Muk på hestens ben – Sådan forhindrer du bakterier i at trives i det fugtige vejr

Annoncørbetalt artikel

De værste måneder med meget nedbør er heldigvis ved, at nå sin ende, men det er vist for optimistisk at tro, at vi ikke ser mere kraftigt regnvejr før til efteråret. Og med regn kommer mere fugtighed og mudder på folden og på hestens ben, hvilket kan skabe god grobund for bakterier i hestens hud. Dette kan resultere i væske- og skorpefyldte områder på hestens koder, der kan blive smertefulde og hævede, og i sidste ende forårsage halthed og i værste tilfælde blodforgiftning. 

I denne artikel vil vi give dig råd om, hvordan du bedst kan forebygge og behandle muk på hestens ben, så du kan holde din hest sund og rask i det fugtige vejr. 

Årsager til muk på hestens ben

Den mest almindelige årsag til muk på hestens ben er jordbakterien Dermatophilus congolensis, der findes overalt i hestens omgivelser. Bakterien kan leve stille og roligt i huden, indtil klimatiske forhold fremmer betingelserne for vækst. Når hestens ben konstant bliver udsat for fugt, bliver huden tynd og sart, og skaber dermed de bedste betingelser for spredning af bakterier. 

Derudover kan følgende faktorer også føre til overbelastning af hestens hud og skorper på benene: 

 • Skarpe, ru og grove planter på folden, eller ridning på f.eks. stubmarker, der kan forårsage skader på huden 
 • Halm eller dybstrøelse med et højt indhold af ammoniak, der kan irritere huden 
 • Boots, klokker, gamacher eller bandager med dårlig pasform eller forkert placering, der kan genere og/eller beskadige huden 
 • Skab/mider, der kan forårsage fortykkelse af huden, hvilket kan disponere for bakterieindtrængning 
 • Sygdomme, der påvirker immunforsvaret og dermed hudens barriere (f.eks. PPID) 
 • Overdreven vask af hestens ben, der kan fjerne den naturlige talg, der fungerer som en barriere og har antimikrobielle egenskaber 
 • Mangel på næringsstoffer såsom vitaminer og mineraler som A- og B-vitaminer samt zink, men også mangel på fedtsyrer og aminosyrer (proteiner), der betyder et mindsket forsvar i huden. 

Bemærk: Skorper på hestens ben om sommeren i perioder uden meget regn, kan relaterer næsten altid til fotosensibilitet/solskoldning, som opstår pga. nedsat leverfunktion eller i forbindelse med berøring/indtagelse af giftige planter som f.eks. alsikekløver, perikon, benbræk, lupin, ranunkel eller vild pastinak.

Hudens opbygning

Hestens hud består af to større lag – en ydre epidermis og en dermis, der hviler på et fedtlag, der kaldes hypodermis. Det ydre epidermale lag fungerer som en fysisk barriere mod fremmede stoffer. Epidermis er tykkest hos store dyr som heste. Dette ydre lag består af flere typer celler, herunder keratinocytter. Keratinocytter giver et beskyttende lag, der konstant fornys i en proces kaldet keratinisering. I denne proces skabes nye hudceller nær bunden af ​​epidermis og migrerer opad. Denne celleudskiftning påvirkes af ernæring, hormoner, vævsfaktorer, immunceller i huden, sygdomme og genetik.

Huden er også beskyttet af hårsække, som vokser fra epidermis og dermis. Pelsen beskytter huden mod fysiske skader og skader fra ultraviolet lys og hjælper med at regulere kropstemperaturen. Oliekirtler udskiller et stof kaldet talg ind i hårsækkene og på huden. Talg er vigtig for at holde huden blød, fugtig og smidig. Det giver håret glans og har antimikrobielle egenskaber.

Når bakterierne trænger ind

Når bakterierne trænger ind i hestens krop gennem den brudte hud, vil de mangedoble sig i det fugtige og varme yderste hudlag og sprede sig fra det originale sted. I starten kan der ses hårtab og skorper, men efterhånden vil der også ses væskefyldte/fedtede områder på huden, som senere omdannes til skorper, hvor bakterierne sidder. I mere alvorlige tilfælde bliver benet varmt, smertefuldt og hævet, og hesten kan blive halt.

Læs også: Ømme hove om vinteren – Årsager og løsninger 

Forebyggelse og behandling

For at undgå skorper på hestens ben er det vigtigt at tage nogle forebyggende foranstaltninger, såsom at:

 • Tørre hestens ben af og holde dem tørre så meget som muligt, når de kommer i kontakt med fugt og mudder. 
 • Sørge for at hesten ikke lider af fodermæssige mangler, især af vitaminer og mineraler som A- og B-vitaminer og zink, der kan styrke hudens forsvar. 
 • Fjerne skarpe, ru og grove planter på folden, eller undgå ridning på f.eks. stubmarker, der kan forårsage skader på huden. 
 • Sørge for at hesten har adgang til tørre områder, hvis der er meget fugtigt og mudret på folden. 
 • Vurdere om hesten har brug for et tilskud til fodret for at styrke immunforsvar og hudbarriere, såsom Nordic Harmony eller Hair & Skin Boost. 
 • Brug korrekt beskyttelse på hestens ben, såsom gamacher eller muddergam

Når først skorperne er opstået, er der flere måder at behandle dem på. Det kan være en god idé at konsultere en dyrlæge for at få en præcis diagnose og vejledning i den bedste behandling. Nogle generelle tips kan dog være:

 • Minimere mængden af fugt, ammoniak og mudder, som hestens ben kommer i kontakt med. 
 • Behandle skorperne med Nordic Skin Healer og Nordic Skin Improve, som begge har vist sig at være effektive mod muk og bakterier på hestens ben. 
 • Vurdere om det er bedst at fjerne skorperne eller lade dem sidde. Nogle mener, at bakterierne lever i skorperne, så fjernelse af dem vil fjerne bakterier fra stedet. Andre mener, at fjernelse af skorperne giver nemmere adgang for nye bakterier. 
 • Tørre det værste mudder af benene med et rent håndklæde eller lade hestens ben tørre op i boksen, hvorefter man forsigtigt fjerner det tørre mudder med en strigle. Herefter masseres Nordic Skin Improve ind i de berørte områder, og de skorper, som løsnes under massagen, fjernes. 
 • Smøre området med Nordic Skin Healer, når det er tørt.

Hvis hesten lider af muk i koderne eller andre hudproblemer, er det vigtigt at søge professionel hjælp fra en dyrlæge, hvis du ikke kan se forskel på behandlingen indenfor få dage eller tilstanden forværres. En dyrlæge kan hjælpe med at finde den bedste behandling til at lindre symptomerne og hjælpe hesten med at komme sig inden det udvikler sig til en alvorlig lidelse.

Afslutning

Muk i koderne kan være et almindeligt problem for heste, især i fugtige og mudrede omgivelser. Det er vigtigt at tage nogle forebyggende foranstaltninger for at undgå muk, såsom at sørge for, at hestene har nogle mudderfrie områder på folden, at tørre hestens ben af, sørge for korrekt fodring så hesten er dækket korrekt ind, undgå skarpe planter og beskytte benene med korrekt udstyr. Hvis muk allerede er opstået, kan de behandles med Nordic Skin Healer og Nordic Skin Improve. Med de rette foranstaltninger og behandling kan hesten komme sig uden men. 

Kilde: Skorper i koderne – et problem i det fugtige vejr

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce