Vi skal turde tænke ud af boksen, når vi trailertræner

Leger du med din trailertræning?
Vi skal turde tænke ud af hesteboksen, når vi arbejder med traileren. Der er desværre ALT for mange heste, der er meget utrygge ved at køre i trailer. Med årene er der brug for mere og mere overtalelse, før at hesten går ind. Sådan behøver det ikke at være. 

Traileren skal være noget, der er nemt. Noget, der er lige så nemt, som når vi trækker hesten ind i boksen. Det er omtrent lige så unaturligt for en hest at gå ind i en boks og blive lukket inde, men de gør det, fordi de er vant til det. De er vant til at få foder derinde, slappe af og ikke føle nogen forventninger eller noget pres. Derfor går de frivilligt ind i deres boks hver aften, trods de er et steppedyr, der i tusindvis af år er overlevet ved altid at have en flugtvej. 

Hvis vi så ser på traileren med hestens ur-hjerne, er det ulogisk at gå ind i et sådan lille aflukke, der ovenikøbet er svær at holde balancen i. Mange heste, der har angst for traileren, har generelt en dårlig balance. Det er derfor ekstra ubehageligt for dem at køre i traileren. Derfor må trailertræning omhandle meget andet end at lære hesten at gå ind og ud af selve traileren, som mange tror. 

Annonce
Om forfatteren
Line Hummel er stifter og indehaver af firmaet Hestekræfter

Hun besøger ryttere og deres heste for at hjælpe med at løse adfærdsproblemer, udarbejde træningsprogrammer og give undervisning. Lines autentiske og professionelle tilgang til både hest og rytter er helt speciel og tager udgangspunkt i den unikke APPEALmethod. 
 
Hvis du ønsker mere information om undervisning og træning, kan du kontakte Line via e-mail på line@hestekraefter.com, gennem Messenger eller besøge hendes hjemmeside

Min søgen efter trailerhjælp fik mig på nye veje 

Jeg har haft mange kunder, der havde problemer med deres heste og traileren. Jeg har stået med heste selv, som ikke ville i traileren. Derfor har jeg søgt efter hjælp til dette mange steder. Men jeg stødte hele tiden på en mur, fordi den hjælp, jeg kunne få, gik imod min kerneværdi inden for hestetræning, nemlig at jeg inviterer mine heste og ikke bruger unødvendigt pres, når det er muligt. Og det er faktisk muligt at få heste til at gå i traileren uden pres. Men det er som om, vi ikke vil acceptere, at det tager tid. Hvis hesten først har haft en dårlig oplevelse med at blive bedøvet og få balancen endnu mere ud af kontrol, eller den kun har været kørt med, når den er blevet flyttet væk fra familie eller venner, er det klart, det tager endnu længere tid. 

Jeg oplevede, at de steder jeg søgte hjælp, at løsningen var at lægge pres på hesten, og det ønskede jeg at komme væk fra. Hvis man er skarp i sin timing og lægger et minimalt pres på hesten, har man højest sandsynligt succes med at få hesten i traileren. Men derfor er der stadig et pres på hesten, som den forbinder med traileren. Et pres, der kan være med til at få hesten til at forsøge at undgå den opgave ved at sige nej tak igen og igen. 

LÆS OGSÅ: ”Nytænk kommunikationen” siger træner Camilla Stormont

Revselsesretten 

På Store Hestedag 2023 lavede min søn og jeg et skuespil, hvor jeg pointerede, at det er som om, at hesteverdenen står og siger det samme som forældre og lærere sagde for 26 år. Dengang Folketinget afskaffede revselsesretten – retten til at slå personer, man har myndighed over – sagde man, at så kunne man jo ikke opdrage børnene! Det har vi heldigvis lært at t kan vi god, selvom det – for nogle – krævede en anden indstilling til opdragelse. Dét, på trods af at frygt virkelig kan holde folk på plads, ligesom det kan med heste. 

Line Hummel og søn
Line Hummel og hendes søn Valdemar udførte til Store Hestedag 2023, et skuespil, hvor han legede, at han var bange for at køre i bil. Line viste de forskellige metoder man bruger inden for trailertræning med heste. Se videoen længere nede.

Min – på det tidspunkt – 10-årige søn Valdemar og jeg lavede et skuespil, hvor han legede, at han var bange for at køre i bil. Jeg tog min ridepisk og tjattede til hans skulder, indtil han gik frem mod bilen, og jeg roste ham og slap presset med min ridepisk. Vi legede, at jeg lukkede ham ud på folden og hentede ham dagen efter. På vej hen til bilen tænkte Valdemar: “Åh nej mor, ikke den leg igen. Det var faktisk ikke helt så sjovt, som du måske syntes”, så han tøvede med større afstand til bilen, men denne gang har jeg slik med, så jeg lægger et lille pres, men jeg fodrer ham også med slik, når han gør, som jeg siger.

Til sidst fik jeg ham lokket ind i bilen. Jeg sagde højt, at det skal nok blive rigtig godt, hvis vi bare gør det mange gange nok. Så ville det også blive sjovt for ham. For det er jo det, vi tror med vores heste. 

Men hvis vi ikke må tvinge eller lave et træk i grimen, hvad må vi så? 

Jeg spurgte Valdemar, om vi ikke skulle undersøge den bil sammen. Kigge på den lige så længe han ville, prikke til den, sidde i den og bare være rundt om den. Valdemar var helt med på den, og jeg er sikker på, at det samme gælder for din hest. 

SE VIDEOEN HER:

Min træning med mine egne heste 

Jeg bruger traileren som en del af vores hverdag. Hvis min hest, Karo, har kørt ekstra langt, ved jeg, hun er blevet lidt træt af at gå op. Så har vi nogle dage, hvor hun er inde og spise aftensmaden i vores trailer. Bare fordi der også skal være dage, hvor traileren ikke betyder andet end boksro og afslapning. 

Jeg leger også med paller, yogamåtter, tæpper og vipper. De redskaber hjælper mine heste med at turde undersøge og prøve nye ting sammen med mig, og det udfordrer deres balance. Efterhånden som mine heste bliver fysisk stærke, smidige og gode til at flytte vægten og finde balancen med og uden rytter, bliver de også langt bedre til at køre i trailer. For alt det skal de kunne, for at turen bliver god for dem, og de ikke kommer ud af traileren fuldstændig svedige og overspændte i alle muskler. 

Og så har jeg trænet mit eget mindset. For uden at tænke over det, syntes jeg, det var lidt synd og meget hårdt for mine heste at skulle stå derinde i det lukkede rum og ikke vide, hvor vi kørte hen. Jeg kunne sidde i bilen og tænke: “Åh, hvordan mon det går? Er Karo mon bange, er hun ved at være træt?”
Jeg kunne også være bekymret for at fylde for meget i trafikken og være til gene for andre bilister. 

Men forskning viser os, at hesten spejler dit sind, og de kan mærke dig på lang afstand. En meget længere afstand end fra førersæde og til traileren. Så derfor har de ryttere, der er meget forbundet med deres heste og er nervøse i trafikken, en langt større udfordring end de lige går og tror. De skal til at gå hjem på egen banehalvdel og få styr på deres, før de mener, at hesten har noget at lære. Jeg var en af dem, der måtte hjem på egen banehalvdel. 

Når Karo og jeg skulle køre, så sagde jeg: “Ej, hvor har du stærke ben, Karo. Du er super god til at stå i den trailer med den stærke krop, du har.” I bilen så var jeg meget opmærksom på min krop og min ro. Jeg lod tanker som: “Åh nej, nu er jeg i vejen” passere igennem hovedet som skyer, der passerer på himlen. Jeg gav dem ingen energi, ingen tankevirksomhed. I starten er det altid lidt kunstigt, når man skal skabe nye tanker og nye strategier. Men har man gået den tankevej nok gange, bliver det naturligt. Nogle gange skal man have hjælp fra andre til at flytte sine indgroede tanker.  

LÆS OGSÅ: Typiske fejl, vi begår ved klikkertræning 

GODE IDÉER TIL LEG MED TRAILEREN
 
Inden du planlægger ture væk fra stalden med din trailer, så begynd og leg med din hest først. Find ud af, hvad du kan undersøge sammen med din hest.

  • Find ud af, om det er det lukkede rum, der er udfordringen 
  • Øv din invitation til frem eller bak 
  • Træn balancen hos din hest 
  • Vurder, hvornår er din hest rolig og klar til næste skridt 
  • Lær at forstå hvilke signaler din hest udviser, når den er bekymret 
  • Find ud af, hvordan du har det med at køre i trafikken med din hest 

Har du brug for en guide, der trin for trin guider dig igennem trailertræning med din hest, kan du købe min video her

De 20 første får 200kr. rabat ved at skrive rabatkoden: TRAILER200 

God hestetræning handler om hestens fysik, din fysik, hestens mindset og dit mindset. Alle fire dele er lige vigtige – uanset hvad du vil opnå med din hest. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce