Musklerne sladrer: Bruger din hest sin krop korrekt i træningen?

Muskelsætningen hos din hest fortæller helt ærligt og uden omsvøb sandheden om hestens bevægemønster. Ifølge Pauline Preston, som blandt andet arbejder med osteopati og biomekanisk træning af heste, handler det om at finde balancen i muskelbruget, når man træner hesten. På den måde bruger hesten sig korrekt uden at slide uhensigtsmæssigt på bestemte strukturer i kroppen.

Sådan fungerer muskler

En muskel kan to ting: Trække sig sammen og slappe af. Når en muskel trækker sig sammen, bliver den kortere og trækker i de strukturer, den hæfter på.

Balancen i hestens muskelsætning fortæller om hvordan hesten bruger sin krop. Foto: Canva Pro

Muskler arbejder altid i hold eller grupper, som sammen udfører en opgave. På et hold findes der altid flere spillere. Man kan sige, at de primære muskler har medspillere, hvis opgave er at stabilisere og arbejde for at det samlede hold kommer i mål.

Hvis en spiller på holdet bliver skadet, er der en anden, som må tage over. Det er selvfølgelig vigtigt, at der er en god balancen mellem både spillerne og holdene. Det nytter ikke noget, hvis det kun er nogle spillere, der laver noget. Det giver rod i balancen og dermed ubalancerede bevægelser.

Hos hesten finder du de vigtigste med- og modspillerrelationer her:

  • Overhals vs. underhals
  • Ryg vs. mave
  • Foran vs. bag på forben
  • Foran vs. bag på bagben

Læs også: Dressurtræning: 5 forudsætninger for at lave en god overgang

Muskulaturen afslører balancen mellem holdene

Ifølge Pauline Preston er afskub og bæring et godt eksempel på en relation mellem to hold. Når man ser på muskulaturen i områderne vil den afsløre om der er balance mellem holdene.

De muskler, som hesten bruger mest, er dem der er mest udviklede og ofte er visuelt større. På den måde fortæller muskelsætningen dig meget om hvilke bevægelser din hest foretrækker og hvilke bevægelser, din hest ikke bruger så meget. Sidstnævnte giver dig en indikation af hvor du bør sætte ind i træningen af din hest.

Lyserød muskelzone

I dette område finder du de muskler, der blandt andet fører benet fremad, også kaldet de fremførende muskler. En hest, der ikke fører benene ordentligt fremad, vil ofte være muskelfattig i det lyserøde område. Ofte vil man også se, at den hænger på forparten.

En hest, som ikke aktiverer musklerne i den lyserøde zone vil ofte have relativ god muskulatur i den lyserøde zone på forparten, men mangle den i den lyserøde zone i bagparten. Hvis din hest arbejder symmetrisk, vil den ifølge Pauline Preston have samme fylde i lyserød zone i både for- og bagpart.

Læs også: Grundridning: Idéen bag indvendige ben til udvendige tøjle

Annonce

Lysegrøn muskelzone

I denne zone finder du muskulaturen, som står for afskub. Ifølge Pauline Preston er det sjældent at du behøver have så meget fokus på denne del af hestens muskulatur, da mange heste er stærke her.

Mange ryttere har ifølge Pauline Preston et for stort fokus på denne muskelzone, da der ofte er en overbevisning om at disse musklerne alene skaber svæv. Dog er det ifølge Pauline Preston kun muligt at skabet svævet, hvis der er harmoni i muskulaturen.

Tværtimod sænker afskubsmusklerne i værste fald ryggen og arbejder dermed lidt imod det som vi gerne vil opnå. Nemlig den løftede ryg og det gode flow.

KILDE:

“Bomtræning” af Pauline Preston.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce