Hesteterapeut Line Østerhagen: ”Kvalitetsbehandling af heste er en nødvendighed”

Som ung var hesteterapeut Line Østerhagen fascineret af heste og drømte om at blive dyrlæge og arbejde med dyr generelt. Men efter at have lært faget bedre at kende, besluttede hun, at arbejdet med meget, meget syge dyr ikke var noget for hende. I stedet opdagede hun andre muligheder som fysioterapi og massage til og fordybede sig i de områder. I så høj grad, at hun i 2005 startede Nordisk Heste- og Hundeterapiskole, som nu er Norges største uddannelsesinstitution for heste- og hundeterapi/fysisk behandling og træning.

Annonce

Den nødvendige forandring

Da Line Østerhagen gik i gang med terapeutuddannelsen til heste for omkring 20 år siden, var der virkelig ikke meget medicinsk uddannelse indarbejdet, i modsætning til uddannelsen til ”’almindelig” terapeut, der arbejder med mennesker. Så Line læste almindelig medicin i et år, og tog en uddannelse i biomekanik og nervesystemets og muskelsystemets funktionelle anatomi. Praksisser, der alle kan bruges på såvel mennesker og heste.

“Uddannelsen til den at behandle mennesker var mere avanceret og mere på det medicinske plan på det tidspunkt, så det var virkelig nyttigt for mig,” forklarer hun.

”Men efter et stykke tid tænkte jeg: Hvorfor skal dyr have terapeuter med mindre kvalitetsuddannelse end terapeuter, der arbejder med mennesker? Faktum er jo, at vi mennesker kan fortælle vores behandler, hvor det gør ondt. Det kan heste ikke. Så jeg sagde til mig selv: Noget skal ændres. Jeg skal skabe noget. På det tidspunkt havde jeg også uddannet mig som almindelig lærer, så jeg sammensatte alt, hvad jeg vidste fra den menneskelige side og af al den erfaring, jeg havde, alle de ekstra kurser og uddannelser, jeg havde taget med fokus på dyr, og jeg udarbejdede en uddannelse for hesteterapeuter.”

LINE ØSTERHAGEN
*Grundlægger og ejer af Nordisk Heste- og Hundeterapiskole.
*Arbejder som lærer og vejleder på alle skolens kurser og uddannelser.
*Har 20 års klinisk erfaring, og 12 års uddannelse indenfor fysisk behandling, terapi og medicin på både heste, hunde og mennesker. Afholder kurser og klinikker både i Norge og rundt omkring i verden.
* Er i gang med at skrive en bog om hesteterapi.
*Stolt ejer af to Border Collies, Selma og Vesper, og hesten Elli, en Mecklenburger.
Læs mere på nht.no

Læs også: Træner om tilridning og tro på sig selv: Ikke alle passer ind i en skabelon

En livslang fascination af heste

Line Østerhagen var fra en meget tidlig alder fascineret af hest. Hun havde plakater på hele sit værelse, da hun voksede op og drømte om heste hele tiden. Men hendes forældre havde ikke råd til at købe en hest. Til hende.

“Da jeg startede i skole, begyndte jeg samtidigt at tage ridetimer på den lokale rideskole, og jeg kunne virkelig godt lide det,” husker Line.

Og interessen blev kun ved med at vokse og stoppede aldrig. Da hun blev ældre, endte hendes mor med at købe en hest til hende, men det indebar et vigtigt valg.

”I Norge har vi nationaldragter, og normalt når vi er 15-16 år, har vi en ceremoni, en bekræftelse på at gå fra at være ung til at blive voksen. Jeg fik at vide, at jeg kunne vælge at få enten dragten eller en hest. Så jeg har stadig ikke en nationaldragt, fordi jeg valgte hesten. Det har jeg aldrig fortrudt,” siger Line og griner.

