Slip den dårlige samvittighed: Lad julefreden sænke sig

Juledagene er ofte fyldt med praktiske gøremål. Der skal købes gaver, som skal pakkes ind, maden skal klares, og der er ofte et hav af arrangementer i kalenderen henover julen.

De mange gøremål i december kan gøre, at mange af os hesteejere må nedprioritere hesten i julen. Men hvordan gør man bedst muligt det, uden at blive ramt af dårlig samvittighed? Vi har samlet nogle gode råd til en december uden dårlig (heste)samvittighed.

Det er nemlig helt okay, at du ikke kommer helt så meget i stalden i december, hvis du har travlt med juleaktiviteter.  

Annonce

Sænk forventningerne til både dig selv og din hest i december. Stalden skal først og fremmest være et sted, hvor du kobler fra og ikke tager alt julestressen med ud. Det skal være et frirum at være i stalden – ikke endnu en stressfaktor i julen.  

Din hest klarer snildt en fridag eller to

Husk, at det er okay, hvis du ikke når din hest hver dag i december. Såfremt du ved, at din hest bliver tilset og fodret samt kommer ud, klarer den nok en dag uden dit selskab (spørgsmålet er, om du gør?) henover julen.

LÆS OGSÅ: Om at have hest: Kærlighed og smerte

Helt generelt har din hest – og det samme gælder for dig – godt af at restituere, så måske en fridag eller to faktisk gør godt for jer begge. Restitution kan sagtens foregå ude på folden, hvis din hest kommer ud på en stor fold med andre heste. Alternativt kan eksempelvis en kort skridttur på varierende underlag gøre rigtig godt. Du kan endda trække hesten, hvis tiden ikke er til at lægge udstyr på. Måske hesten føler noget ekstra nærhed, hvis du går ved siden af? 

Lav andre ting end ridning

Accepter, at der bare er dage, hvor tiden er knap. I stedet for at skynde dig igennem en ridetur, som potentielt set bliver stresset for både hest og rytter, kan du måske prioritere en god 20 minutters skridttur. Det kan både være i hallen, på banen eller ude i naturen. Hvis du rider uden sadel eller går med hesten fra jorden, kan du også sparre tid på opsadling og i stedet opprioritere en tur med din hest, hvor du er nærværende.  

Din hest har sikkert godt af en fridag eller noget andet end ridning henover julen. Foto: Canva Pro

Det kan også være, at I kan lave en kort session med jordarbejde – eller måske bare bruger tid på at stå på staldgangen og strigle. Nogle dage kan det faktisk også være fint for hesten, at du tilser den på folden. På den måde forbinder den det ikke altid med ridning, når du kommer, men den ved, at du også ind i mellem blot kommer for at klappe den og give en godbid.  

Spørg om hjælp

Uanset om din hest står i en stor eller lille stald, kan det være godt givet ud at have en god relation til de andre opstaldere, så I kan hjælpe hinanden i juledagene. Det kan give enormt meget ro, hvis du ved, at der bliver kigget til din hest, selv om du ikke er der i et par dage.  

Hvis du selv er staldejer, og du har andres heste opstaldet, kan du passende spørge dem om hjælp. Der er garanteret en opstalder eller to, som gerne vil hjælpe med at give grovfoder og tjekke vandet på folden i juledagene. Eller det kan være, de kender både dig og din hest så godt, at du er tryg ved, at de også rider din hest eller trækker et par ture med den.  

Husk, der er ingen skam i at bede om hjælp! Du vil garanteret også hjælpe de andre i din stald, hvis de spørger dig.  

Har du flere heste?

Måske du i december skal slutte fred med, at du ikke når alle heste hver dag i december. Lav en god plan for, hvad du skal med hver hest. Det kan være, du giver den ene fri og træner den anden – for så at bytte rundt dagen efter.  

LÆS OGSÅ: Fra 1-2 heste: Det bør du overveje

Det kan også være, du har trænet din ene hest til at gå med som håndhest. På den måde kan det faktisk lade sig gøre at træne to heste på én gang. Hvis det sted du er opstaldet, tillader det, kan du også lukke dine heste løs i ridehuset. Det giver dem noget variation, og ofte vil de nyde at rulle sig og skubbe rumpen i vejret. Vær dog helt sikker på, at dine heste kan håndtere at være løse i et ridehus og ikke pådrager sig diverse skader. Øv med dem én og én og sørg for du har et godt bånd og tydelig kommunikation med dine heste, også når de er løse. 

Planlægning

Hvis du er god med kalenderen, kan du passende bruge lidt tid i december på at få den opdateret. Skriv alle juleaktiviteterne ind, og vær realistisk omkring, hvornår – og hvordan – du kan nå hesten på bedste vis. Der er ikke noget værre end at stresse igennem stalden, så prøv at lade være med bare at presse hesten ind. Hesten mærker det med det samme, hvis du kommer stresset ud i stalden. 

Beslut dig på forhånd

Selvom det er svært for de fleste af os at “nedprioritere” hesten, så handler det mest af alt om at forventningsafstemme. Beslut inden de travle juledage går i gang, om du vil engagere dig i julen eller hesten. Nogle ved fra tidligere erfaringer, at de godt kan nå begge dele.

Hvis du på forhånd har afstemt, at hesten faktisk vil nyde godt at have fri i denne tid, så er det også nemmere at sidde hjemme på sofaen med familien, uden du får dårlige samvittighed. Ligesom med så meget andet, så kan du jo altid gøre op for det i januar … 

Her på Malgré Tout håber vi, at I alle får nogle rolige og afslappende dage i stalden mellem jul og nytår.  

Kilder

Agria Dyreforsikring: Restitution – en vigtig del af træningen

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce