Alternative behandlingsformer – hvad er hvad?

Der findes et hav af alternative behandlingsformer til heste. Men hvornår kan de hver især bruges, og hvad synes behandlingsformerne at gøre godt for? Her giver vi dig et overblik over nogle af dem. Det er dog vigtigt at påpege, at der findes langt flere behandlingsformer, end de nævnte, og at der er stor forskel på, hvor godt heste tager imod dem. Lige så vigtigt er det at lade en uddannet fagperson – allerhelst en dyrlæge – med viden om hestens anatomi, fysiologi, biomekanik og patologi (sygdomslære) vurdere, hvilken behandlingsform der er bedst egnet til det problem, din hest står med.

Kiropraktik

Hvad?

I kiropraktisk behandling bruger behandleren udelukkende sine hænder. Formålet med behandlingsformen er at genoprette leddenes normale funktion. Behandlingen baserer sig på en antagelse om, at forskydninger eller låsninger mellem hvirvlerne er årsag til en række lidelser hos hesten. Disse kan helbredes ved, at man skubber hvirvlerne på plads med særlige greb med hænderne.

Man skal være uddannet dyrlæge for at være hestekiropraktor.

Hvornår?

Kiropraktik kan både anvendes til akutte og kroniske problemer. Hvis hesten har problemer med at bevæge et led vil den opleves som låst eller modstridig under rytter. Hestens adfærd skyldes naturligvis smerter, som oftest forårsages af inflammation i det pågældende område, der påvirker nerverne og blødvævet i de omkringliggende områder.

Osteopati

Hvad?

Osteopati er en helhedsorienteret behandlingsform baseret på traditionelle sundhedsvidenskabelige fag som anatomi, neurologi, fysiologi, biomekanik og patologi. Filosofien bag osteopati er, at når kroppen bliver korrigeret mekanisk, vil kroppens egne selvhelingsmekanismer træde i kraft.

Osteopati fokuserer på hele hestens krop. Derfor omhandler den både muskler, led, nerver og bindevæv. Hvor en kiropraktor tager udgangspunkt i det sted, symptomet viser sig, arbejder osteopaten sig frem for til sidst at kunne fastslå årsagen til hestens problem.

Hvornår?

Osteopatiens grundtanke er at hjælpe hestens krop med at hjælpe sig selv. Fordi osteopaten arbejder med hele hestens krop, er behandlingsområdet på hesten en del bredere, end det gør sig gældende ved den kiropraktiske behandling.

LÆS OGSÅ: 10 tips til at gøre dyrlægebesøget mere behageligt for din hest

Kraniosakral terapi

Hvad?

Behandlingsformen kraniosakral terapi kaldes også for KST. Den er meget blid, da teknikkerne bruges med et tryk med kun cirka 5 gram. Der arbejdes med blide tryk og stræk, der kan afhjælpe alt fra stress, spændinger i muskler, skævheder i skelettet, nervøsitet, uforklarlige smertemønstre, hormonelle udfordringer og hovedpine til fordøjelses- og trivselsproblemer.

Hvornår?

Fordi kraniosakral terapi er en blid terapiform, er den velegnet til alle slags heste. Den er god til særligt sensitive heste, hvor andre terapiformer kan være for voldsomme, eller til heste med stærke smerter, netop på grund af blidheden i teknikkerne. Terapiformen kan bruges overalt på kroppen og er særligt god til at afspænde nervesystemet, men arbejder generelt helhedsorienteret med afspænding og genopretning af balancen i kroppen

Hvid hest står afslappet med berøring af en menneskehånd i panden.
Foto: Pexels – Dids.

Massage

Hvad?

Massage kan udføres efter mange principper, men her vælger vi at slå dem sammen for at forklare, hvad behandlingsformen overordnet kan være god for. Det primære mål er at løsne muskelspændinger og udskille affaldsstoffer fra muskelvævet, ligesom når vi mennesker selv får massage. Er hesten spændt i en stor del af sine muskler, kan den kompensere, og det kan forårsage skader andetsteds i kroppen. Massage udføres derfor ved først at gennemgå hestens krop for derefter at behandle de områder, hvor den virker øm eller smertepåvirket.

Hvornår?

At få masseret sin hest kan være en god idé stort set uanset, hvilket muskulært problem, man står med. Dog er det ikke en god idé at massere en hest, der udviser stort ubehag ved berøring. Her bør der i stedet blive brugt blidere teknikker som for eksempel kraniosakral terapi.

Akupunktur

Hvad?

Behandling med akupunktur sker ved hjælp af tynde og bøjelige nåle, som sættes ned igennem huden bestemte steder på hestens krop, som er forbundet til dens meridianbaner. Meridianbanerne når ud til forskellige organer og områder af hestens krop. Ved at stimulere punkterne, frigives der endorfiner, som virker smertestillende og muskelafslappende i de områder, meridianbanen berører. Behandlingsformen kan følges op af for eksempel kiropraktik, fordi det er nemmere at behandle kiropraktisk, når musklerne er helt afslappede, ligesom det gør behandlingen mere behagelig for hesten. Akupunktur kan kun udføres af dyrlæger

Hvornår?

Akupunktur er særligt god for heste med rygproblemer, problemer i nakken, i knæ og i haseled. Derudover kan nåleterapien også bruges ved nogle typer hudlidelser, hovlidelser og adfærdsproblemer. Dog er det dyrlægens vurdering, om hesten, der undersøges, kan drage fordel af at blive behandlet med akupunktur.

LÆS OGSÅ: Hvorfor strækker heste sig?

Homøpati

Hvad?

Homøpati er en behandlingsform, hvor man anvender ekstrakter af naturlige stoffer – oftest fra planter, rødder og lignende – i meget små doser til at sætte hestekroppens selvhelende funktion i gang. Forud for udvælgelsen af, hvilket middel hesten bør tildeles, følger en gennemgang af hestens sygdomsforløb og personlighed.

Behandlingsmetoden bør naturligvis kun udøves af en, som er uddannet i det. Det findes der dyrlæger, der er.

Hvornår?

Homøpati siges at virke på forskellige problemstillinger hos hesten – og hos mennesker for den sags skyld. Det gælder for eksempel ved nedsat funktion i de indre organer, ved hudproblemer og adfærdsproblemer. Der findes også midler mod akutte skader og blodansamlinger. Dog kræver behandlingsformen, at man kan finde frem til den underliggende årsag.

Foto: Pexels – Cecilie Hournau

Healing

Hvad?

Healing er kendt som en meget spirituel behandlingsform. Målet er at forsøge at forstå hesten, enten ved at lægge hånden på den eller gennem tankens eller visualiseringens kraft. Behandlingen sker ved at behandleren overfører såkaldte energier udefra til hesten. Hestens lidelse forstås som et udtryk for, at der er ubalancer i dens energistrøm. Healeren vil derfor forsøge at genskabe balancen i hestens kropsenergi ved at tilføre ekstra energi der, hvor der er ubalance. Derved er det teorien at kunne styrke kroppens egne, selvhelbredende kræfter.

Hvornår?

Behandlingsformen siges at kunne hjælpe på nogle fysiske og særligt psykiske lidelser hos hesten. Det kan for eksempel være adfærdsforandringer, stress og nervøsitet. Det kan også være, man forsøger at få svar på, hvorfor ens hest bliver ved med at være skadet. Det er meget vigtigt, at man altid rådfører sig hos en dyrlæge, før man tyr til en healer, hvis man har mistanke om en skade eller anden alvorlig lidelse hos hesten.

Stil krav til din fagperson

Uanset hvilken terapiform, du vælger til din hest, så er det helt okay – og ofte nødvendigt – at stille krav til fagpersonen, der skal udføre arbejdet. Lav gerne lidt research på uddannelse og spørg gerne ind til vedkommendes baggrund og specialer. Der findes et hav af uddannelser inden for de alternative behandlingsformer, og der er en stor variation i indhold, varighed og måder at certificere på.

Kilder

Bettina Stecher – Integrated Equine Bodywork: Hesteterapi
Danske Osteopater. Hvad er osteopati.
Dyrlæge Heidi Nielsen: Kranio-Sakralterapi og akupunktur til hest.
Dyrlæge Rikke Schultz: Homøopati.
Dyrlægevagten: Akupunktur.
Dyrlægevagten: Kiropraktik.
Evidensia: Kiropraktik på heste.
Evidensia: Akupunktur på heste.
Pernille Rosengaard: Hestehealing.
Sundhedsguiden: Healing.

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2021

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce