Hvad fortæller hesten med halen? 

Hesten har ikke noget lydsprog på samme måde, som mennesker forstår et lydsprog. Men alligevel kan de kommunikere en hel del med kroppen fremfor med lyde. Heste bruger også lyd, men hvis vi forstår hestens kropssprog, er det nok det tætteste, vi kommer på at have noget, der ligner et lydsprog mellem hest og menneske. Kropssprog er nemlig en stor del af hestens kommunikation. I denne artikel vil vi gå i dybden med betydningen af hestens haleposition. 

Måske tænker vi ikke så meget over hestens hale, andet end de bruger den til at vifte fluer og insekter væk. Men vidste du, at den faktisk kan meget mere end at være praktisk? Den kan faktisk udtrykke en hel del, og du kan lære at forstå en stor del af hestens adfærd, hvis du forstår halens position. 

Halen er en forlængelse af hesten rygrad, og der kan derfor være mange komplikationer forbundet med halen, eller hvordan hesten bærer halen. I haleroden er der også knogler, faktisk 18-21 halehvirvler. Derfor kan problemer i halen give problemer andre steder i hestens krop, ligesom haleproblemer kan være et symptom på, at noget er galt andetsteds i kroppen. 

Annonce

LÆS OGSÅ: Kender du betydningen af de forskellige sløjfer i halen? 

Højt løftet hale 

Har hesten hele haleroden højt løftet, er hesten anspændt og i alarmberedskab. Det kan være, den får en frisk galop på folden, og adrenalinen kører, eller det kan være, den er blevet skræmt af noget på ridebanen. Det er naturligt for heste at løfte halen højt i perioder, og nogle racer har mere tendens til det end andre, særligt arabere er kendt for deres høje haleføring. Men vær opmærksom på, hvor ofte og længe din hest gør det. Hvis den holder halen løftet unaturligt længe – mere end 20-30 sekunder ad gangen – kan det være en indikator på, at der er noget galt i hestens krop. 

Viftende hale 

Vifter hesten med halen om sommeren, mens den står på fold, er det højest sandsynligt for at holde insekter og fluer væk. Men svirper hesten derimod kraftigt med halen, kan der være noget andet, som generer den. Gør den det under ridning, er det et tegn på konfliktadfærd, og at hesten ikke er veltilpas. Søg hjælp hos din træner eller dyrlæge, hvis problemet varer ved. 

Halen holdt ud til siden 

Holder hesten halen ud til siden i længere perioder ad gangen, er det en god indikator på, at noget ikke er, som det skal være. Observer, om hesten gør det på fold eller i boks, er det kun, når den sænker hovedet, eller måske når du rider? Det anbefales at få din dyrlæge til at vurdere situationen, for det kan være, hesten har ondt. Det kan være, det er noget i hestens muskulatur eller lignende, som blot skal blødes op eller sættes på plads, men det kan også være langt mere alvorligt. 

Indtrukket hale 

En hale, som er trukket ind, er et tydeligt tegn på, at hesten er nervøs og usikker. Lidt ligesom man også ser det med hunde, når de har halen mellem benene. Hesten kan bruge det til at udtrykke sin tilstand i en floksituation, men det kan også være i en situation med rytter, hvor hesten bliver usikker på situationen. Måske hesten føler sig truet, og det er derfor vigtigt at agerer for at undgå potentielt farlige situationer. Sørg for at hjælpe hesten med at finde ro. Lav afslappende øvelser eller ryk jer et sted hen, hvor du ved, hesten føler sig sikker, og skab en tryg atmosfære. 

LÆS OGSÅ: Hvad fortæller hesten egentlig med ørene?

Slap og tung hale 

Kan være udtryk for, at hesten er træt eller afslappet. Vær opmærksom på, at hesten ikke er overanstrenget eller overstimuleret, og tag måske de næste par dage med mere ro og lettere øvelser. Det kan også være, hesten er naturligt træt eller afslappet og derfor upåvirket af situationen omkring den. 

Let løftet hale 

En let løftet hale kan enten betyde, at hesten er blevet overrasket, forskrækket eller prutter. Ja, halen er let løftet, når hesten lukker luft ud. Er halen let løftet under ridning, kan det være et tegn på, at hesten bruger rygsøjlen og løfter ryggen, men det kan desværre også være tegn på ømhed under ridning. Vurdér resten af hesten kropssprog; er ryggen sænket og hovedet løftet, er der risiko for, at hesten er utilpas eller har smerter.  

Det er vigtigt, at du ikke undervurderer hesten kropssprog, som den netop kan udtrykke gennem halen. Ved at være opmærksom på hestens halepositioner kan du bedre reagere på dens behov, skabe et tillidsfuldt forhold og sikre, at I forstår hinanden bedst muligt. 

Kilder:

Netdoktor: Hestens lænd. Af dyrlæge Rikke Mark Schultz.

Perfecthorse: Den skæve hale

Vetgruppen.dk: Hals og ryg – hestens aksel i bevægelsen

Equus magazine: What your horse’s tail tells you. Af Sarah King

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce