Debatten om hvilke hove, der er stærkest, har nærmest eksisteret siden tidernes morgen. Mange mener nemlig, at hovens styrke afhænger af om den er sort eller hvid. Utallige smede, dyrlæger og andre eksperter i branchen er gennem tiderne blevet spurgt om dette spørgsmål: Er hvide hove svagere end sorte? Og til dette spørgsmål findes et utal af svar. Men fortvivl ej, kære læser, vi dykker ned i forskningen, og prøver at blive klogere på, om der er noget om snakken.
En rundspørge blandt engelske hesteejere afslører, at mange tror, at hornkvaliteten er dårligere i hvide hove end de sorte. Ligeledes mener mange, at hovene (altså den hvide slags) er mere udsat for hovbylder og skader. Et gammelt engelsk ordsprog siger:
One white foot: buy him. Two white feet: try him. Three white feet: look well about him. Four white feet: go on without him.
Så de hvide hove har altså været upopulære længe og måske er årsagen til at mange hesteejere tror, at hvide hove er svagere. Men heldigvis for dig og din hest er der ikke noget hold i den gamle overtro. Hvide hove har præcis den samme opbygning som de sorte, og der findes ikke nogen identifikationer på, at hovens struktur er svagere eller mere porøs.
Læs også: Malgré Tout var navnet på Christian 10.s hvide hest
Hovvæggens struktur og funktion
Det tog os lidt tid at finde frem til noget forskning, der kunne gøre os klogere på myten og hvorfor de hvide hove er lige så stærke som de sorte. Der findes nemlig ikke særlig mange forskere derude, som har beskæftiget sig med dette emne. Det lykkedes os dog at finde frem til et studie tilbage fra 1980, med titlen; ‘The structure and Function of the Equine hoof wall’ (på dansk: Hestens hovvægs struktur og funktion, red.).
Dette canadiske studie (som var over 250 sider langt) konkluderer, at der er mange ting, påvirker hestens hovvægge, herunder hornets rørstruktur, fugtighed og ydre miljø, men: farvepigmenterne i hoven har ikke noget at sige i forhold til hovens styrke. Det betyder dog ikke, at huden omkring hoven har det på samme måde.
Hvid hud er mere udsat
Forskningsprojektet afdækker kun selve hoven og ikke hele benet, herunder koder og baller. Her er den hvide hud nok mere udsat for mug, eksem og andet skidt. Det pigment, som mangler i den lyse pels, mangler nemlig også i huden under. Og da pigment er til for at beskytte huden mod udefrakommende faktorer, er lys hud mere sart end mørk hud. Derfor vil lyse hudområder på hesten have større risiko for at blive skoldet eller ramt af bakterieangreb som for eksempel muk.
Læs også: Sandt eller falsk? 10 myter om hestefarver
Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2019.