Undgå spiserørsforstoppelse hos heste

Annoncørbetalt artikel

Spiserørsforstoppelse kan opstå hos heste, når de sluger deres foder før det er tilstrækkeligt tygget og blandet med spyt. Selvom krybbefoderet er en almindelig årsag til spiserørsforstoppelse, kan groft græs, planter, godbidder, gulerødder, æbler og lignende også føre til spiserørsforstoppelse, hvis hesten ikke tygger det nok. Andre årsager kan være dårlige tænder eller forsnævringer i spiserøret.

Efteråret er det tidspunkt på året, hvor flest heste får spiserørsforstoppelse, da næringsindholdet i græsset falder. Hvis din hest virker mere sulten end den plejer, skal du være ekstra opmærksom. Hvis hestens krybbefoder udfodres, når hesten er meget sulten, vil hesten ofte være forslugen og ikke tygge foderet tilstrækkeligt.

Symptomer på spiserørsforstoppelse

  • Hesten går pludselig fra foderet og virker utilpas.
  • Hesten hoster mærkeligt og har besvær med at synke.
  • Spyttet og fodermaterialet kommer ud af næsebor og/eller mund.

Nogle gange kan hesten selv få løsnet foderet inden for 5-15 minutter, men ellers skal du ringe til (vagt)dyrlægen. Jo længere tid foderet sidder fast, desto større er risikoen for trykninger i spiserøret, samt at foderet kommer i lungerne, hvilket kan føre til lungebetændelse. Imens du venter på dyrlægen, er det vigtigt at holde hesten fra at spise og drikke.

Er der bestemte fodertyper, som kan føre til spiserørsforstoppelse hos heste?

Det ville være rart, hvis svaret på dette spørgsmål var “ja”. Hvis det var tilfældet, kunne foderproducenterne jo bare stoppe med at fremstille den type foder, og spiserørsforstoppelse ville være elimineret for altid. Sandheden er desværre, at ALT hvad hesten indtager – herunder pillefoder, korn, müsli, lucerne, snittet græs, æbler, gulerødder og lignende – kan teoretisk set føre til spiserørsforstoppelse, hvis materialet er for stort eller for tørt til at kunne passere let gennem spiserøret.

Der findes suppleringsfoder, som kvælder meget op, når det kommer i kontakt med væske/spyt, f.eks. E-cobs og traditionelle roepiller, som suger en del væske og derfor skal blødes op før udfodring. Nordic Beet Balance suger også væske, men ikke så meget som almindelige roepiller. Vi anbefaler alligevel at bløde det op, for at minimere risikoen for spiserørsforstoppelse. Det er vigtigt altid at følge vejledningen på de enkelte produkter. Hvis ikke der står anvist, at produktet skal blødes op, kan det uden problemer udfodres tørt, hvis hesten ikke er for sulten og dermed tygger foderet tilstrækkeligt.

Derudover anbefaler vi på det kraftigste, at man ikke giver heste hele æbler, men at man skærer dem i halve eller mindre stykker. Man kan risikere, at æblet bliver så glat i hestens mund, at den ikke får bidt det over og derfor får slugt hele æblet, som så risikerer at sætte sig fast og blokere spiserøret.

Hvordan kan man minimere risikoen for spiserørsforstoppelse hos heste?

Først og fremmest er det vigtigt at sikre, at hestene ikke bliver så sultne, at de forsluger sig i foderet. Dette kan gøres ved at tildele stråfoder med jævne mellemrum, også på folden. Hvis hesten er sulten, når den kommer på boks, fungerer det ofte bedst, hvis man starter med at tildele stråfoder, og at krybbefoderet først tildeles, når hesten har fået dæmpet den værste sult.

Hvis hesten fodres i en gruppe, hvor den skal spise hurtigt for at undgå konkurrence, kan det hjælpe at isolere den ved fodring, så den får ro til at spise. Her kan det også være en god idé at sørge for, at hesten ikke er helt så forslugen ved måltiderne, enten ved at fodre stråfoder før krybbefoderet eller ved at fodre mindre måltider oftere.

Derudover er den årlige mundhuleundersøgelse og behandling med til at vedligeholde tænderne, så hesten kan kværne det foder, den tildeler. Hvis hesten er utilpas, når den tygger, fordi den har tandproblemer, vil den tygge mindre og derved producere mindre spyt.

Lav spytproduktion og tørre slimhinder i halsen kan også være relateret til dehydrering, som kan opstå som følge af langvarig træning, kraftig diegivning, dårlig vandforsyning, f.eks. i vandkopper eller i frostvejr, lavt indtag af salt eller dårlig vandkvalitet. Du kan læse mere om hestens væskeindtag her: Nordic Horse “Hvor meget vand drikker en hest”

Hvordan skal hesten fodres efter en spiserørsforstoppelse?

Hvis hesten har haft spiserørsforstoppelse, anbefales det at vente 3 timer, før man begynder at fodre igen. Det er vigtigt at opbløde hestens krybbefoder og eventuelt også stråfoderet. Som regel anbefales det at opbløde krybbefoderet den første tid efter en spiserørsforstoppelse, og herefter kan hesten ofte gå tilbage til ikke-opblødt foder igen, såfremt man sørger for, at hesten ikke er forslugen, når den skal spise.

Ønsker man at gøre lidt ekstra for hestens luftveje og slimhinder efter en spiserørsforstoppelse, kan en kur med Nordic Breathe anbefales.

Vi håber, at denne information har været nyttig for at forebygge spiserørsforstoppelse hos heste. Det er vigtigt at være opmærksom på hestens spisning og følge de beskrevne råd for at minimere risikoen for spiserørsforstoppelse.

Læs også: Muk på hestens ben – Sådan forhindrer du bakterier i at trives i det fugtige vejr

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce