Den kommende ridehest: Kunsten at fremavle et sundt og stærkt føl

Annoncørbetalt artikel
Saracen Horse Feeds Logo

Det kræver viden og omtanke at fremavle et sundt og stærkt føl. En kommende ridehest på 1 år koster mere end nogensinde før, og det er der en række vigtige grund til. Meget af det handler om prisen på insemineringer og dyrlægeregningerne i forbindelse med hoppens drægtighed og foling. Men også foderet er en udgift, der er ekstremt vigtig at sætte sig grundigt ind i. Fodringen er ganske enkelt grundstenen for at give føllet de optimale betingelser forud for et liv som ridehest – et liv som gerne skulle vare længe og være godt.

Sammen med Saracen Horse Feeds Danmark, der blandt andet samarbejder med Cathrine Dufour, sætter vi fokus på en række vigtige overvejelser vedrørende opbygningen af et sundt og stærkt føl.

Vi oplever, at folk bruger mange penge på sine føl, og man har naturligvis store forventninger. Men det brister, hvis man ikke sørger for at give dem det, de har behov for.

Anne Løvgren Larsen, Saracen Horse Feeds Danmark
Et føl bliver en dag til en ridehest

Fra insemineret hoppe til færdig ridehest

“Hvordan kan et føl koste så meget?”. Det kan virke ekstremt, at en hest på 1 år kan koste et sted mellem 30.000 og 70.000 kr., hvis ikke mere. Men måske er det faktisk værd at overveje, at den gør den af en grund. Prisen kan nemlig være et tegn på, hvor mange penge der er brugt på den i dens første leveår. Penge, som er nødvendige at sætte af for at fremavle et sundt og stærkt føl, der er klar til et liv som ridehest. Det gælder helt fra hoppen er blevet insemineret til føllet en dag kan tages i brug som ridehest.

En investering i fremtiden

“Vi oplever, at folk bruger mange penge på sine føl, og man har naturligvis store forventninger. Men det brister, hvis man ikke sørger for at give dem det, de har behov for.” Sådan fortæller Anne Løvgren Larsen, der er foderrådgiver hos Saracen Horse Feeds Danmark.

At fodre sit føl eller sin unghest korrekt er kort sagt en investering i fremtiden, hvad enten man har en hensigt om at sælge den videre eller ride den op og beholde den, når den er færdigudviklet. Jo bedre foder, du giver din hest både som føl og unghest, og jo mere opmærksom du ligeledes er på fodringen af hoppen, imens den er drægtig, jo sundere, stærkere og mere værdfuld en hest får du ud af det.

Hoppen tæller også

Udover at fodre hoppe og føl korrekt tæller udgifterne til at fremavle et godt føl naturligvis også hoppens smedebesøg, dyrlægens eventuelle visit i forbindelse med drægtigheden og folingen mm. for ikke at tale om selve insemineringen. Det er vigtigt at have det in mente, når man vurderer kvaliteten af og prisen på et føl eller en unghest.

Level-grow cubes
Foto: Saracen Horse Feeds / Malgré Tout.

Se videointerview: Cathrine Dufour: Succes bygger på de små sejre

Føllets første levetid – 3 stadier

For at gøre det overskueligt, hvad man som avler med fordel kan være opmærksom på i de forskellige stadier af føllets levetid, har vi sammen med Saracen Horse Feeds Danmark delt føllets første levetid op i tre stadier. Det er selvfølgelig vigtigt, at man i alle henseender og ved tvivlsspørgsmål rådfører sig hos en kompetent dyrlæge og hos den foderspecialist, man føler tiltro til. Så er man allerede nået rigtig langt i processen om at skabe et sundt og stærk føl.

Stadie 1: Når hoppen er i fol

Det bør man være opmærksom på:

  • Hoppen må ikke blive overfodret.
  • Hoppen skal have alle vitaminer og mineraler, således at hverken hoppe eller føl mangler noget.
  • Man bør skifte foder 3-4 måneder op til folingen. 

Anne Løvgren Larsen fortæller, at man som udgangspunkt bør tænke over fodringen, så snart man har valgt at sætte sin hoppe i fol. Man kan altså med stor fordel allerede i et tidligt stadie rådføre sig hos en, der ved noget om det.

“Fortæl præcist, hvad det er for en type hest, du har, og hvor gammel den er. Er det hoppens første føl, skal den lave noget samtidigt med, at den er i fol, og hvad får den af grovfoder? Sæt en ekspert grundigt ind i din og hoppens situation. Så kan du få den bedst mulige hjælp med at komme godt fra start”, tilråder hun.

Stadie 2: Når føllet er kommet til verden

Det bør man være opmærksom på:

  • Føllet må ikke vokse for hurtigt.
  • Føl og hoppe bør kun spise det samme foder, hvis det er udviklet til det.
  • Den malkende hoppe skal stadig kunne videregive vigtige vitaminer og mineraler til føllet.

Anne fortæller, at hun ofte bliver spurgt, om føllet må spise det samme foder som hoppen, når den bliver gammel nok til det. Svaret er, at det kommer helt an på, hvad det er for et foder, man vælger at give sin hoppe. “Det bør man få styr på, inden føllet kommer til verden”, påpeger hun.

Stadie 3: Når føllet vænnes fra

Det bør man være opmærksom på:

  • Væn dit føl langsomt fra. Tag for eksempel hoppen ud foran boksen, når du strigler. Dette må gerne gøres tidligt.
  • Få fat i din foderkonsulent for en gennemgang af dit føl og dens behov.
  • Hold øje med dit føl og dens vækst.

Det er altafgørende for føllets fremtid, at man hele tiden overvejer dets ernæringsmæssige behov. Hvad føllet har behov for i sine første levemåneder er måske ikke det samme, som den har behov for, når den skal vænnes fra eller når det så småt skal i gang som ridehest.

“Vi ønsker alle sunde og raske heste, der forhåbentligt får et langt og godt liv, og netop derfor er det også vigtigt, at vi sætter os ind i deres ernæringsmæssige behov hele tiden”, fortæller Anne Løvgren Larsen.

Det generelle råd fra Saracen Horse Feeds lyder: Brug tid på ordentlig foderrågvning. Det behøver ikke at være dyrt, krævende eller besværligt. Bare det at forhøre sig hos nogen, som ved noget om det, kan være et rigtig godt skridt på vejen mod et sundt og stærkt føl.

Level-grow mix
Foto: Saracen Horse Feeds / Malgré Tout.
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce