Kender du det med, at du har lidt ondt i lænden, den ene skulder driller, eller du har svært ved at dreje dig til den ene side? Du er ikke den eneste. Langt de fleste af os har skavanker, som generer os i større eller mindre grad i hverdagen. Du siger nok til dig selv, at det jo går fint alligevel, men spørgsmålet er, om du er klar over, hvordan det kan påvirke din hest og dine resultater i sadlen?
Som hesteejer er det sandsynligt, at du bruger meget tid og mange penge på din bedste ven. Mange af timerne bliver brugt på træning, som for manges vedkommende foregår i sadlen.
Hvis du selv har nogle kropslige udfordringer at slås med, kan det ikke undgås, at du tager dem med op på hesten. Fysiske udfordringer kan give en mindre fleksibel opstilling, hvor hjælpernes evne til at arbejde uafhængigt af hinanden begrænses, og dermed begrænses din hests bevægelser og muligheder for at bruge sig selv korrekt også.
Du påvirker din hests krop
Hesten er utrolig sensitiv. Den kan mærke, når der sætter sig en flue på dens krop, og derfor siger det sig selv, at den også kan mærke, hvis du sidder hårdere på det ene sædeben end det andet. Hvis du har en usmidig lænd, vil du ofte opleve, at det er næsten umuligt at sidde ned i trav, og en dårlig balance får dig måske til at hænge i tøjlerne. Situationer som disse gør det ikke nemmere for hesten at finde sin egen balance og bevæge sin krop optimalt.
Læs også: Visualisér dig til at blive en bedre rytter
Ridning er et samarbejde, hvor hest og rytter påvirker hinanden – på godt og ondt. Dine ubalancer vil på sigt påvirke hesten, som er mester i at kompensere. Hvis du kæmper med en skævhed i kroppen, er din hest nødt til at bevæge sig anderledes for at holde balancen og klare sig gennem opgaverne. Over tid kan kompensationsmønstrene betyde, at din hest selv får skævheder, låsninger eller spændinger i kroppen. Og så er der ingen af jer, der fungerer optimalt.
Ridning gør os usmidige
De fleste af os er ikke så smidige fra naturens hånd, og ridning gør dig ikke mere smidig. Tværtimod. Som rytter sidder du ofte meget i den samme position, og mange muskelgrupper arbejder konsekvent i forkortet tilstand. Det kan gøre dig stiv, ubalanceret og kan give smerter. Derfor er det utrolig vigtigt, at du arbejder med din egen fysik, så du kan styre de små signaler, du giver hesten med din krop, når du rider.
Ryttertræning – for din og din hests skyld
Ridesporten er unik, fordi vi har en samarbejdspartner af kød og blod, som vi skal arbejde sammen med. Derfor er ryttertræning ikke kun for din egen skyld, men også for din hests.
En hest i balance kræver en rytter, som er i balance. Ja, hesten er stærk, men selv små ubalancer i din krop vil påvirke hesten – også selv hvis du er et lille nips. Ved at træne os selv kan vi hjælpe hesten og gøre den mere balanceret og holdbar.
Ridning er en tidskrævende sport, og hvis man også har fuldtidsjob og familie, er tiden ofte knap. Ofte er resultatet, at det er dig selv der kommer i sidste række, når det kommer til træning. Men der skal faktisk ikke så meget til, for at du kan forbedre din rideform markant. Med få og enkle øvelser kan du nemlig øge bevægeligheden, balancen og styrken i din krop.
Læs om hvordan du kommer igang med ryttertræning
Ryttertræning optimerer din ridning
Der er mange fordele ved at arbejde med din egen fysik, hvis du er rytter.
- Du får lettere ved at følge hestens bevægelser
- Du kan sidde afslappet og uafhængigt af tøjlen
- Du kan lettere skille hjælperne af
- Du kan ride med lettere hjælpere
- Du får betydeligt nemmere ved at blive siddende på hesten, hvis den laver hurtige bevægelser
- Hvis du falder af, vil du hurtigere blive klar igen, da dine muskler er i form
Gode råd til at forbedre din rideform
Vi har samlet 5 råd fra Lene M. Theill, som er fysioterapeut og har haft speciale i ryttertræning siden 2013.
- De fleste mennesker er skæve i kroppen. Du kan udligne skævheden ved at strække ud, inden du sætter dig op på hesten. Stå med ca. 40 centimeters afstand fra væggen. Hold den ene hånd på væggen, mens du lader hoften falde ind til væggen. Gentag øvelsen 10 gange til hver side.
- Køb en træningsbold til øvelser, som kan forbedre din balance. Sørg for at købe en af god kvalitet – de billige er for ufleksible og levende at arbejde med. Bolden skal være så stor, at du kan sidde afslappet uden at røre jorden med fødderne. Hvis du er under 160 cm., skal bolden være 55 cm. i diameter, mens personer mellem 160-175 cm. skal bruge en på 65 cm. i diameter og personer over 175 cm. skal bruge en bold på 75 cm. i diameter.
- Stræk ud. Som ryttere bruger vi de samme muskler hele tiden, og det kan give stramhed i kroppen. Med strækøvelser kan du øge bevægeligheden i din krop.
- Træn din core muskulatur. Som rytter skal du kunne være stærk for at kunne holde dig stabil og reagere på hestens bevægelser uden at miste balancen. Med en stærk core kan du bedre hjælpe din hest, fordi du er mere stabil og ikke forstyrrer den med uhensigtsmæssige bevægelser.
- Find dig ikke i at have ondt. Du må ikke have ondt når du rider eller som følge af ridningen. Det er ok at være træningsøm, men hvis du har decideret ondt, skal du reagere på det. Smerter i forbindelse med ridning stammer ofte fra problemer i din egen krop, og det kan i de fleste tilfælde afhjælpes.