“Min første hest var en norsk race. En rigtig tung én, sådan en slags arbejdshest. Men efter et stykke tid blev jeg interesseret i at ride dressur, springning og alt muligt. På det tidspunkt fik jeg en araber, og jeg deltog i forskellige former for konkurrencer med den hest. Derfra udviklede det sig bare. Jeg fik en ny hest og en ny hest. Nogle gange har jeg haft op til seks heste ad gangen. Jeg prøvede endda at have en travhest, der var aktiv i væddeløb.”

Line Østerhagen mener, det er vigtigt, at man som behandler ved det præcist, hvad man gør fra gang til gang, og noterer hvilke
forbedringer og ændringer, der observeres hos hesten. Foto: Mona Nordoy.

Viden er magt

Som 17-årig forfulgte Line Østerhagen sin barndomsdrøm om at blive dyrlæge. Hun arbejdede som dyrlægeassistent i et år, men lærte, at det ikke var hende at skulle aflive dyr og håndtere rigtig syge dyr. I stedet vendte hun sin interesse mod fysioterapi og massage. Hun startede med hunde. Derefter gik hun videre til heste og blev en af ​​de første i Skandinavien til at skabe en skole, hvor man kan uddanne sig til at blive hesteterapeut med det samme niveau af færdigheder, som kræves af “menneskelige” terapeuter. Ud fra troen på, at heste og mennesker skal behandles lige.

Jeg er overbevist om, at terapeuter, der behandler heste, skal være lige så veluddannede som dem, der behandler mennesker

“Dette var mit mål fra begyndelsen. Og en af ​​de ting, jeg lagde mærke til, var, at hesteterapeuter ikke skrev medicinske journaler. Noget, jeg synes er rigtig vigtigt at gøre det. At vide præcis, hvad de gør fra den ene gang til den næste, og hvilke forbedringer og ændringer, der observeres hos hesten. Så jeg kontaktede et firma i Norge, der laver medicinske journaler til mennesker og spurgte dem, om de – med min hjælp – kunne lave et system til dyr? Og de sagde ja, så det har vi skabt.”

En anden ting, som Line indså, var, hvor svært det var at få en god forsikring som terapeut i Norge. Konsekvensen var, at hvis en terapeut gjorde noget forkert, lavede en fejl, var der ingen form for forsikring til at hjælpe dem med at komme igennem den proces.

”Så jeg snakkede med et af de største selskaber her, og fik lavet en aftale med dem, hvor de lavede den første mulige forsikring for hesteterapeuter. Siden er andre forsikringsselskaber fulgt trop, og nu kan man næsten få den slags forsikringer overalt.”

Læs også: Kemien i hestens hjerne: 4 signalstoffer, der har betydning for hestens adfærd

Annonce

At tage jobbet seriøst

En anden vigtig ting, som Line Østerhagen går ind for ændre, er, at dyr ikke har lige så mange rettigheder som patienter. De kan ikke vælge deres egen terapeut; deres ejere vælger for dem. De kan ikke vælge, hvilken form for terapi de vil prøve. Eller for den sags skyld fortælle terapeuten, om behandlingen er behagelig eller ej.

“Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at terapeuterne er veluddannede og meget seriøse omkring deres arbejde, ” siger Line.

”Ikke kun i selve terapien, men også at de er i stand til at læse hesten og så kende deres egne begrænsninger. Såsom hvornår skal jeg bede ejeren om at ringe til dyrlægen? Eller hvornår skal en dyrlæge se på hesten før terapeuten. Så vi har visse regler på min skole om alt dette for at sikre, at vi virkelig passer på hesten. At den får den rigtige form for hjælp.

For hesten kan ikke forklare, hvad der er galt. Nogle gange kan ejeren endda være den, der stritter imod og ikke ønsker at ringe til dyrlægen. Måske med begrundelser som; Jeg tror ikke på dyrlæger, jeg vil have dig til at gøre det. Men min opgave er at sørge for, at hesten får den rigtige behandling eller undersøgelse. Så nogle gange må jeg sige; Jeg arbejder ikke for ejeren, jeg arbejder for hesten. Det er en vigtig del af mine værdier. For jeg arbejder ikke for penge.”

Jeg arbejder ikke for ejeren. Jeg arbejder for hesten. Og jeg forsøger at påvirke mine elever til at have de samme værdier.

Et af Lines centrale fokusområder er, at terapeuten skal kunne se og vurdere hele hesten. Foto: Mona Nordoy.

Mange forskellige niveauer af kurser

På Nordisk Heste- og Hunde Terapiskole tager den mest omfattende uddannelse tre år, hvorefter man kan kalde sig hestekropsterapeut med erfaring og uddannelse inden for mange forskellige områder.

”For at nå dertil starter de fleste med hestemassage. Fordi som massageterapeut får man kendskab til anatomi, fysiologi, biomekanik og hvilke udefrakommende ting, der kan påvirke kroppen,” fortæller Line Østerhagen.

”Man lærer at gennemføre en god undersøgelse af hesten. En massageterapeut skal røre og mærke hesten i alle forskellige dele af kroppen. Efter min mening er det en rigtig god start i arbejdet med at blive effektiv med hænderne og at kunne evaluere. “

For hvis man bliver god til evaluering og undersøgelse, så er terapidelen egentlig ikke så svær

Ifølge Line har de fleste af hendes kursister det til fælles, at de elsker dyr og heste i særdeleshed. Nogle kan også have arbejdet som dyrlægeassistenter eller i anden relateret beskæftigelse med heste. Det sker også, at folk kommer til hende, simpelthen fordi de er klar til at sige et kedeligt, uinspirerende job op og i stedet vil arbejde med noget, der giver mere mening i deres liv.

”Nogle af vores kurser er en kombination af online og hands on. Og så har vi også nogle, hvor man kan være udelukkende online, hvis man på forhånd har en vis viden om anatomi, fysiologi og skader. Et af dem er vores hesterehabilitering, som er beregnet til folk, der allerede er terapeuter på den ene eller anden måde.”

Vigtigt at se på helheden

Et af Lines centrale fokusområder er, at terapeuten skal kunne se og vurdere hele hesten. At arbejde ud fra et holistisk synspunkt. Hvis f.eks. en professionel behandler kun arbejder med en bestemt del af kroppen som muskler eller led, vil fokus naturligvis vende sig mod den pågældende del.

Et af mine mål er at have et mere helhedsorienteret syn og et godt overblik over alt

”At have viden om og fra forskellige slags behandlinger er vigtigt. For hvis du ved nok om både massage, udstrækning, tricker points, øvelser til genoptræning, led og akupressur, så har du et mere komplet syn på hesten. Du kan vælge de værktøjer, der giver mest mening for hesten til enhver tid. Jeg tror, ​​det er rigtig nyttigt for hesten, når terapeuten – og ejeren for den sags skyld – ikke bliver fokuseret på kun at bruge én teknik.

Selv vi mennesker foretrækker at kunne gå ét sted hen for at få den overordnede holistiske tilgang. Folk er trætte af, at lægen kun ser på for eksempel skulderen. Måske startede skulderproblemet et andet sted. Det har været ret populært i Norge i et stykke tid. Folk etablerer klinikker med forskellige slags behandlere under ét tag, så patienterne kan ses på og diskuteres af forskellige fagpersoner. I stedet for at skulle til den ene behandler efter den anden og kun få brudstykker fra hver person. De føler behov for et overblik, en mere holistisk tilgang.”

Det betyder ifølge Line ikke, at enhver terapeut skal være specialist i hvert enkelt aspekt. Vi ved alle, at det er svært at vide alt om alting. Men et generelt kendskab til de mange forskellige områder kan gavne hesten.

”Jeg synes, det er godt at have en form for specialisering og arbejde sammen med andre fagpersoner, der har andre kompetencer end en selv. Jeg har gjort dette meget. Jeg arbejder med dyrlæger, hestetandlæge, beslagsmede og andre ekspertiseområder, som jeg ikke selv beskæftiger mig med. Men det er vigtigt at have en form for viden for at kunne vurdere, hvornår man skal hente hjælp fra en anden ekspert. Det åbner op for et samarbejde.”

Line håber, at man i fremtiden vil sætte endnu mere fokus på, hvor vigtigt det er for hestens fysiske sundhed, at den er i en god mental tilstand. Foto: Mona Nordoy.

Mange ting har allerede ændret sig

Gennem de seneste 20 år, hvor Line Østerhagen har arbejdet med dyreterapi, har hun bemærket, hvor meget tilgangen til dyrevelfærd har ændret sig. Set fra hendes synspunkt kan sociale medier have noget med det at gøre, fordi vi er blevet i stand til at sprede information og få information på en ny måde. Dette har på mange måder hjulpet processen.

Da jeg startede, var det kun få mennesker i Norge, der kendte til hesteterapi og massage. Nogle gange blev jeg endda spurgt, om jeg fik løn for at nusse med hesten

“Men gennem årene har folk indset, hvor vigtigt det er. Hvordan det kan bidrage til at forbedre præstationen og hesten generelle velbefindende. Da jeg startede for eksempel, var der ikke nær dette fokus på sadeltilpasning, eller hvilken slags bid hesten havde. Eller fokus på hestesko og hvordan man gør det rigtigt og kvaliteten af ​​beslagsmeden. Så jeg synes, det er blevet meget bedre nu.

Næsten alle hesteejere kender vigtigheden af ​​en sadel, der virkelig passer til hesten. At man har en god beslagsmed og er opmærksom på hestens velbefindende generelt. Fokus er flyttet fra kun at træne de fysiske aspekter til også at være opmærksom på den måde, hesten reagerer på de ting, man beder den om at gøre,” fortæller Line og tilføjer, hvordan de mentale aspekter også er rykket ind i fokus.

”Måske hvad den mentale del angår, har vi stadig ting at arbejde på. Hvis du ser på hunde, har vi en bedre måde at træne dem på, end vi har med heste. Der bliver stadig brugt en del afstraffelse i træningen af ​​heste, og det er en af ​​de ting, jeg arbejder på nu. Hvor vigtigt det er for hestens fysiske sundhed, at den også er i en god mental tilstand. De to går virkelig hånd i hånd. Og den mentale del er noget, vi kommer til at have endnu mere fokus på i fremtiden.”

Bliv altid ved med at lære

Selv med den store mængde viden, Line Østerhagen har tilegnet sig nu, vil hun aldrig holde op med at uddanne sig selv. I øjeblikket er hun ved at være færdig med at uddanne sig til klikker instruktør. Og selvom det som udgangspunkt er en uddannelse til at arbejde med hunde, mener hun, at de samme principper kan anvendes på heste.

”Det er virkelig ikke så anderledes, og jeg leder altid efter nye måder at få viden om, hvordan jeg kan motivere hesten til at gøre alle de ting, jeg gerne vil have den til. At få den til at føle, at det her er sjovt. Så jeg synes, det er en vigtig kombination af den fysiske og mentale træning. For eksempel synes jeg, det er rigtig svært at lave de specielle øvelser, som vi bruger i genoptræningen uden at have viden om, hvordan man motiverer hesten. At undervise og belønne. Det er dårligt for en skadet hest, hvis man skal skændes med den. Det bliver en negativ ting for den. Den har brug for mindre stress og mere sjov og motivation, når den er skadet. Det har været en øjenåbner for mig at få kendskab til begge aspekter og se det have en så positiv effekt.”

Følg Line Østerhagen og Nordisk Heste- og Hundeterapiskole

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce