Historien om den Engelske fuldblod er en spændende fortælling, som har rødder helt tilbage i middelalderen. Dengang blev der også dyrket hestevæddeløb ikke ulig de løb, vi kender nutiden. I dag er fuldblodssporten en kæmpe industri, hvor der hvert år opdrættes ca. 90.000 fuldblodsføl.

Føl til 94 millioner kroner
I Danmark er der registreret omkring 200 avlshopper og 20 avlshingste. I Danmark producerer vi omkring 125 føl på års basis. En bedækning ved en af de bedste avlshingste koster omtrent 2 millioner kroner, og det dyreste føl, der til dato har været på offentlig auktion, blev solgt for 94 millioner kroner.

 

 

 

 

 

 

Historien om fuldblodshestens oprindelse
Allerede tilbage i middelalderens England, blev der afholdt hestevæddeløb rundt omkring i landet. Sporten blev hurtigt så populær, at den bed sig fast i englænderne og løbende udviklede sig hele vejen op igennem 14, 15 og 1600- tallet. I løbet af 1600- tallet begynder det engelske kongehus at fatte så meget interesse for avlen af galopheste, at der blev importeret hesteracer fra andre lande, som blev brugt til at skabe en hest, som kunne præstere fart som ingen anden. Blandt andet blev fuldblodshesteavlen tilført blod fra berber – og araberheste. Avl af engelsk fuldblod blev styret af, at hesten kunne levere præstationer  – og ikke hvordan hesten så ud. Det gør sig i øvrigt stadig gældende ved avlen den dag i dag.

Engelsk Fuldblod i Europa
I året 1817 bliver engelsk fuldblod eksporteret til Frankrig for første gang. Galopsporten er dog et stykke tid om at slå an i landet, som danner sin første jockeyklub i 1833. Frankrig danner sin første stambog i 1834, og derfra stiger det strategiske arbejde for at skabe en hest, som kan levere toppræstationer. I Italien, Rusland, Polen og Tyskland begynder man også at udvise interesse for at avle en fuldblodshest, som er egnet til galopsport. Ingen af de nævnte lande får dog succes nok med projektet til, at de kan fremvise en hest, som kan hamle op med de engelske fuldblod.

Den Engelske Fuldblod i galopsporten
Galopsporten i Danmark har rødder tilbage til 1859, hvor den første danske jockeyklub, Dansk Galop, blev stiftet. De første galopløb blev afviklet på Eremitagesletten i Dyrehaven. I dag holder Klampenborg Galopbane til i nordsjællandske rammer. Galopbanen, som blev oprettet i Ordrup Mose i 1910, har lige siden haft succes med at afholde galopløb og herunder det specielle Derby. Kravet for at deltage i Dansk Derby er, at hesten er født i Skandinavien og er tre år gammel. En hest har således kun én chance for at blive dansk Derby-vinder.

Du kan læse historien om Klampenborg Galopbane her. 

 

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.