Når hesten passerer 20 år, stiger kravene til fodring og pasning. Fordi tænderne bliver nedslidte og spytproduktionen samt tarmens effektivitet falder, er det ikke ualmindeligt, at den gamle hest taber sig. Og det på trods af at den umiddelbart spiser nok. Læs med her og bliv klogere på hvordan det hænger sammen.
Når man ser rundt på de danske marker, kan man ofte spotte de ældre heste med gråsprængte pander og muler. De har mange erfaringer og oplevelser med sig, og nyder nu seniorlivet. De gamle heste kan dog løbe ind i nogle problematikker, som man som ejer bør tage hensyn til, hvis man vil sikre sin hest et skønt otium.
Fordøjelsen bliver mindre effektiv
Når fordøjelsen fungerer optimalt, vil hesten kunne optage store mængder energi og protein. Samtidig producerer mikroorganismerne en lang række vitaminer, som hesten er afhængig af.
En af de faktorer, som følger med et langt hesteliv er netop at fordøjelsen bliver mindre effektiv. Faktisk mener man, at den mindskes med 20% hos helt almindelige ældre heste.
Hvis hesten derudover kæmper med sygdomme eller dårlige tænder, vil dens mulighed for at optage foderet være endnu mindre. Og det er derfor nødvendigt at være ekstra opmærksom på både fodring, tænder og sygdomme hos den ældre hest.
Læs også: Vinterkådhed? Derfor kan din hest være lidt friskere om vinteren
Tænderne bliver for glatte
Fordi hesten slider sine tænder gennem hele livet, vil de på et tidspunkt blive helt glatte. Når de er det, er de ikke længere lige så effektive til at rive og findele foderet.
For at hestens stortarm kan udnytte de plantefibre som den indtager, skal de være findelte. Denne proces starter allerede i munden, når hesten tygger maden. Og det kan altså være et problem for den gamle hest.
Ofte kan man se ældre heste stå og tygge på foderet i rigtig lang tid. Fordi hestens tænder ikke fungerer optimalt længere, vil foderet ofte stadig være for groft til at stortarmen kan arbejde optimalt og optage de livsnødvendige næringsstoffer. Den nedsatte optagelse vil med tiden betyde, at hesten kommer til at mangle næring og vitaminer. Den vil derfor også ofte tabe sig.
Foderet skal tilpasses hestens situation
Det er vigtigt at spare hesten for det store tyggearbejde, hvis tænderne ikke længere kan fungere optimalt. Af samme grund er det godt at tænke i tilpasning af foderet til den gamle hest.
Der findes flere typer kraftfoder til ældre heste, som er designet til netop at sikre protein, mineraler og vitaminer til vores pensionister. En af dem er HorsePro Senior.
HorsePro Senior er en foderblanding, hvor der er taget hensyn til den ældre hests behov. Ældre heste kan have problemer med tænder, ædelyst samt nedsat foderudnyttelse. Det er der taget højde for i HorsePro Senior, hvor havre, majs- og ærteflager sikrer hesten let optagelig energi. Foderet kan ligeledes opblødes til ældre heste, der har svært ved at tygge.
Derudover er der fokuseret på forskellige energirige letfordøjelige fibre, der bl.a. kommer fra sojaskaller, maltpiller, roefibre og lucerne. HorsePro Senior indeholder desuden en koncentreret vitamin- og mineralblanding, og har derudover et højt indhold af protein samt fedt. Det betyder, at hesten vil blive dækket ind ved en relativt lille mængde foder. Desuden indeholder HorsePro Senior levende gærceller (Levucell), der etablerer sig i bagtarmen og hjælper hesten med at opretholde en sund mikroflora. En sund mikroflora er en forudsætning for immunforsvaret og hestens evne til at fordøje fibre, så med HorsePro Senior støttes den ældre hest optimalt indefra.
I HorsePro Senior har man kræset ekstra for smag og velvære, da det er vigtigt at den ældre hest har en god foderoptagelse. Blandt andet er der tilsat lækre gulerodsflager. For at øge hestens trivsel gennem foderet, er HorsePro Senior tilsat en urteblanding med bl.a. rosmarin, brændenælde, mynte og bukkehorn. Alle HorsePro fodervarianater er danskproduceret.
Læs også: Hestefoder med fokus på bæredygtighed, faglighed og prisvenlighed
Grovfoderet bør være fint
En måde at sikre, at den gamle hest rent faktisk kan få spist sit grovfoder er at sørge for at det er ikke er for groft. Der findes flere typer af produkter på markedet, som muliggør det. Det kan enten være i form af høpiller eller fintsnittet hø.
Basalt set handler det om, at det skal være nemt for hesten at tygge maden, så den får indtaget nok. Og i en form, som er nemt for kroppen at fordøje.
Vigtigt at holde hesten aktiv
Der findes ikke noget officiel pensionsalder for heste, og det er ikke ualmindeligt at se aktive heste over 20 år på stævnepladserne. Og lige netop det med at holde sig aktiv er lige så vigtigt for hesten som for os mennesker. Kroppen holdes i gang, muskelmassen opretholdes og hjernen stimuleres.
Selvfølgelig vil der komme et tidspunkt, hvor det er tid til at skrue lidt ned for aktivitetsniveauet. Her er det op til ejeren at vurdere og tage hensyn til hestens helbredstilstand og tilpasse hestens hverdag efter det. Rådgiv dig gerne med din dyrlæge og træner, som kender både dig og din hest godt.
KILDER:
Gamle heste kan sulte selvom de æder af dyrlæge og hestetandlæge Mette Aarup
NAG HorsePro