10 tips til at gøre dyrlægebesøget mere behageligt for din hest

Der kan være flere årsager til, at din hest ikke forbinder et dyrlægebesøg med noget positivt. Det kan være, den har haft en dårlig oplevelse, som gør, at den forbinder det med ubehag. Uanset hvad er det frustrerende som hesteejer, hvis dyrlægebesøget er forbundet med noget negativt for jer begge, for det er bare nødvendigt til store såvel som små ting.  

Få dyrlæge Katerina Junghansova bedste råd til at gøre dyrlægebesøget til en god oplevelse for alle. 

Annonce
Om Katerina Junghansova

Katerina Junghansova er hestedyrlæge og har fokus på at dyrlægebesøg skal være baseret på positiv forstærkning og samarbejdsvilje fra hesten. Følg med på Instagram VetCareTraining, hvor de 10 råd herunder kommer fra. Desuden er hun også aktiv på YouTube

1. Opfør dig, som du plejer med din hest, både før og efter dyrlægebesøget  

Mange hesteejere er enormt gode med deres heste i den daglige træning og håndtering. Men når dyrlægen kommer, er der mange, som bliver nervøse eller begynder at håndtere hesten på en unaturlig rolig og langsom måde for at berolige den. Her vil hesten ofte registrere, at der sker noget andet, og den vil blive opmærksom på dette.  

Heste er helt forrygende til at danne associationer. De kan hurtigt fornemme, at en bestemt adfærd fra deres ejere ofte bliver efterfulgt af et dyrlægebesøg eller noget andet ubehageligt.

Læs også: Hjælp dyrlægen på vej: Tjek selv hestens vitale tegn

2. Undgå hård behandling og straf  

Set ud fra hestens perspektiv er mange af procedurerne, som dyrlægen udfører, forbundet med ubehag, smerte eller frygt, og derfor vil hesten ofte gøre sit for at stoppe eller undgå det.  

Men set ud fra menneskets perspektiv kan hestens manglende samarbejdsvillighed være enormt frustrerende! Vi vil bare gerne det bedste for deres ve og vel.
 
Uanset hvad, er det ikke en undskyldning for at bruge hårde metoder, såsom tvang. Det giver ikke en samarbejdsvillig patient. Strafbaseret hestetræning har mange uhensigtsmæssige konsekvenser. Det giver frygt i hesten og kan også lede til en aggressiv adfærd. Det påvirker i høj grad relationen mellem hest og menneske og ikke mindst kommende besøg fra dyrlægen.

3. Tilfør godbidder til behandlingen  

Ofte vil heste forbinde dyrlæge og dyrehospitaler med smerte, frygt eller ubehag. Derfor vil deres reaktion være at undgå dette.  

Ved at tilføre godbidder som belønninger sammen med afstressende teknikker, kan du hjælpe din hest til at forbinde dyrlægebesøg og lignende med behagelige stimuli.  

Hesten vil ofte gentage en adfærd, som den ved giver en belønning. Derfor skal du sikre dig, at du giver din hest en belønning for at være rolig og samarbejdsvillig – ikke fordi du prøver at gøre den rolig og samarbejdsvillig.  

Læs også: Betyder negativ forstærkning afstraffelse? 

4. Vær opmærksom på, hvad du i virkeligheden lærer din hest under dyrlægebesøget  

Det tidligere tip handlede om at tilføre godbidder til behandlingen ved at bruge positiv forstærkning. Positiv forstærkning er som regel ret tydeligt, men negativ forstrækning (pres og fjern pres) er ofte brugt mere ubevidst.  

Langt de fleste dyrlægebehandlinger handler mere eller mindre om at tilføre og fjerne et ubehageligt pres (eksempelvis indsprøjtninger, klipning, sårbehandling).  

Ved at tilføre, fjerne eller ikke fjerne den slags stimuli på et forkert tidspunkt kan du forstærke din hests undvigende adfærd.  

5. Kig på din hests kropssprog  

Kig efter de tidlige tegn stress. Det kan være, at din hest løfter sit hoved, drejer hovedet væk fra dig, går væk, spænder op eller får overfladisk og hurtig vejrtrækning.  

Kig også efter de milde tegn på, at din hest prøver at undgå noget – det er din hests høflige måde at sige, at den ikke er komfortabel med den situation, den er i. Når hesten finder ud af, at den adfærd ikke virker, vil den gradvist øge sin undvigende adfærd.  

Både indikatorer på stress og undvigende adfærd giver dig et klart signal om, at der er noget, du skal reagere på. Når du bemærker det, er du nødt til at genoverveje og ændre din tilgang.  

6. Gør din hest klar  

Det kræver en helt særlig håndtering, når der skal dyrlægebehandling til en hest. Ny stimuli kan skabe frygt i hesten, fordi den aldrig har oplevet en lignende situation – også selv om det hverken er en smertefuld eller ubehagelig situation.  

Hvis din hest allerede har problemer med dyrlæge eller en specifik stimuli (eksempelvis en sprøjte) kan det trigge en uønsket adfærd.  

Vi forventer ofte, at vores heste opfører sig på en bestemt måde – selv hvis vi aldrig har vist dem, hvad vi faktisk forventer af dem.  

Læs også: “Vi skal finde ind til det simple og det sjove i træningen af hesten”

7. Tag dig god tid  

Det kan gøre os stressede, når tingene ikke går helt så let eller hurtigt, som vi havde forestillet os. Ofte kommer vi til at insistere på at få tingene gjort hurtigt for enhver pris. 

Men det er vigtigt for hestens stressniveau og ro, at vi lader den vænne sig til stimuli for at tænke over, hvad vi beder den om. Det er også noget af det vigtigste, når vi skal undgå uønsket adfærd.  

Så længe det ikke er en akut eller stresset situation, har vi som regel tid til træning med fokus på ro.   

8. Sørg for, at medicintræning er en del af den daglige træning  

Det behøver ikke tage lang tid, men det kan gøre en stor forskel, hvis du bruger fem minutter på at træne samarbejdsbaseret adfærd.  

Når dyrlægen så ankommer, vil hesten formentligt have lettere ved at håndtere situationen. Din hest vil formentligt være mere tilbøjelig til at samarbejde, fordi den ved, hvad der forventes, og den ved, hvilken adfærd der bliver belønnet.

Læs også: Dyrlæge Michael Sinding: Ryttere bør være bedre til at gå på kompromis

9. Arranger positive besøg  

Hvis din hest stresser over dyrlægebesøg, kan du spørge din dyrlæge, om han/hun vil komme uden et konkret formål og forsøge at gøre dette besøg så positivt som muligt.  

Disse positive besøg bliver ofte brugt til dyrehospitaler for mindre dyr for at gøre det mindre skræmmende for dyret. Det kan eksempelvis være en kat eller hund, som kommer til klinikken, får et par godbidder og herefter tager hjem igen.  

Det er naturligvis anderledes med heste, men for ængstelige heste kan de positive besøg have en rigtig god effekt.  

10. Kontroller smerten  

Smerte er en af de helt store årsager til stress i både dyr og mennesker. Hvis din hest er vant til, at et besøg af dyrlægen er forbundet med smerte, vil det være de associationer, hesten har.  

Lær dig selv at lægge mærke til, om din hest har ondt. De først tegn på smerte er ofte et tydeligt ansigtsudtryk (’pain face’) efterfulgt af andre tegn afhængig af, hvor smerten kommer fra.  

Vi håber, at nogle af disse råd kan hjælpe både dig og din hest til at gøre dyrlægebesøgene lidt lettere for alle parter.


 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce