Der er noget ved en andalusier, som trykker på de fleste hestemenneskers knapper. Måske er det kombinationen af kraft og ynde, som er forenet i et smukt ydre. Måske er det et mildt temperament, som alligevel kan tændes op i en højspændt passage på et splitsekund, som har gjort racen så populær. Her kan du læse historien om den fantastiske og intelligente andalusiske hest.
En hest med rødder i sydens sol
I den sydlige region Andalusien i Spanien er rødderne til den andalusiske hest grundlagt. Officielt er racens navn Pura Raza Espanola, men her i Danmark er den bedre kendt som Den Spanske Hest eller under forkortelsen P.R.E. I middelalderen blev racen kendt fra den region, hvor den havde sin oprindelse, og det er måske forklaringen på, at de første andalusiske heste blev betegnet ud fra, hvor de kom fra og ikke, hvilket blod de havde i årene.
Læs også: Mød den følsomme og intelligente araberhest
En kongelig hest
Kong Felipe II (1527-1598) var manden, der grundlagde et kongeligt stutteri, som havde som mål at avle en hest, som på allerbedste vis havde forudsætninger for at tjene folkets interesser. Projektet med at skabe den ultimative hest, betød, at Kong Felipe brugte enorme summer fra statskassen til at bygge stutteriet, opkøbe heste og drive stutteriet. Og han måtte da også finde på mange undskyldninger for det store forbrug, for ikke at komme i unåde. Helt op til dags dato bærer heste fra det kongelige stutteri stadig det brændemærke, som blev taget i brug allerede i 1572: Et kronet R, som senere blev udbygget med et C omkring det kronede R. Det betegnede den ypperste kvalitet af heste af Pura Raza Espanola.
Verden ligger for hestenes hove
Den kongelige hest lagde verden for sine hove på grund af dens skønhed, intelligens, temperament og noble sind og ikke mindst de velkendte høje knæløft, som vi også den dag i dag værdsætter hos en andalusisk hest. Mest fordi det er kvaliteter, der adskiller den fra andre heste. I sin rolle som krigshest besidder den alle de egenskaber, der kræves for at præstere under pres. Det er altså ikke svært at se, hvorfor lige præcis denne hest er populær indenfor ridesport. Ligesom at man meget ofte oplever, at P.R.E Hesten bliver brugt til tricks, horsemanship og shows, da dens høje intelligens gør den ekstrem lærenem.
Læs også: Mød den sporty og charmerende pony med rosetter i trensen
Den spanske hest kommer til danmark
I 1500-tallets Danmark blev Pura Raza Espanola betragtet som det absolut ypperste indenfor rideheste. De blev brugt i kavaleriet, hvor hestens anlæg for at lave caprioler og stejle på kommando, mens den sprang frem, betød, at rytteren kunne komme ud af livsfarlige situationer, når fjenden i krigssituationer trængte sig ind på ekvipagen. På grund af hestens fortrinlige kvaliteter ønskede man at beholde den i den danske hestebestand. Det betød, at avlen af Knabstrupperen og Frederiksborgeren blev grundlagt med den Andalusiske hest er stamfader. På flere malerier af Kong Christian IV kan man se ham på ryggen af en smuk spansk hingst. Christian IV var nemlig yderst interesseret i heste, hvad der førte til, at han importerede flere spanske heste til sit stutteri for at forbedre avlen.
Overlevede napoleons krige
Da der i 1800-tallet udbrød krig i Europa, var andalusieren i en periode i fare for at blive udryddet. Napoleon vidste godt, at jo flere andalusiere han brugte, jo bedre ville hans ryttere være. Derfor skulle han og hans officerer selvfølgelig have de bedste, der kunne findes. Det blev til rigtig mange andalusiere, når man som Napoleon havde en hær på 600.000 mand. En spansk munkeorden, Khartuserne, er også skyld i at racen blev reddet fra udslettelse. Krigene gjorde indhug i hestebestanden, så munkene samlede de bedste hopper og bevarede en gammel blodlinie som eksisterer den i dag.
Fra luksus til bondehest og tilbage til barokheste
Gradvis gik det ned ad bakke for den Andalusiske Hest i Danmark. Efterhånden, som behovet gik fra krigsheste til heste, der var egnede til landbruget, faldt interessen for Pura Raza Espanola. Senere kom der biler og landbrugsmaskiner, som mere eller mindre overtog hestens rolle. Men siden midten af 90erne er interessen for barokheste steget – og dermed har den Andalusiske hest fået sin egen renæssance. I dag tæller bestanden ca. 550 heste. Det er både heste født i Danmark og importerede heste fra Spanien. Tallet stiger stadig, og fremtiden lover godt for den Spanske Hesterace i Danmark.
Kilde: pre-horse.dk