Renovering? Sådan skaber du et sikkert boksmiljø for din hest

Flere og flere heste kommer til skade i boksen. Når det sker, har vi hestefolk det måske med at rive os selv i håret over, hvordan det dog kunne ske, og hvad vi kan gøre for at forhindre det i fremtiden. Vi har derfor talt med Skibby HC, som udover at levere staldinventar og ridebanebunde også er eksperter i at producere sikre staldmiljøer. Der er nemlig meget, du kan gøre for at undgå boksskader, hvis du kender din hests adfærd og staldmiljø. 

I Danmark er reglerne for bokse ikke særligt udfyldende, hvis vi sammenligner os med vores nabolande. Her er der nemlig kun regler for størrelsen på boksen og afstanden fra gulv til loft. Hvis vi eksempelvis ser nærmere på de tyske regler for hestebokse, er lovgivningen meget strammere. I Tyskland foreskriver lovgivningen, at der skal være max 5 cm mellem tremmerne i boksen.

Annonce

Følgende ting er vigtigt at have på plads, for at sikre at dit staldmiljø er sikkert:

Størrelsen

Den danske lovgivning foreskriver, at der skal være en afstand fra gulv til loft på 75 cm over hestens stangmål. Det vil sige, at har du en hest, som er 170 cm høj, skal der være 245 cm fra gulv til loft. I selve boksen skal gulvarealet være mindst (1,7 x hestens stangmål)², og den korteste side af boksen skal være mindst 1,7 x hestens stangmål. Vi har opstillet nedenstående regnestykke, som måske kan give dig et indblik i, hvor stor en hesteboks i følge lovgivningenskal være:

Hestens stangmål i cm.Boksstørrelse i m2
120 cm4,2 m2
130 cm4,9 m2
140 cm5,7 m2
150 cm6,5 m2
160 cm7,4 m2
170 cm8,4 m2
180 cm9,4 m2

Materialerne

Så tykt som muligt er ikke altid den rette løsning

Hvad din boks er lavet af, kan have betydning for risikoen for skader. Er boksene eksempelvis lavet af et meget tungt materiale (såsom beton eller massivt træ), kan det ikke give efter, hvis hesten sparker på det. Så vil hestens led, sener og knogler optage hele stødet. Derfor er det bedste materiale at lave hestebokse af, materialer, der er elastiske, lette men kan modstå spark og slag uden at gå i stykker. Om dette siger Skibby HC:

“Igennem mange år har vi søgt efter et alternativ til hårdt træ. Vi har testet, søgt, forsøgt, gjort fejl og forsøgt igen, for at finde et materiale, der både var holdbart og let. Valget er i sidste ende faldet på bambus, som kombinerer alle de ovenstående elementer Det er især velegnet mod spark og bid. Træet er mere elastisk og vrider ikke.”

Konstruktionen

Vores eksperter fra Skibby anbefaler, at bokserne konstrueres forsvarligt uden eksponerede overflader eller skarpe hjørner, der kan forårsage skade. De fleste bokse laves i træ med svejset jern på alle kanter, men det er tungt og kræver meget vedligehold. Hos Skibby HC anbefaler man, at kanterne laves i rustfrit stål, som kræver et minimum af vedligeholdelse. Alle overflader skal kunne rengøres og desinficeres. Hvis overfladerne behandles med lak, olie eller maling, skal der ikke bruges giftige typer maling eller træbeskyttelsesmidler.

Boksdørene

Døre skal have en passende størrelse, således at den enkelte hest kan passere sikkert ind – og ud af sin boks. Som udgangspunkt er 125 cm passende. Dørens højde skal gøre det muligt for hesten eller ponyen at se ud, men man kan også anvende dørgitter. Det er vigtigt med justerbare hængsler med afrundede kanter og rustfrie skruer, samt at døren kan lukkes forsvarligt med hængsler for at natsikre den.

Vinduer og ventilation

Det er meget vigtigt, at stalden har et sundt indeklima med tilstrækkelig luftcirkulation uden at skabe træk. Træk kan de færreste heste nemlig tåle. Heste kan udvikle luftvejssygdomme, hvis de bor i stalde med dårlig ventilation eller træk. Der bør derfor som udgangspunkt altid være et vindue åbent et sted i stalden. Støvniveauer i stalde bør ligeledes holdes på et minimum ved jævnligt at støve af og rengøre overflader.

Lys

Der skal være tilstrækkeligt naturligt lys i stalden, om nødvendigt suppleret med kunstigt lys, til at opfylde hestes adfærdsmæssige og fysiologiske behov. Der står dog ingen steder, at heste har krav på et vindue i boksen. Det anbefaler Skibby HC dog alligevel, da de fleste heste profiterer af at kunne kigge ud og orientere sig i forhold til omgivelserne. Stalden skal indrettes således, at hestene kan se hinanden og få et visuelt overblik over deres omgivelser. Det skal tilstræbes, at belysningen følger en døgnrytme, dog skal der altid sikres passende sammenhængende perioder med lys og mørke. Der skal være belysning af tilstrækkelig styrke til, at hestene til enhver tid kan tilses og lyskilderne skal placeres, så de ikke generer hestene.

Annonce

Bunden

Tilstrækkelig og egnet strøelse er nødvendigt i alle bokse for at give varme, beskytte mod skader og for at give hesten mest mulig komfort, når den ligger ned. Uanset hvilken boksstrøelse du anvender (f.eks. Halm, spåner, tørv, træpiller gummimåtter osv.), skal det rengøres regelmæssigt. Det er vigtigt, at hesten ikke kan ‘grave’ sig ned til betonen og ende med at stå på det hårde kolde gulv. Det giver ømheder og sår. En god madras (i form af et lag af strøelse på minimum 15 cm) giver varme og beskytter hesten mod at glide eller ikke at kunne rejse sig, hvis den ruller sig.

Skal grimen af eller på i boksen?

Der er både fordele og ulemper ved at lade hesten beholde grimen på i boksen. Fordelen er, at det er hurtigt at få hesten ud, hvis der opstår brand. Der kan også være forsikringsmæssige årsager, som gør det nødvendigt at lade din hest beholde den på om natten. Mange forsikringsselskaber dækker kun uheld eller skader, hvis hesten er iført grime eller hovedtøj. Omvendt, kan den risikere at sidde fast i boksen, og forvolde stor skade. Det anbefales derfor, at hesten har en grime på, som den kan rive i stykker, hvis den sidder fast i noget.

Læs også: Har din hest en sund rulleadfærd?

Kilder

Skibby HC

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce