Som børn er det ofte en flittig øvelse der bliver brugt til undervisningen. Når man når de lidt ældre dage i sin ridekarriere, er der imidlertid flere af os, der ikke umiddelbart hylder tanken om at ride uden bøjler. Ikke desto mindre er det rigtig god træning, og her kan du med hjælp fra Dressage Today’s Ann Guptill lære meget mere om, hvorfor der sundt at ride uden stigbøjler.
Dengang ridning uden stigbøjler var hverdag
“Så lægger I bøjlerne op foran sadlen og strækker benene langt ned om hesten”. Sagde din ridelærer også tit sådan, når du tøffede afsted på lille Dixie på ridebanen? Dengang var det en hyppig øvelse, at man skulle ride uden stigbøjler, og mange tog den også helt uden sadel – det var intet problem! Man sad der ligesom bare, og ponyerne var selvfølgelig også for det meste utrolig søde. Den velkendte klirrende lyd fra metalbøjlerne, når alle red rundt på volten i trav, kunne altså noget. Der var ikke de store bekymringer for ridning uden bøjler, for det var en fast del af træningen.
Men hvorfor holdt så mange af os op med at ride uden stigbøjler? Det er der sikkert mange grunde til, blandt andet blev hestene mere komplicerede at ride i takt med, at vi selv blev dygtigere. Så er det rart at have noget, der kan hjælpe os med at sidde bedre fast. Det ændrer dog ikke på, at ridning uden stigbøjler stadig er en god øvelse, især hvis man læser den amerikanske dressurrytter Ann Guptill’s træningstips. Hun lever til dagligt af at uddanne og træne dressurheste og ryttere og har selv deltaget i et hav af internationale og nationale stævner.
Læs også: Find den rigtige længde til dine stigbøjler.
Den rigtige holdning er vigtig
Selvom ridning uden bøjler ved første færd kan virke meget ligetil, man tager dem vel bare af, og så er det det? Men nej, der er en del mere i det. For eksempel skal man være meget bevidst om, ifølge Ann, at man opretholder en vertikal linje, altså at hoved, skulder, hofte og fod flugter med hinanden i en lodret linje. Samtidig skal din vægt hovedsageligt bæres af den øvre del af dine ben og ikke dit sæde. Du skal for alt i verden undgå sofaholdningen, hvor du læner dig meget tilbage. Husk at strække benene, og gøre dem så lange som muligt. Det er netop nu du har den oplagte mulighed for at komme godt ned om din hest, så husk at udnytte det. Holdningen er utrolig vigtigt af den oplagte grund, at man skal skåne hesten for ubehag og ondt i ryggen – dette gøres altså bedst, hvis man sidder med en korrekt holdning.
Det skal du undgå, når du rider uden bøjler
Udover den lodrette linje skal du også være opmærksom på ikke at skubbe vægten enten til den udvendige eller indvendige side. Det kan også være nærliggende at trække benene op eller frem, men den går heller ikke. Den uvante situation kan få de fleste ryttere til at klemme med knæene i stedet for med lårene, men det kan være med til at forvirre hesten, fordi du både beder den om at gå frem og bremser den på samme tid.
Husk at øve med korte intervaller
Du kan ikke tage for givet, at din hest bare kan finde ud af al træning uden bøjler. Det kræver som med alt andet, at din hest lærer det først. Derfor skal du altid starte med korte intervaller, efter du er sikker på, at du og din hest er varmet godt op. Det kan for eksempel være blot et par minutter ad gangen på en volte i trav med temposkift. Derefter ned i skridt, hvor I slapper lidt af, og så i gang igen eventuelt med lidt galoparbejde.
Læs også: No stirrup november – derfor er det slet ikke så tosset en idé.
Bøjler foran sadlen eller helt af?
Som barn blev bøjlerne altid “smidt” op foran sadlen, og det er her den nostalgiske metallyd kommer på banen. Det er dog ikke helt så enkelt, selvom de søde rideskoleponyer fik det til at virke sådan. Nej, du skal for det første være sikker på, at din hest ikke bliver bange for klirre-lyden, især hvis du har en unghest. Ellers anbefaler Ann Guptill, at du tager bøjerne helt af. Hvis du vælger at have dem foran sadlen, skal du hive spændet på stigremmen helt ud og væk fra sadlen, og så kan du lægge bøjlerne på manken og skulderen. Pas på med ikke at få viklet tøjlerne ind i remmene.
Fokuser på det positive – ikke de ømme lårbasser
Det er ingen hemmelighed, at hvis ikke du er vant til at ride uden bøjler, så bliver du øm – rigtig øm. Det kan virke som en uoverkommelig opgave nogensinde at komme op på sin hest igen efter en træningstime med ben hængende løst ned om hesten. Men husk på, det er i sidste ende for dit og hestens allerbedste, for I bliver så utrolig dygtige af det. Når du har accepteret de værste smerter, så vil du blive overrasket over, hvor meget føling du kan have med din hest, hvor smidig det vil gøre jer begge, og hvor meget mere styr du får på din balance. Alt sammen uundværligt i den daglige ridning af din hest.