Undgå skader: 5 gode råd til opvarmning

Du ved det godt. Opvarmning er og bliver en vigtig del af jeres træning. Det udgør fundamentet for en god ridetur for både hest og rytter Men hvad er det nu lige, man skal gøre? Med udgangspunkt i dressurrytter Klarissa Akselsens viden, får du her fem gode råd til opvarmning – og et godt råd til nedkøling, når I er færdige med jeres træning

At varme en hest ordentligt op er en vigtig del af vores arbejde med heste, som vi bør prioritere højt. Og ligeledes er nedkølingen. Korrekte opvarmningsøvelser kan hjælpe med at forebygge skader, forbedre præstationen og være med til at sikre, at din hest er komfortabel og klar til den kommende ridetur.

Herunder får du Klarissa Akselsens bedste råd til den gode opvarmning.    

Annonce

Få Klarissa Akselsens bedste råd til opvarmning her 

1. Begynd med lette stræk

Inden du sætter dig i sadlen, er det en god idé at lave nogle lette strækkeøvelser. Dette kan indbefatte små bevægelser af hestens hoved fra side til side, bøjning af nakken og skuldrene samt bøjning af benene for at strække musklerne. Husk dog ikke at overgøre dette og gør det med blide bevægelser. Bevæg aldrig hesten, hvis den gør modstand.  

LÆS OGSÅ: Husker du din egen træning? Her finder du nogle af vores artikler om ryttertræning  

2. Start med at skridte for lette tøjler

Når du er i sadlen, bør du starte ud med en rolig og afslappet skridt. Dette hjælper med at løsne muskler og led, og det giver din hest mulighed for at vænne sig til rytterens vægt. Hav fokus på, at hesten får strakt godt igennem i hele kroppen. Det er at foretrække, at hesten strækker halsen samt overlinjen, så strækket bliver langt og dybt.   

3. Øg tempoet gradvist

Efter cirka 10-15 minutters skridt kan du øge tempoet til trav. Dette hjælper med at varme musklerne yderligere op, og det gør din hest klar til mere anstrengende arbejde. Vent med at forlange for meget samling.

Pas på med at øge skridtlængden for hurtig. Fokuser i stedet på at aktivere kroppen for gradvist at placere mere vægt og bæring på bagparten. 

4. Inddrag sidebevægelser

Under opvarmningen er det vigtigt at inkluderer sidebevægelser, såsom schenkelvigninger og versader.

Disse øvelser hjælper med at strække og aktivere hestens muskler. Det forbedrer også smidighed og fleksibilitet.  

5. Brug overgange aktivt

Overgange mellem de forskellige gangarter kan også være brugbare til at varme hesten op. Det kan både være overgange mellem skridt og trav samt trav og galop. Skiftene i tempo hjælper med at øge hestens puls og øge blodcirkulationen til musklerne.  

6. Afsæt tid til afkøling

Lige så vigtig som opvarmning er, er nedkøling af hesten også vigtigt for at undgå skader. Derfor er det vigtigt, at du efter din træning sætter tid af til, at din hest kan køle ned. Det kan være ved at lade hesten skridte i cirka 10 minutter for lange tøjler for at sænke pulsen og strække musklerne.  

LÆS OGSÅ: 8 tips til træning af den friske hest 

Du kender din hest bedst

Begynd hellere for langsomt end for hurtigt. Skridt hellere en runde mere eller vent et par minutter med at samle tøjlerne, hvis du er i tvivl. Der er ingen skade sket ved at lave en lidt længere opvarmning. I sidste ende er det dig, der kender hesten og dens behov bedst. Ud fra dette kan du lave det bedste opvarmningsprogram til netop din hest. 

Hvorfor skal du varme op?

Opvarmning er meget mere end blot at skridte et par omgange for løse tøjler. Det er med til at skabe sunde og holdbare rideheste, som trives og kan præstere. Den gode opvarmning forbereder både muskler, sener og led samt forberede hesten mentalt på at skulle arbejde. Dermed kan korrekt opvarmning være med til at fremme samarbejdet mellem dig og din hest.   

Ni fordele ved gode opvarmning  

  • Er med til at øge blodgennemstrømningen til muskler og vitale organer 
  • Øget blodgennemstrømning forbedrer hestens ilttilførsel 
  • Forbedrer din hests puls- og åndedrætsfrekvens  
  • Aktiverer coremusuklaturen  
  • Strækker både muskler, ledbånd og sener  
  • Sætter gang i alle led og muskler 
  • Øger fleksibiliteten og bevægelsesfriheden samt smidighed   
  • Styrker hestens evne til at fokusere 
  • Virker afstressende samt afslappende både fysisk og mentalt 

Kilder

Klarissa Akselsen  
Horses inside out: Structure your horse’s warm up and cool down 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce