”Nytænk kommunikationen” siger træner Camilla Stormont

Malgré Tout var i Odense i weekenden og besøgte Camilla Stormont på Hestehøj Ridecenter. Camilla holdt en åben træningsdag, hvor hun blandt andet introducerede en ny medarbejder, adfærdsheste, elever, skoleheste samt et par af sine egne heste.

Det var varmt og solen bragede ned på de omkring 250 tilskuere. Dog synes ingen af hestene at blive påvirkede, da alle klappede ivrigt efter at have mødt Camillas enøjede Dino på 23 år, som har været en stor del af Camillas virksomhed.Den 32-årige fynbo er grundlægger af adfærdscenteret og driver til dagligt, ud over træningshestene, også en elevskole. Her hun ønsker at lære børn og unge hvordan man har hest og ikke kun hvordan man rider. Skolen bliver tit omtalt som en horsemanship-skole, og det har den energiske Camilla intet imod. Camilla har hænderne fulde. Ud over at eje fem heste selv, har hun en del træningsheste og elevheste, og hun tager også – i særlige tilfælde – heste, som ingen andre kan have, ind i træning. Men alle hestene har samme kår. Er de sunde og raske? Hvis ikke er det det første, som bliver taget hånd om.

Annonce

Herefter kan træningen gå i gang, og omdrejningspunktet er kommunikation samt en afslappet, glad hest, som gerne vil være med i træningen. Camilla forklarede over højtaleren til den støvede forsamling, at det ikke nytter noget at råbe ad hesten, skælde den ud og fortælle den alle de ting, den gør forkert. Hun rådede til i stedet for at se det som om, at hesten spørger: Må jeg få en godbid? Hvad med vi går mod udgangen? Skal vi ikke skridte? Camilla understregede menneskets og hestens indbyrdes manglende kommunikation, og hesten forsøger altså at kommunikere med os ved at spørge igennem handling. Hvis vi så svarer: Nej tak, ellers tak for forslaget og så videre kan vi formentligt undgå mange konflikter, og hesten føler sig hørt og derved mere tryg.

Læs også: Adfærdsproblemer og stress har ofte relation til hestens fysiske tilstand

Gæster til træningsdag
Camilla Stormont viste med eksempler hvordan hun og hendes ansatte hjælper hestene.

Men hvad er et adfærdsproblem, spurgte Camilla den interesserede forsamling. Er det en hest, som stejler, fordi der ikke er blevet lyttet til tidligere tegn, er det en hest, som har svært ved at gå i trailer, fordi den ikke forstår opgaven eller føler sig utryg, eller er det en pony, som bidder fordi den har ondt?

Camilla forklarede, at vi skal nytænke vores kommunikation med heste og brugte flere eksempler ved at vise og forklare tilskuerne hestens historie og udvikling. En af de mest tankevækkende fremvisninger var ponyen DD; en dygtig springpony, der er sendt i træning hos Camilla, fordi han løber. Hun viste, hvordan man afslappet og roligt kunne gå ved siden af ham på banen, men så snart hun sad i sadlen, var det et helt andet tempo og en helt anden adfærd, han udviste. Ponyen blev anspændt og forhastet i sin gang og søgte mod udgangen. Camila forklarede, at han søger mod udgangen, for der ved han, at han kan slappe af, og dér bliver der ikke forventet noget af ham. Når han søgte mod udgangen, sagde Camilla pænt nej tak, vi skal noget andet. Camilla forklarede forløbet med Didi og hvordan hun opnår, at han er tilpas og kan slappe af i ridningen. Hun sluttede med at understrege følgende:

”Ponyen er altså ikke glad for ridning, bare fordi den løber hurtigt og vil frem.” 

Camilla Stormont

At løbe er som ofte et tegn på stress, og det sås tydeligt, da Camilla hoppede af, og DD igen gik fuldstændigt afslappet.

Varmblodshoppen efter Blue Hors Zack, Zoey, var et andet eksempel på klassiske adfærdsproblemer. Den nu otteårige hoppe kom til Camilla tre måneder efter, hun blev sat til salg for en halv million kroner. Camilla understregede: ”Så hurtigt kan problemer kommer til udtryk”. Dem, som havde hoppen i træning, nægtede at ride hende, da hun stejlede og gik på bagbenene. Camilla vurderede, at hoppen havde oplevet for meget pres i dens korte liv, og at forventningerne fra menneskerne var for høje. Når Zoey har sagt fra, er hun ikke blevet lyttet til, og hun er begyndt at ’råbe’ ved at stejle. Én af Camillas ryttere viste elegant hoppen frem i alle tre gangarter, og det var uden tvivl, at alle tilskuerne drømte om at tage Zoe med hjem.

Hvis du er nysgerrig på Camillas træningsformer, tilridning, undervisning, eller ønsker at sende en hest i træning, finder du hende her

Læs også: Pokerfjæs: Hestens adfærd røber ikke altid dens egentlige sindstilstand i stressfulde situationer

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce