er noget så simpelt som din bevidsthed omkring de forskellige dele af din krop; det vil sige evnen til næsten ubevidst at vide præcis, hvor de forskellige dele af din krop befinder sig, og hvordan de kan bevæge sig uafhængigt af hinanden. Derfor vil en stærk kropsbevidsthed gøre dig skarp til at koordinere dine bevægelser. Det er især vigtigt for dressurrytteren, men bestemt også for springrytteren og for ryttere i almindelighed. Kropsbevidsthed er nemlig nøglen til at kunne tale et fintfølende sprog, som hesten forstår. 

LÆS OGSÅ: 7 hverdagsvaner, der kan forbedre din ridning

1. Kroppen i en vertikal, lige linje 

Hvis du vil sidde helt rigtigt i sadlen, så skal din skulder, hofte og hæl skabe en vertikal, lige linje langs din krop. Forestil dig, at hvis din hest fluks blev revet væk under benene på dig, så skal du være i stand til at lande i fuldstændig i balance på dine fødder. Du må hverken føle, at du vil falde forover eller bagover. 

Annonce

2. Lårbenet skal danne 45 grader 

For, at dit sæde og dine schenkler kan indvirke korrekt på din hest, skal rummet mellem dit lårben og hestens vandrette overlinje danne en vinkel på omkring 45 grader. Hvis vinklen er meget større eller mindre end det, er det et tegn på, at dine bøjler enten er for korte eller for lange. 

3. Sid over hestens balancepunkt 

“Læn dig tilbage” er nok én af de mest brugte vendinger blandt rideundervisere. Og den er god nok, for hesten skal have sit balancepunkt tilbage i kroppen, for at den kan gå korrekt på bagparten. Ofte misforstås sætningen dog af rytteren, som fejlagtigt kan tro, at det handler om at læne sig så langt tilbage som overhovedet muligt. Men sådan er det ikke. Meningen er, at du skal lægge vægten nok tilbage til, at du lige præcist sidder over hestens eget balancepunkt, så jeres to balancepunkter “smelter sammen”. Når de gør det, bliver arbejde for både dig og hesten meget lettere. 

4. Sid ikke for tungt og ikke for let 

Utallige gange har vi hørt, at det er vigtigt at sidde tungt i sadlen – og det er da også rigtig. Men vi skal ikke sidde tungere, end at vi stadig føler, vi let flyder med hestens bevægelser. Nogle ryttere har det dog også med at sidde for let i sadlen og derved have svært ved at bruge sin tyngde som et middel til at indvirke på hesten. Den korrekte middelvej kan findes, hvis man forestiller sig dette: Man skal have lim i rumpen, så man bliver siddende godt nede i sadlen. Samtidigt skal man have en snor i toppen af hjelmen, som trækker én opad, så man husker at bevare den lethed, der skal gøre det muligt at følge hestens bevægelser. 

Annonce

5. Hav en lige vægtfordeling 

For, at hesten kan gå lige og suge lige meget på begge tøjler, er det vigtigt at også du sidder lige. Det gør du kun, hvis du fordeler din vægt lige mellem dine to sædeben. En måde at finde ud af, om du gør det, er ved at stille to badevægte ved siden af hinanden og sætte en fod på hver. Hvis den ene vægt viser et markant højere tal end den anden, kan du være ret sikker på, at du har det med at sidde skævt. Det er helt normalt, og heldigvis er det til at arbejde med. 

6. Letridning: Stille ben og ret ryg 

Måske har vi det med at undervurdere, hvordan man rider en god letridning? For selvom man kalder det for LETridning, så er det ikke altid så let endda. De to sværeste og mest almindelige fejl i letridningen er, at man kommer til at bue i ryggen og sidde uroligt med schenklerne. Det skal man ikke. Benet skal ligge helt stille fra knæet og ned, og ryggen skal være ret og tilbage i balance. 

7. Brug de rigtige muskler 

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at man rider bedst, hvis man er i stand til at slappe af fremfor at spænde op. Men vi skal heller ikke slappe mere af, end at vi husker at bruge vores muskler – altså de rigtige muskler. Her kommer kropsbevidstheden virkelig ind i billedet. Det handler nemlig om at kunne bruge de muskler, der er nødvendige for at kunne opretholde en god opstilling i sadlen, og samtidigt kunne slappe af i den resterende del af kroppen. Noget af det sværeste for mange ryttere er at bruge lænde- og mavemusklerne uden at komme til også at spænde op i skuldrene. 

Annonce

8. Den halve parade: Træd ned i bøjlerne 

Det lyder banalt, men det er bare så vigtigt. For hvis ikke du træder ned i dine bøjler, så sker der med al sandsynlighed alle de ting, der ikke må ske: Du falder fremad, du mister din tyngde, du mister balancen, og så giver du slip på nogle af de muskler, som ellers skal hjælpe dig med at sidde solidt placeret i sadlen. Vigtigst af alt, så mister du den tyngde i bøjlerne, som du skal bruge til at lave gode, halve parader gennem din vægt og dine ben. Mister du vægten i bøjlerne, så vil du ganske uundgåeligt komme til at have mere vægt i hænderne, og dine (nu ikke korrekte) halve parader vil gå igennem tøjlerne – ofte med den virkning, at hesten blot tager endnu mere fat fortil. 

9. Mere vægt i lårene end i fødderne 

Selvom det er vigtigt at træde godt ned i bøjlerne, så skal du altid have mere vægt i lårene end i fødderne. Du skal altså ikke træde så meget ned i bøjlerne at du føler, at du kun holder hesten med din vægt. Dine ben skal også på arbejde. En god vekselvirkning mellem det at træde ned i bøjlerne og det at “holde fat” i hesten med sine lår, samtidigt med, at man rider den frem med sine schenkler, er for mange ryttere – men med sikkerhed ikke alle – et fint billede på, hvordan det skal gøres. Og ja, det kræver virkelig kropsbevidsthed! Så det er bare om at komme i gang. Den bedste måde at lære det på er ved at være sin egen underviser og hele tiden minde sig selv om, hvad der skal gøres. 

Annonce

LÆS OGSÅ: Rytterens hænder

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2019.

Kilder

Psykomotoriske Terapeuter København: Kropsbevidsthed

Glade ekvipager: 5 effekter af rytter-træning, som du mærker i din ridning

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce