Det er ikke altid helt let at tage den beslutning – om hesten skal udlejes. Der kan være mange årsager til, at man ønsker at udleje en hest. Alligevel være svært, for der vil altid være en risiko involveret, når du vælger at lade en anden overtage ansvaret for din hest i en periode.
I denne artikel vil vi nævne nogle af fordelene og ulemperne ved at udleje sin hest – og måske der er mange flere? Få også nogle tips om, hvad du kan gøre for at få det bedste ud af at udleje din hest. Og måske undgå potentielt frustrerende og ærgerlige situationer for både dig, udlejer og vigtigst af alt din hest. Heldigvis er der flere af de succesfulde og gode historier, end der er af de dårlige.
Det kan være, du skal på barsel, har travlt med arbejdet, skal udenlands eller på andre former for ophold, oplever sygdom eller udfordringer med økonomien. Det kan også være, at du bare ønsker, at din hest skal i ridning eller i andre hænder end dig selv, og derfor overvejer du at udleje din hest. I en sådan situation er der nogle ting, som du bør overveje.
Skal den flyttes?
Den første beslutning, du bør tage er, om hesten skal blive, hvor den står, eller om den må flyttes. Vælger du, at hesten skal blive, er det naturligvis lettere for dig at holde opsyn med, hvordan hesten har det. Hvis hesten derimod må flyttes, udvider du muligheden for antallet af potentielle lejere gevaldigt, men til gengæld er det mere krævende for hesten. Den skal pludselig både flytte og forholde sig til nye heste, nye lugte, nye rutiner og “et nyt menneske”. Nogle sætter begrænsning på, hvor langt væk hesten må flyttes fra ens hjem, således at man som udlejer har større mulighed for at besøge hesten.
LÆS OGSÅ: Når hesten flytter
Perioden
Hvor længe ønsker du at udleje hesten? Det kan være altafgørende for at finde den rette lejer. De fleste starter med at udleje hesten i et år, men nogle udlejer også hesten for en kortere periode. Husk at overveje, om det er forsvarligt for hesten, særligt hvis den skal rykke opstaldning, hvis det er for en kortere periode. Det kan også være, at I aftaler en form for prøveperiode, hvis det skulle vise sig, at udlånet ikke fungerer. Det kan være, kemien ikke er der, eller at hesten ikke trives. Man kan vælge fra starten at sige, at der kan være mulighed for forlængelse eller endda forkøbsret, hvis hesten muligvis skal sælges på længere sigt.
Bliv enige om standarden
Her bliver det straks sværere. Hvad er dine standarder i forhold til hestehold versus andres standarder? Det kan både være svært at udleje en hest, men også svært at være lejer, hvis I ikke er enige. Vær ærlig omkring dine standarder, og vær sikker på, du kommer omkring det hele. Det er selvfølgelig ting som smed/trimmer, tænder, foder, eventuelt dækken og så videre. Men sørg også for at komme omkring ting som huld, adfærd, rutiner, træningsformer, undervisning og på hvilket stadie, der er behov for dyrlæge, da dette kan variere meget fra person til person.
Sygdomme
Den her kan også være svær. Hvis hesten har nogen former for kroniske sygdomme, skal disse selvfølgelig tages hensyn til, men det kan være nemmere sagt end gjort. Som ejer har du måske mange års erfaring i eksempelvis forfangenhed med lige netop din hest. Men som lejer kan det være en jungle. Vær sikker på, at I begge forstår seriøsiteten, og at alt bliver forklaret og forstået.
Sygdomme kan også opstå, mens hesten er udlejet, og det kan være vanskeligt, fordi du som ejer måske ville have reageret anderledes end lejer. Og det kan gå begge veje. Lejer kan måske overse ting, som du ikke ville have overset, ligeledes kan det være, lejer ser ting, som måske kan være svært for dig som udlejer at erkende. Det er derfor en god idé at tale om på forhånd, hvad I gør, hvis hesten eksempelvis begynder at vise tegn på mavesår, kissing spines eller ligende.
LÆS OGSÅ: Undgå hestesygdomme: Sådan holder du bakterier og vira væk
Kontrakten
Selvfølgelig skal man altid skrive en kontrakt, og på Dansk Ride Forbunds hjemmeside kan du finde en standard formular, som kan benyttes. Hvis du har behovet for det, kan det være en god idé at udvide den, så den passer til lige præcis din hest og jeres situation. I en kontrakt kan det være en god idé at skrive, hvilket foder hesten skal have og eventuel medicin ind. Det kan også være relevant at skrive, hvor meget I skal være i kontakt og hvordan. Ringes I ved, eller skal der sendes et billede en gang i mellem? I så fald, hvor ofte og hvor tit skal du besøge heste, hvis overhovedet?
Derudover kan det også være relevant at notere, om hesten skal blive ved med at bruge samme dyrlæge, smed/trimmer, eller om den skal have vedligeholdende behandlinger af forskellig art, samt hvem der betaler.
Vær opmærksom på, at selvom I har en kontrakt, så kan alt ikke nedskrives og konkluderes i denne. Der kan opstå situationer, som der ikke er taget højde for i kontrakten. Her er det vigtigt at have et godt kommunikationsgrundlag mellem lejer og udlejer.
Det følelsesmæssige
Det er noget af det, som ikke kan skrives ned i kontrakten, men som fylder meget hos mange. Lav eventuelt en for og imod liste til dig selv for at finde ud af, om du overhovedet vil kunne udleje din hest. Det er vigtigt at være afklaret med både fordele og ulemper, inden hesten skal ud til en lejer. Det er synd for alle parter, hvis hesten skal hjem igen efter kort tid. Man kan aldrig vide sig sikker på, at lejeren lever op til det aftalte ansvar. Der kan opstå situationer, hvor du bliver nødt til at hente hesten hjem igen på grund af misvedligehold eller andet. Men der kan heldigvis gøres meget for at undgå at stå i denne situation.
Økonomi
Der er mange aspekter, når det handler om økonomi. Først og fremmest kan det være, du vælger at udleje hesten af økonomiske årsager. Men det er også vigtigt at afstemme i kontrakten, hvad der betales af udlejer, og hvad der betales af lejer. Nogle vælger at tage et beløb for at leje hesten ud, men de fleste laver en aftale om, at hesten lejes ud, mod at lejer betaler opstaldning, smed/trimmer, tænder, vaccine og andre almene udgifter. Dyrlægebesøg og hvem der afregner for hvad kan variere en del. Det vigtigste er, at der er en klar aftale fra starten, så ingen føler sig klemt, og at hesten ikke lider nogen form for nød. Hvis behovet for dyrlæge opstår, skal hesten tilses – uanset om det er lejer eller udlejer, der skal betale.
Hvis hesten er forsikret, er det som oftest dækket af udlejer.
Udstyr
Det kan være forskelligt, hvad det bliver gjort, når det kommer til udstyr. Nogle ejere har udstyr, som er specifikt tilpasset hesten og vælger derfor at udleje hesten med udstyr. Det er her også vigtigt at lave aftaler omkring vedligehold og brug af udstyret. Tænk gerne over, hvad aftalen skal være i forhold til tilpasning og eventuel erstatning, hvis det skulle komme til det. Lejer kan også være ansvarlig for at anskaffe udstyr, som passer til hesten. Igen kan det være vigtigt at afklare, hvis der stilles nogle krav fra udlejers side til eventuel tilpasning, pasform eller for eksempel hvilket bid hesten foretrækker, og hvorvidt lejer er ansvarlig for at skifte, hvis hesten foretrækker et andet bid.
Lejeren
Hvem skal lejeren så lige være, og hvordan finder du den helt rigtige lejer til din hest? Du skal ikke nødvendigvis vælge den første og den bedste. Tag dig i stedet god tid og mærk efter. Det kan være en jungle at navigere i, for det ervigtigt, at lejeren passer til lige præcis din hest – og ikke mindst til dig. Facebook er et godt sted at starte. Der er mange grupper, hvor folk enten søger leje af hest, eller hvor man kan lægge hesten op til udleje. Men Facebook kan også være overvældende, og man kan få mange henvendelser. Her må man tage tiden til at udvælge, kontakte folk og følg mavefornemmelsen. Vær ikke bange for at ringe og tale med eventuelle lejere og mød dem gerne flere gange.
Det kan også være, du kender en person igennem stalden eller igennem en, som kender en. Her er fordelen, at man kan gå ud fra, at den fælles bekendte kan stå inde for personen, som lejer til din hest. Sider som Den Blå Avis og Ridehesten kan også bruges.
Er det for dig eller hesten?
Hestens velfærd bør altid vægtes højest. Det er derfor vigtigt, at du mærker efter, om udlån er det bedste for hesten eller for dig selv. Der kan både være ting for og imod på begge sider, og lige netop derfor kan denne beslutning være så svær at tage. Vi må gå ud fra, at vi alle vil det bedste for vores heste. Både lejere og udlejere.
Find standard lejekontrakten fra Dansk Ride Forbund her