Travøgninger: Hvad bør man, og hvad bør man ikke gøre?

Travøgninger – eller fri trav. Mon ikke, du som dressurrytter allerede har leget lidt med den kraftfulde øvelse, som faktisk allerede findes på L-niveau. Evnen til at kunne forlænge din hests skridtlængde er en god egenskab at kunne, også selvom du ikke har planer om at hoppe i de hvide ridebukser for at nuppe en tur med hesten i sandkassen lige foreløbig. Her er de bedste tips, vi har fundet hos FEI og RidBedre TV.

Annonce

Prøv udenfor

Når du skal lære din hest at øge i traven, kan det være en fordel at gøre det et sted, hvor der er masser af plads. Ved at træne på en fold eller et andet stort udendørsareal, hvor du kan trave, så er du sikret, at din hest har plads nok til at kunne forstå, hvad du vil have den til. Hvis du har mulighed for at øve dig på et areal, der er langt, kan du tilmed øve øgningerne uden at skulle tænke på at sænke farten i hjørnerne.

Stop når din hest taber balancen

Hvis din hest aldrig har prøvet at lave en øgning før, vil du måske føle, at den blot løber hurtigere uden at øge skridtlængden. Vær derfor opmærksom på, om den begynder at haste fremad på forparten, om øgningen bliver ujævn, eller om hesten gerne vil gå i galop. Oplever du dette, har din hest højst sandsynligt mistet balancen og har ikke styrken til at fuldføre øgningen – og så bør du stoppe. Du kan for eksempel ride ind på en lille volte og derefter ligeudrette hesten for at prøve en ny travøgning. På den måde undgår du, at din hest løber sur i at træne travøgninger.

Læs også: Dujardin: Sådan forvandles traven fra forfærdelig til fantastisk

Hest laver travøgninger
Når en hest rides i en travøgning, er det vigtigt at have et stærkt sæde for ikke at tage mere energi fra hesten gennem tøjlen end den får bagfra. Det fortæller Karin Nissen til RidBedre TV. Foto: Arkiv.

Sigt efter større skridt, ikke hurtigere

I begyndelsen kan det være svært at kende forskel på, om hesten forlænger sine skridt eller bare går hurtigere. For at sætte det lidt i perspektiv, kan det hjælpe, hvis du tænker på at gå op ad en trappe. Hvis du går op ad trappen, et trin ad gangen, så er det arbejdstrav. Hvis du derimod går to trin ad gangen, vil det svare til en travøgning. Her er dine trin større og vil sjældent være hurtige. Tænk derfor på at forlænge din hests skridt i stedet for “bare” at ride frem i en hurtigere trav.

Forkort skridtene på forhånd

Før du beder din hest om at øge skridtlængden, er det vigtigt, at du sikrer din hests aktivitet i bagparten. Hvis du eksempelvis gerne vil lave en øgning hen ad langsiden eller skråt igennem, kan du sænke tempoet i hjørnet inden du rider frem i en øgning. Tænk på, at du skal holde energien lidt igen, inden hesten skal frigøres ud i en øgning. Jo mere energi, du holder igen, jo mere energi kommer der ind i øgningen.

Annonce

Bomtræning

At trave over bomme kan være med til at forbedre din hests afskub og øge rummeligheden i sine skridt. Travbommene kan også være med til at hjælpe både dig og hesten med at regulere jeres rytme. For at øve dette på den bedste måde, kan det være en fordel at have en hjælper med på ridebanen.

Læg bommene i en komfortabel afstand for din hest og rid friskt hen over dem et par gange. Gør gradvist afstanden mellem bommene længere, indtil du kan mærke, at din hests skridt bliver længere. Øv gerne dette ofte indtil både du og din hest har fundet styrken over bommene. Når du kan mærke, at I får indarbejdet en rytme og hestens øgede skridtlængde bliver stabil, kan I så småt begynde at øve øgninger uden bommene.

Læs også: Lange liner: 10 tips og 3 øvelser

Karin Nissen & RidBedre TV fortæller om den fri trav

I et klip på YouTube lavet af RidBedre TV, kan du høre, hvordan berider Karin Nissen mener, man arbejder en korrekt travøgning ind i sin hest. Hun fortæller blandt andet, at det ikke er det at skubbe på, der er det svære, men derimod at holde hesten stærk hele vejen igennem øgningen og ikke mindst at få den tilbage igen bagefter.

På RidBedre.tv kan du også se og høre Carl Hedins tanker om øgninger i trav.

Læs også: 3 nemme trin: Sådan lærer du din hest at indparkere

Artiklen er oprindeligt bragt i december 2018 og er efterfølgende blevet revideret.

Kilder

FEI: 5 tips to Impove Your Lengthened Trot
RidBedre TV: Carl Hedin – øgninger i trav

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce